Tomografia cardiacă computerizată, cum se face și ce riscuri sunt

Tomografia computerizată cardiacă este o procedură medicală prin care pot fi examinate camerele cardiace, valvele, venele și arterele coronare.

Medicii Spitalului Militar Central din Capitală explică, pe site, că tomografia computerizată cardiacă (CT cardiac) este o tehnică imagistică noninvazivă ce utilizează razele X și care permite un examen avansat al structurii, vascularizației si funcției cardiace.

Prin această procedură pot fi examinate camerele cardiace, valvele,  miocardul ventricular, venele si arterele coronare, rădăcina aortică, arterele și venele pulmonare centrale și pericardul. Totuși, structurile non-cardiace incluse în examinare trebuie evaluate și raportate.

”O parte a examenului constă în măsurarea scorului de calciu (gradul de calcificare al arterelor inimii); aceasta nu necesită injectarea substanței de contrast. Contraindicații și riscuri: sarcina; reacții alergice la substanțe iodate; insuficiența renală severă; afecțiuni tiroidiene. Riscul iradierii este acelși ca și pentru coronarografia clasică și depinde de tipul aparatului folosit și de tehnica de achiziție a imaginilor”, se mai arată pe siteul Spitalului Militar.

Procedura începe cu efectuarea unei puncții venoasă la nivelul antebrațului pentru a permite injectarea substanței de contrast, prin intermediul căreia arterele inimii devin vizibile în timpul examenului.

”Ritmul cardiac va fi monitorizat pe tot parcursul examenului cu ajutorul unor electrozi montați la nivelul toracelui. Medicul poate administra pe cale orală sau injectabil un medicament (beta-blocant) care să permită încetinirea pulsului. Este important ca pacientul să menționeze înainte dacă suferă de astm sau BPCO. Durata totală a examenului este de 15-30 de minute, timp în care pacientul stă întins pe o masă care se deplasează timp de câteva secunde sub un dispozitiv care emite radiații X, pentru a obține imagini ale inimii din diferite incidente. Este foarte important ca pacientul să fie atent la cerințele personalului medical (să rămână nemișcat sau să-și țină respirația). Examenul nu este dureros, totuși este posibil să apară disconfort din cauza poziției pe masa de examen, iar în momentul injectării substanței de contrast, au fost descrise senzații de căldură locală și gust metalic. După examen, pacientul se poate întoarce la activitățile obișnuite, cu recomandarea ca, în următoarele 24 de ore, să se hidrateze corespunzător”, se explică pe site.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel