Teste genetice. Dr Doru Negru: toți mâncăm mai mult decât trebuie

Dr Doru Negru. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Invitat la interviurile DC Medical, dr Doru Negru, medic primar boli interne, diabet, nutriție și boli metabolice a vorbit despre testele genetice.

Diabet. Doru Negru este medic primar Boli Interne, Diabet, Nutriție și Boli metabolice la Spitalul Clinic Sanador. La interviurile DC Medical, acesta a vorbit despre testele genetice și de ce ajungem dependenți de insulină.

"Nu, este o poveste! Nu se poate. Vedeți dumneavoastră, greu. Noi am făcut o chestie, am învățat sau am descifrat codul genetic cu niște ani în urmă. Cu alte cuvinte am învățat literele. Ei, de aici până când o să scriem poeme ca Shakespeare mai durează oleacă, mai trebuie să treacă vreo două – trei generații. Nu există o posibilitate, sunt o mulțime de gene care par, par a fi favorabile pentru dezvoltarea diabetului, dar depinde cum se exprimă și depinde și de cromozomul celălalt unde este", a afirmă Dr Doru Negru.

Diabet. Doru Negru: Toți mâncăm mai mult decât trebuie

În opinia acestuia, cei care au rude de sânge care suferă sau au suferit de diabet, probabilitatea de a-l face e ceva mai mare:

"Deci, oamenii care au mătuși, unchi, părinți, bunici cu diabet ar trebui să fie mai are oleacă mai atenți. (...) Să se caute oleacă mai des. Nu e obligatoriu să-l facă! Dar probabilitatea de a-l face e mai mare. Ei, dacă pe lângă acest material, mai avem și obișnuința noastră de a mânca mai mult decât trebuie – toți mâncăm mai mult decât trebuie –, de a alerga mai puțin, avem și neșansa de a ne lăsa oleacă de burtă, mai crește și un pic tensiunea, îți mai cauți și mai găsești și niște grăsimi crescute în sânge, dintr-o dată ai mai multe șanse să faci diabet", adaugă specialistul.

Acesta precizează că organismul nostru folosește insulina "ca să sature foamea de insulină a țesutului gras. Cu cât avem grăsimi mai multe în trup, cu atât asta mănâncă mai multă insulină și atunci nu mai rămâne destulă. Al doilea mare mâncător de insulină din organismul nostru este reprezentat de grăsimile din sânge, fie că se cheamă colesterol care are prostul obicei de a se depune pe vasele de sânge de a le înfunda, fie că se cheamă trigliceride care sunt mai ticăloase, ele irigă endoteliul vascular și bruma de colesterol, care probabil că nu e brumă de colesterol, se depune galopant", subliniază dr Doru Negru.

Apoi, continuă acesta, grăsimile intră sub piele "cu mare consum de insulină. Și odată intrate sub piele mai mănâncă o dată insulină! Și abia după aia dacă mai rămâne insulină, organismul o folosește ca să scadă zahărul din sânge. Apoi dacă fabrica de insulină e oleacă mai puțin performantă, mai puțin dotată, suprasolicitată în timp, nu mai poate și începe și crește zahărul în sânge".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel