Tinerețe, soluții: noi substanțe găsite într-un vierme

Tinerețea fără bătrânețe ar putea să nu fie doar un vis
Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de identificare a compușilor ce împiedică îmbătrânirea.

Cercetătorii de la Institutul Karolisnka, Suedia, au creat o metodă prin care află ce compuși încetinesc îmbătrânirea.

Aceștia au descoperit un grup de substanțe despre care zic că ar întineri celulele umane și ar prelungi durata de viață și ar îmbunătăți starea de sănătatea al organismului numit C elegans - un vierme folosit în cercetarea împotriva îmbătrânirii, se arată pe site-ul Institutului Karolinska.

Celule cultivate și viermi

Cum experimentele pe mamifere sunt și scumpe și durează mult, autorii studiului s-au gândit să folosească celule umane cultivate și să testeze un număr mai mare de substanțe.

„Prin metoda noastră, sistemele de culturi celulare pot fi folosite pentru a vedea cum diferite substanțe afectează vârsta biologică a celulelor", susține Christian Riedel, cercetător la Departamentul de Bioștiințe și Nutritie, coordonatorul studiului.

Potrivit sursei citate, oamenii de știință suedezi au folosit o metodă ce se bazează pe un mod nou de interpretare a informațiilor celulare, în special așa-numitul transcriptom – dă informații despre RNA (acidul ribonucleic) prezent într-o anumită celulă sau țesut, la un moment dat.

S-a dovedit recent, se mai arată pe site-ul Institutului suedez, că transcriptomul unei celule umane poate fi folosit ca să prezică vârsta persoanei de la care a venit celula. Prin urmare, în studiu s-au folosit o mare cantitate de date transcriptom. S-au construit așa-numiți clasificatori care pot distinge transcriptoamele provenite de la donatori "tineri" față de "vechi". Aceștia au fost utilizați ca să analizeze modificările aduse celulelor umane, induse de peste 1.300 de substanțe diferite.

Scopul? Să vadă care substanțe ar putea schimba transcriptomii umani la o vârstă "mai tânără".

Noutatea

Cele mai interesante substanțe le-au găsit în viermele C. elegans. Despre ele nu se știa că au această abilitate. Substanțele, Monorden și Tanespimycin, blochează o proteină denumită proteină de șoc termic 90 (Hsp90). Prima substanță a îmbunătățit starea de sănătate și durata de viață a subiecților testați.

Christian Riedel afirma că a dezvoltat o metodă inovatoare pentru găsirea de substanțe care pot preveni îmbătrânirea și că pe viitor vor identifica inhibitori Hsp90 ca substanțe noi, care vor putea fi folosite și în alte tratamente.

Studiul a fost publicat în revista Cell Reports. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel