Tot ce trebuie să știi despre vitamina K: ce este și ce efect are în organism

Legume verzi bogate în vitamina K    Foto: pexels.com
Vitamina K este un nutrient solubil în grăsimi, cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta la formarea cheagurilor de sânge, dar importanța sa depășește cu mult acest lucru, deoarece vitamina K este necesară și pentru oasele puternice. 

Există două tipuri de vitamina K găsite în dieta noastră:

Vitamina K1 (filochinona) - importantă pentru coagularea sângelui, se găsește în principal în alimentele vegetale, în special în legumele cu frunze verzi. Aproximativ 75-90% din vitamina K pe care o consumăm este K1

Vitamina K2 (menaquinonă) - necesară pentru coagularea sângelui, dar susține și absorbția de calciu a organismului. Găsit în anumite alimente animale și fermentate, organismul produce K2 și în intestine

Vitamina K se găsește adesea ca parte a multivitaminei.

Ce face vitamina K în corpul uman

Vitamina K are trei funcții principale - susținerea coagulării sângelui, sănătatea oaselor și a inimii.

Coagularea sângelui: Vitamina K este necesară pentru a activa mai multe proteine ​​care sunt critice pentru coagularea sângelui, de exemplu dintr-o rană.

Sănătatea oaselor: Vitamina K este, de asemenea, esențială pentru metabolizarea calciului pentru dezvoltarea normală a oaselor. Vitamina K2 activează proteinele care ajută la eliminarea calciului din sânge, în oase.

Inima sănătoasă: Vitamina K este de asemenea importantă pentru inimă. Una dintre proteinele activate de vitamina K2 este proteina matricială GLA, care imită cantitatea de calciu depusă pe pereții vaselor de sânge, inclusiv a arterei coronare.

Câtă vitamină K este necesară în organism

În jur de 1 mcg pe zi pentru fiecare kilogram de greutate corporală este necesarul zilnic. Deci, dacă cântăriți 75 kg, veți avea nevoie de 75 mcg. O porție de broccoli de 80 g are aproximativ 148 mcg de vitamina K1, în timp ce 80 g de spanac conține 315 mcg de K1. Un piept de pui fără piele oferă 90mcg de vitamina K2. Deoarece este un nutrient solubil în grăsimi, nu este nevoie să consumați alimente cu vitamina K în fiecare zi - orice exces este stocat în ficat.

De câtă vitamină K au nevoie copiii:

7-11 luni: 10mcg pe zi

1-3 ani: 12mcg pe zi

4-6 ani: 20mcg pe zi

7-10 ani: 30mcg pe zi

11-14 ani: 45mcg pe zi

15-17 ani: 65 mcg pe zi11

Alimente cu vitamina K:

Cele mai bune surse de vitamina K1 sunt sursele de plante, în special: legume cu frunze verzi, în special varză, bietă, spanac și broccoli

natto, un aliment japonez din soia fermentat, avocado, fasole verde, prune uscate, boabe de soia, kiwi

Sursele animale de vitamina K2 includ: ficat de vita, cotlet de porc, pui, brânză, gălbenuș de ou.

Simptomele deficitului de vitamina K

Deficitul de vitamina K este rar la adulți. Cu toate acestea, este posibil să aveți un risc dacă:

- luați antibiotice mai mult de 10 zile

- aveți o tulburare gastro-intestinală, cum ar fi fibroza chistică, boala celiacă sau colita ulcerativă, care interferează cu absorbția nutrienților

- mâncați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece vitamina K are nevoie de grăsimi pentru absorbție

Simptomele deficitului de vitamina K includ:

sângerări excesive

învinețirea cu ușurință

cheaguri de sânge sub unghii

scaun negru sau sângeros

Ce se întâmplă dacă consum prea multă vitamină K

Nu există suficiente dovezi care să arate modul în care excesul de vitamina K afectează corpul, dar NHS recomandă să luați mai puțin de 1 mg pe zi.Dacă luați medicamentul warfarină, care oprește coagularea sângelui, este important să vă mențineți stabil aportul de vitamina K poate interfera cu medicamentele dumneavoastră. Cereți sfatul medicului dumneavoastră

Când ar trebui să luați un supliment de vitamina K

Majoritatea oamenilor obțin din dieta lor toată vitamina K de care au nevoie, dar ați putea lua în considerare un supliment dacă nu consumați suficiente alimente bogate în vitamina K sau aveți o afecțiune care limitează absorbția nutrienților solubili în grăsimi.

Copiii ar trebui să poată obține toată vitamina K de care au nevoie pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.

Pentru bebeluși, NHS oferă tuturor părinților o injecție cu vitamina K. Nou-născuții sunt expuși riscului de deficit de vitamina K deoarece:

- vitamina K nu traversează cu ușurință placenta de la mamă la copil

- există un nivel scăzut de vitamina K în laptele matern

Simptomele deficienței la copii includ sângerarea - o afecțiune a nou-născutului numită sângerare prin deficiență de vitamina K - și poate fi fatală.

Femeile însărcinate nu au nevoie de vitamina K suplimentară, așa că ar trebui să poată obține tot ce au nevoie din dieta lor.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel