Tineri cu COVID-19 care mor pentru că nu au tratament cu plasmă. George Rizea: O mamă și-a pierdut astăzi singurul copil

George Rizea, fost pacient COVID și donator de plasmă. Foto: Facebook
George Rizea, un tânăr din Târgoviște fost pacient COVID și donator de plasmă, arată că multe vieți se pierd în România pentru că nu li se dă șansa de a primi tratamentul salvator cu plasmă convalescentă. 

George Rizea, un tânăr din Târgoviște care a fost donator de plasmă, trăgea un semnal de alrmă în urmă cu câteva săptămâni: multe vieți se pierd pentru că nu există în toate orașele centre de donare pentru plasmă convalescentă atât de necesară pacienților COVID. 

„O fată în floarea vârstei a murit după o săptămână de agonie. O mamă și-a pierdut astăzi singurul copil, pe care puteam încerca să îl salvăm... Fiind internată la ATI COVID, în comă, doctorii (dintre care câțiva m-au îngrijit și pe mine) au făcut tot ce a fost posibil pentru salvarea ei, însă o șansă la viață i-a fost refuzată pentru că, în continuare, centrul de transfuzie din Târgoviște nu deține un aparat de plasmafereză cu care să ne extragem singuri plasmă, fără a mai fi la mila județelor învecinate și a capitalei”, arată tânărul din Târgoviște, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 
George Rizea spune că deși regulamentul de donare a fost schimbat, în orașul său situația nu s-a schimbat. 

Oameni cărora nu li se dă o șansă

„La Târgoviște nu s-a schimbat nimic. Drama este cu atât mai mare cu cât fata a fost internată în ziua în care am fost să donez plasmă la București (repet, pentru ca la Târgoviște nu aveam unde), grupa noastră de sânge (rară) fiind aceeași, fapt pentru care eram un donator compatibil. Cu toate insistențele medicilor târgovișteni, nu s-a găsit plasmă în alte județe pentru această fată, care a murit cu zile! Sigur că nu era garantată salvarea ei, dar nu i s-a oferit această șansă. E bine de știut ca numărul donatorilor este infim pretutindeni în România, și că marile centre regionale distribuie în provincie plasma care le mai rămâne, căci o folosesc îndeosebi în locul unde a fost recoltată. 

(...) Acum câteva săptămâni, conducerea Centrului de Transfuzie din Târgoviște motiva lipsa unui aparat prin faptul că nici dacă l-ar primi, nu ar avea spațiu fizic pentru el. Judecați dvs acest răspuns, și deduceți interesul profund care există în aducerea acestui aparat. E drept, existența lui necesita și un personal instruit și o logistică suplimentară, dar să tragi de mânecă INHT (Institutul Național de Hematologie) și Ministerul Sănătății nu te costă nimic, pur și simplu spunând „AVEM NEVOIE, MOR OAMENI”.

Totodată, respectați cadrele medicale care își riscă viața tratând bolnavii Covid, nu vă gândiți ca sunt plătiți, ci că au copii acasă, familii, și ei sunt oameni! Nu de statui și monumente au nevoie, ci să știe că noi îi avem în inimile noastre, apreciind faptul ca și-au închinat viața salvării semenilor lor. 

Treziți-vă, oameni buni, sunteți angajați la stat în posturi cheie pentru a apăra dreptul la viață, să nu uitați asta! 

PS: M-aș bucura să ne dezvățăm ca nație de ignoranță și de espresiile „să se facă”, „ar trebui să”, sau să găsim țapi ispășitori. Suntem toți la fel de responsabili, dar și vinovați când vedem și tăcem. Când ceva merge prost, soluția nu este să ne plângem pe Facebook, să criticăm, să blestemăm sau să așteptăm să ia altcineva măsuri. Mai presus decât furia și frustrarea, fiecare dintre noi are puterea să facă o schimbare, pași mici, trimițând petiții, telefonând, scriind presei, ministerelor, instituțiilor, Avocatului Poporului, avem de asemenea aleși cu cabinete în teritoriu cu program de audiențe care pot propune noi legi. Astfel de situații trebuie mediatizate, iar instituțiile responsabile trebuie sancționate de fiecare dată. Nu, puterea nu o au ei de la sine, noi le-am dat-o, și avem tot dreptul de a pretinde să facă lucrurile bine!

Între timp, o familie își plânge copila, care s-a stins degeaba dacă noi nu schimbăm ceva! Iartă-ne, te rugăm, că nu te-am putut ajuta...”, a scris tânărul. 

 

În această dimineață, o fată în floarea vârstei a murit după o săptămână de agonie. O mamă și-a pierdut astăzi singurul...

Publicată de George Rizea pe Vineri, 21 august 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel