Testele rapide pentru COVID-19, vândute online. Reacția farmaciștilor: GREU DE JUSITIFICAT
19 noi 2020 / 16:18

Testele rapide pentru COVID-19 se vor putea comercialzia online, dar nu și în farmacii. Farmaciștii comentează acestaspect într-un comunicat de presă.

Comercializarea testelor rapide pentru testarea COVID-19 este controversată după ce farmaciștii au luat atitudine. Într-un comunicat de presă, ei susțin că, atâta timp cât un produs care este destinat utilizării e către profesioniști, acesta nu poate fi comercializat în farmacii. În această situație, spun ei, acesta nu poate fi comercializat nici în sistem online, așa cum este aprobată comercializarea acestor teste rapide.
„Potrivit ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale), un test este de uz profesional atunci când, atât prelevarea probei, cât și interpretarea rezultatelor, trebuie făcute de către personal medical. Cu toate acestea, în mod greu de înțeles și de justificat pentru o instituție cu atribuții fundamentale în sistemul farmaceutic, ANMDM precizează că respectivele teste, deși nu pot fi vândute prin farmacii, pot fi comercializate în sistem online de agenți economici fără nicio legătură cu sistemul medical și asta datorită faptului că nu există prevederi legale care să interzică această practică”, se arată în comunicatul de presă al Colegiilor Farmaciștilor din România.
În opinia instituției, „având în vedere obiectul de activitate al farmaciei, calificarea personalului care își desfășoară activitatea în farmacii, situația deosebită în care ne găsim precum și faptul că vorbim despre un dispozitiv medical și nu despre un bun de larg consum, nu poate fi acceptată și nu folosește nimănui interpretarea ANMDM potrivit căreia dispozitivele medicale pot fi comercializate prin farmacii, mai ales când pacientului i-a fost recomandată testare sau când comercializarea dispozitivelor medicale în cauză se face de către o unitate sanitară, cabinet sau clinică medicală”, se mai arată în comunicat.
Colegiul Farmaciștilor mai transmite că se va adresa Guvernului României și Ministerului Sănătății cu privire la această situație.

Ştiri Recomandate

Generația Net
EXCLUSIV
Ce se întâmplă dacă mănânci avocado în fiecare zi
13 pacienți cu Covid-19 din Iași, infectați cu varianta Delta: 4 dintre ei sunt la ATI
Carantină, verificată prin GPS în Israel
Cât de des se spală blugii
3 alimente care te scapă de stres
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri