Testarea biomarkerilor crește rata de supraviețuire la pacienții cu cancer pulmonar

Teste
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat prima platformă online de informare despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie și biomarkeri, la adresa pulmonar.invingemcancerul.ro, în cadrul campaniei „Viața fără piese lipsă - Acționează. Discută. Testează", demers realizat în parteneriat cu o uriașă companie farmaceutică.

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților, devenind o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor. În fiecare an, în țara noastră, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar, această afecțiune fiind responsabilă pentru aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer. De altfel, numărul deceselor prin cancer pulmonar depășește numărul celor survenite în urma cancerelor de sân, colorectal și stomac, la un loc.

Progresul înregistrat în identificarea biomarkerilor în cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC), care reprezintă aproape 90% din totalul cazurilor de cancer pulmonar, și terapiile imuno-oncologice au schimbat practica clinică, aducând speranță pacienților cu această afecțiune.

Site-ul pulmonar.invingemcancerul.ro conține informații despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie, biomarkeri și rolul testării acestora în tratamentul cancerului pulmonar, dar și un ghid de conversație menit să îl ajute pe pacient în discuțiile cu medicul, pentru a înțelege mai bine cum funcționează această testare și de ce este importantă pentru stabilirea tratamentului adecvat și în timp util, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

De ce e importantă testarea biomarkerilor

„Cancerul pulmonar este o problemă majoră de sănătate publică și fiecare dintre noi trebuie să contribuie la conștientizarea amplorii acestui tip de cancer. În lipsa unor campanii de informare pentru populația aflată la risc, dar și a accesului întârziat la terapii inovatoare, șansele de supraviețuire pentru pacienții cu cancer pulmonar scad considerabil.

În acest context, testarea biomarkerilor este extrem de importantă pentru acești bolnavi - ei pot primi tratamentul potrivit și pot câștiga timp prețios în lupta împotriva cancerului", a declarat Cezar Irimia, președintele FABC, citat în comunicatul de presă.

El a spus că în România, testarea biomarkerilor validați se face gratuit, la recomandarea medicului, în baza unui voucher pe care pacientul îl folosește la un laborator de specialitate.

„În prezent, costurile acestor testări sunt acoperite de companiile farmaceutice. Apreciem demersurile autorităților, recent anunțate public, de a crea un program național de testare, cu finanțare de la bugetul de sănătate, și ne-am bucura să vedem rezultatele începând cu acest an", a adăugat Irimia.

„Biomarkerii reprezintă o piesă foarte importantă în tratamentul cancerului pulmonar, întrucât ajută la identificarea profilului de pacient care ar putea răspunde pozitiv la o anumită terapie", a declarat Nicolas Renard, director general al MSD România.

Îmbunătățirea managementului clinic

Totodată, FABC atrage atenția cu privire la nevoia urgentă de îmbunătățire a managementului clinic al pacienților cu cancer pulmonar, inclusiv prin testarea biomarkerilor de predicție.

„În ultimii ani, opțiunile de tratament în cancerul pulmonar NSCLC s-au diversificat semnificativ, odată cu apariția terapiilor țintite și, mai recent, a imunoterapiilor. În prezent, conceptul de medicină personalizată în oncologie include și testarea biomarkerilor, cu rol în identificarea tratamentului potrivit pentru fiecare pacient", a declarat conf. univ. dr. Laura Mazilu, medic primar oncolog.

„Managementul clinic al cancerului pulmonar a devenit extrem de complex, iar analiza histopatologică și evaluarea biomarkerilor în cazul cancerului pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC), sunt componente cheie în stabilirea diagnosticului de certitudine și în alegerea tratamentului adecvat pentru fiecare pacient în parte. De asemenea, timpul alocat evaluărilor țesutului canceros se constituie ca element primordial în starea generală a pacientului și în managementul ulterior al acestuia", a adăugat George Daniel Buzete, medic specialist anatomopatolog.

Biomarkerii sunt indicatori care oferă informații despre procesele biologice normale, procesele de boală sau răspunsuri farmacologice la o intervenție terapeutică, fiind elemente-cheie în oncologie și pentru medicina personalizată. Cu ajutorul biomarkerilor, pot fi identificate persoanele care au o anumită formă de cancer sau care sunt expuse riscului de a fi diagnosticate cu această boală. De asemenea, ei pot contribui la selectarea persoanelor care au cea mai mare probabilitate de a obține beneficii terapeutice în urma unor tratamente precum terapiile imuno-oncologice sau terapiile țintite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel