Tradiții de Dragobete. Ce nu ai voie să faci azi

Bărbații cred că scapă basma curată cu minciunile pe care le spun
Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români, marcată în fiecare an pe 24 februarie, era zeul tinereții, al veseliei și al iubirii în mitologia românească.

Drabogetele, sărbătoarea iubirii la români, coincide cu Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul la creștini. O veche zicală spune că ”Azi e Dragobetele, se sărută fetele”. O legendă populară spune că Dragobetele este fiul babei Dochia, un flăcău chipeș care obișnuia să seducă femeile. Etnologii spun că Dragobetele se bucură de o simbolistică aparte: începutul unui nou anotimp, când natura începe să revină la viață, și începutul postului Paștelui.

De Dragobete, odinioară, fetele se îmbrăcau în haine frumoase, se adunau în pădure și culegeau buchete cu primele flori cu ale primăverii. La prânz, fetele obisnuiau să fugă către sat, iar dacă le prindeau băieții și se lăsau sărutate, seara își anunțau logodna.

O superstiție din popor zice că aceia care nu sărbătoresc Dragobetele nu pot iubi  în acel an. Tot azi e interzisă sacrificarea animalelor, iar bătrânii credeau că de Dragobete păsările își aleg perechea. Tinerii și tinerele nu au voie să plângă deoarece se crede că vor lăcrima vor avea parte de necazuri lunile viitoare. Nici bărbații nu aveau voie să se certe azi cu femeile sau să le necăjească – ar fi semn de ghinion și an greu.

Iar ca iubirea dintr-un cuplu să rămână vie, fetele și flăcăii trebuiau să se sărute de Drabogete, scrie calendarulortodox.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel