Tensiunea arterială: crește mai repede și mai devreme la femei decât la bărbați

Tensiune
Vasele de sânge îmbătrânesc mai repede la femei decât la bărbați. Este concluzia unui studiu publicat recent.

O cercetare susține că tensiunea arterială a început să crească la femei încă din a treia decadă a vieții și a continuat să crească mai mult decât tensiunea arterială la bărbați de-a lungul întregii vieți. Schimbarea precoce a tensiunii arteriale stabilește stadiul pentru diferite tipuri de boli cardiovasculare mai târziu în viață. „Femeile încep de fapt cu o tensiune arterială mai mică", a explicat autorul principal al studiului, Susan Cheng, directorul cercetării în domeniul Sănătății publice la Smidt Heart Institute din Cedars-Sinai Medical Center, din Los Angeles. Studiul a fost publicat online 15 ianuarie în JAMA Cardiology.

În ultimii 20 de ani, cercetările au început să conteste ideea că femeile și bărbații au aceleași tipuri de boli de inimă, și că femeile le dobândesc mai târziu în viață și pot avea simptome neobișnuite. Studii recente au descoperit diferențe mari în ceea ce privește tipurile de boli de inimă cu fiecare sex, potrivit medicinenet.

Tensiunea arterială, femei, bărbați. Noutăți

Femeile sunt mai susceptibile să aibă ceea ce se numește boala vaselor mici, potrivit informațiilor de fond din studiu. Ambele sunt tipuri de boli cardiace ischemice - asta înseamnă că fluxul de sânge către inimă este blocat. Dar cauza care stă la baza este diferită. În cazul bolilor vaselor mici, vasele de sânge mai mici ale inimii nu au o mulțime de acumulări pe ele, dar nu funcționează corect, în conformitate cu Institutul Național al Inimii și Sângelui din SUA. „Când te gândești la boli cardiace tradiționale, femeile au asta mai târziu în viață. Dar probabil că nu este atât de simplu. Boala vaselor mici este mult mai subtilă și este mai greu de recunoscut", spune autoarea studiului.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că insuficiența cardiacă se manifestă diferit la femei și bărbați. Studiul a cuprins peste 32.000 de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 98 de ani. În patru decenii, cercetătorii au adunat aproape 145.000 de măsurători ale tensiunii arteriale. Întrucât hipertensiunea arterială este adesea la baza atacului de cord, a insuficienței cardiace și a atacului cerebral, cercetătorii au analizat datele pentru a-și da seama când tensiunea arterială începe să crească. Au descoperit că femeile au prezentat semne ale tensiunii arteriale mult mai devreme în viață decât bărbații. Cheng a spus că vasele de sânge ale femeilor sunt mai mici decât cele ale bărbaților, ceea ce e firesc având în vedere diferența de mărime între bărbați și femei. Deci, a spus ea, factorii de risc pentru boli de inimă precum fumatul sau o dietă săracă ar putea afecta mai mult vasele de sânge ale femeilor.

Autoarea studiului susține că sunt multe mai multe cercetări de făcut. Echipa ei ar dori să înțeleagă mai bine modul în care diferențele de sex pot afecta cât de bine funcționează un medicament pentru tensiunea arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel