Radiografiile și radiațiile din...
Ficatul este responsabil pentru descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. De asemenea, stochează substanțe nutritive și creează bilă, care este necesară pentru a digera și a absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive din alimente. Există multe alimente și băuturi care ajută la protejarea ficatului.
Sănătatea ficatului este vitală pentru sănătatea generală. Disfuncția hepatică poate duce la boli hepatice, tulburări metabolice și chiar diabet de tip 2, scrie Medicalnewstoday. Deși poate fi imposibil de gestionat toți factorii de risc, consumul anumitor alimente și băuturi pot favoriza sănătatea ficatului.
Iată cele mai bune alimente pentru sănătatea ficatului, efectele lor benefice pentru organ și unele alimente de evitat.
Unele dintre cele mai bune alimente și băuturi care sunt bune pentru ficat includ:
1. Cafea
Cafeaua pare a fi bună pentru ficat, mai ales pentru că protejează împotriva unor probleme precum ficatul gras.
Analiza menționează, de asemenea, că aportul zilnic de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli hepatice cronice. De asemenea, poate proteja ficatul de afecțiuni dăunătoare, cum ar fi cancerul hepatic.
Un studiu din 2014 care apare în Journal of Clinical Gastroenterology sugerează că efectele protectoare ale cafelei se datorează modului în care influențează enzimele hepatice.
Cafeaua, se arată, pare să reducă acumularea de grăsimi în ficat. De asemenea, crește antioxidanții de protecție din ficat. Compușii din cafea ajută, de asemenea, enzimele hepatice să elimine organismul de substanțele cauzatoare de cancer.
2. Făină de ovăz
Consumul de fulgi de ovăz este o modalitate ușoară de a adăuga fibre în dietă. Fibrele sunt un instrument important pentru digestie, iar fibrele specifice din ovăz pot fi utile în special pentru ficat. Ovăzul și fulgii de ovăz sunt bogate în compuși numiți beta-glucani.
Conform unui studiu din 2017 publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, beta-glucanii sunt foarte activi biologic în organism. Ajută la modularea sistemului imunitar și lupta împotriva inflamației și pot fi deosebit de utile în lupta împotriva diabetului și a obezității.
Analiza menționează, de asemenea, că beta-glucanii din ovăz par să contribuie la reducerea cantității de grăsime stocată în ficat , în studiile făcute la șoareci, ceea ce ar putea ajuta și la protejarea ficatului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a confirma acest lucru.
3. Ceai verde
O revizuire din 2016 în revista Nutrition sugerează că ceaiul verde poate ajuta la reducerea riscului de cancer hepatic la populațiile asiatice de sex feminin.
Este important să rețineți că ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot deteriora ficatul, mai degrabă decât să-l vindece.
Cu toate acestea, studiul constată că sunt necesare mai multe cercetări.
4. Usturoiul
Adăugarea usturoiului în dietă poate ajuta, de asemenea, la stimularea ficatului. Un studiu din 2016 care apare în revista Advanced Biomedical Research notează că consumul de usturoi reduce greutatea corporală și conținutul de grăsime la persoanele cu boala ficatului gras nealcoolic (NAFLD), fără modificări ale masei corporale slabe. Acest lucru este benefic, deoarece supraponderalitatea sau obezitatea este un factor care contribuie la NAFLD.
5. Fructe de pădure
Multe fructe de pădure, cum ar fi afine, zmeură și afine, conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune.
După cum sugerează un studiu din World Journal of Gastroenterology, consumul regulat de fructe de pădure poate ajuta, de asemenea, la stimularea sistemului imunitar.
6. Strugurii
Studiul care apare în World Journal of Gastroenterology raportează că strugurii, sucul de struguri și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea afectării ficatului.
Consumul de struguri întregi, cu sâmburi, este o modalitate simplă de a adăuga acești compuși în dietă. Un supliment de extract din semințe de struguri poate furniza, de asemenea, antioxidanți.
7. Grapefruit
Studiul World Journal of Gastroenterology menționează, de asemenea, grapefruitul ca un aliment util. Grapefruitul conține doi antioxidanți principali: naringina și naringenina. Acestea pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice.
De asemenea, compușii pot reduce acumularea de grăsimi în ficat și pot crește enzimele care ard grăsimile. Acest lucru poate face din grapefruit un instrument util în lupta împotriva NAFLD.
8. Fruct de cactus
Fructele și sucul fructelor de cactus pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea ficatului. Studiul World Journal of Gastroenterology sugerează că compușii din fruct pot ajuta la protejarea organului.
Majoritatea cercetărilor se concentrează pe extracte din fruct, totuși, astfel încât sunt necesare studii care se concentrează pe fruct sau suc în sine.
9. Alimentele vegetale în general
Un studiu din 2015, care apare în revista Medicină complementară și alternativă bazată pe dovezi, raportează că un număr mare de alimente vegetale pot fi utile pentru ficat.
Acestea includ: avocado, banană, orz, sfeclă și suc de sfeclă, brocoli, orez brun, morcovi, smochine, varză, lămâie, papaya, pepene
10. Pește gras
După cum subliniază un studiu din World Journal of Gastroenterology, consumul de pește gras și suplimente de ulei de pește poate contribui la reducerea impactului unor afecțiuni precum NAFLD.
Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimile bune care ajută la reducerea inflamației. Aceste grăsimi pot fi deosebit de utile în ficat, deoarece par să prevină acumularea de grăsimi în exces și să mențină nivelurile de enzime în ficat.
Studiul recomandă consumul de pește gras de două sau mai multe ori pe săptămână. Dacă nu este ușor să încorporezi în dietă pește gras, cum ar fi heringul sau somonul, încercați să luați zilnic un supliment de ulei de pește.
11. Nuci
Același studiu spune că consumul de nuci poate fi un alt mod simplu de a menține ficatul sănătos și de a proteja împotriva NAFLD. Nucile conțin în general acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la prevenirea NAFLD, precum și la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.
Consumul unei mâini de nuci sau migdalele, în fiecare zi poate ajuta la menținerea sănătății ficatului. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să fie siguri că nu mănâncă prea multe, deoarece nucile sunt bogate în calorii.
12. Ulei de măsline
Consumul de grăsime nu este bun pentru ficat, dar unele grăsimi îl pot ajuta. Potrivit studiului World Journal of Gastroenterology, adăugarea uleiului de măsline în dietă poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași nesaturați din ulei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...