Totul despre ANEVRISMUL cerebral: cauze, simptome, diagnostic, tratament

totul despre anevrismul cerebral FOTO: Pexels @kindel media
Ce ar trebui să știi despre anevrismul cerebral? Cum se manifestă, cât de grav este și ce tratamente sunt disponibile?

Anevrismul cerebral se caracterizează prin ruperea vaselor de la nivel cerebral în urma dilatării acestora. Acest lucru va determina hemoragie, iar intervenția medicală de urgență este obligatorie.

Cauze

Ruperea vaselor de sânge de la nivel cerebral este în strânsă legătură cu integritatea pereților acestora. Specialiștii spun că orice componentă care slăbește peretele vasului de sânge poate fi o cauză de apariție a anevrismului cerebral. Spre exemplu, îngroșarea vaselor de sânge din ateroscleroză este un factor de risc major.

Cauza exactă a patologiei nu este cunoscută, dar se consideră că hipertensiunea arterială, consumul excesiv de alcool și fumatul contribuie la apariția anevrismului cerebral. Acesta apare mai des la persoanele cu vârste înaintate, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbații.

Simptome

De obicei, anevrismul cerebral debutează cu dureri puternice de cap. Acestea se instalează brusc și pot fi însoțite de dureri cervicale. Alte semne ale patologiei sunt:

-pierderea echilibrului;

-fotosensibilitate;

-pierderea conștiinței;

-crize convulsive.

Gravitatea manifestărilor diferă în funcție de dilatarea sau ruperea vasului de la nivel cerebral. Atunci când vasul de sânge se rupe, apar simptome mai severe, precum: tulburări neurologice, paralizii și parestezii, tulburări respiratorii etc. De multe ori, dilatarea vaselor cerebrale (anevrismul nerupt) nu prezintă simptome. 

Diagnostic și tratament

Diagnosticul anevrismului cerebral se pune pe baza examenelor imagistice: RMN, CT, a puncției lombare și a angiografiei.

Tratamentul anevrismului cerebral este stabilit de către medicul specialist, iar patologia necesită intervenție de urgență. Există intervenții chirurgicale care se pot face în caz de anevrism, iar pe lângă acestea se mai pot prescrie medicamente ajutătoare pentru oprirea durerii și a simptomelor. În această categorie intră substanțele antialgice, se prescriu vasopresoare pentru oprirea sângerării, iar pentru tratamentul convulsiilor se folosesc medicamente anticonvulsivante.

Vezi și: Boala Addison: simptome, diagnostic, tratament. Cauzează OBOSEALĂ și DEPRESIE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel