Testele care-ți arată dacă OUĂLE sunt STRICATE. Primul începe încă din magazin

Testele care-ti arata daca ouale sunt stricate - Foto: Freepick @azerbaijan_stockers
Cum îți dai seama dacă ouăle sunt stricate sau nu. Iată testele care-ți arată asta.

Tradiţia pascală a vopsirii ouălor prespune cumpărarea unei cantităţi mai mari de ouă, doar că în ultima perioadă au existat o mulțime de alerte alimentare în ceea ce privește ouăle sau vopseaua de ouă.

Ei bine, există câteva metode pentru a-ți da seama dacă ouăle sunt bune sau nu.

Un prim test începe încă din magazin.

Pentru a-ți da seama dacă e stricat sau nu, trebuie să luați un carton și să agitaţi câteva dintre ele, pentru a vă asigura că aţi ales un carton cu ouă bune. Oul se ţine între degetul mare şi arătător, apoi se agită.

Vei știi că oul este proaspăt dacă în interior conţinutul nu se mişcă dintr-o parte în alta. Dacă simţiţi acest lucru, atunci în ou a pătruns aer şi acesta s-a învechit.

Nu este chiar cea mai bună metodă, mai ales dacă înainte de tine au trecut și alții care au făcut același lucru, pentru că există posibilitatea ca gălbenuşul să se fi desprins chiar dacă este proaspăt.

Există o serie de alte indicii care indică prospețimea oului. De exemplu, dacă acesta are coaja, cu porii evidenţi şi fără pete de culoare există şanse mari să aveţi un produs proaspăt.

Potrivit Codex Alimentarius, este de preferat să nu cumpăraţi ouă care au coaja lucioasă, care au o culoare ciudată, care prezintă pete de culoare, care sunt mult prea murdare sau care sunt crăpate. Aceste măsuri de precauţie sunt cu atât mai recomandate în cazul ouălor mai rare, cum sunt cele de struţ sau de prepeliţă.

O altă metodă este testul scufundării oului într-un vas cu apă. Cum?

Se ia un vas din sticlă, transparent, îl umpleţi cu apă, şi scufundaţi ouăle.

Oul proaspăt, care nu este mai vechi de patru zile, stă orizontal pe fundul recipientului, ouăle proaspete, fiind mai grele decât cele vechi. În cazul în care oul se scufundă şi stă puţin ridicat, acesta este vechi de aproximativ o săptămână.

După două sau trei săpătămâni, oul se scufundă, dar poziţia este aproape verticală.

Regula testului este că un ou cu cât este mai vechi, cu atât capătă o poziţie mai verticală.

Atenție! Este recomandat să nu consumaţi un ou care stă în poziţie verticală pe fundul vasului sau, mai rău, care se ridică la suprafaţa apei, pentru că acesta din urmă are o vechime mai mare de o lună.

Ouăle se ridică la suprafaţa apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interior se evaporă prin coajă şi este înlocuită cu aer. Prin urmare, cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta pluteşte mai bine, deci este mai vechi, potrivit adevărul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel