Tensiune arterială: 6 moduri de a o reduce la îndemâna oricui
13 mai 2019, 07:29

Hipotensiunea poate duce la probleme grave
Tensiune arterială. Schimbările stilului de viață ajută mai mult decât pastilele în menținerea unei tensiuni arteriale normale.

Tensiune arterială. „Este bine documentat că modificările stilului de viață pot reduce tensiunea arterială la fel de mult ca pastile pot, si uneori chiar mai mult", afirmă medicul Naomi Fisher, citată pe blogurile Harvard Medical School de Kelly Bilodeau, editor executiv la Harvard Women's Health Watch.

Potrivit sursei citate, din noiembrie 2017, Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie au schimbat definiția hipertensiunii arteriale: 130/80. Medicul citat subliniază că scăderea tensiunii arteriale vă poate ajuta să vă protejați de atac de cord, accident vascular cerebral, boli de rinichi, boli oculare și chiar declin cognitiv. Iar linii directoare ale celor două structuri americane este de a-i încuraja pe oameni să ia în serios tensiunea arterială ridicată și să aplice măsuri ca să o reducă plecând de la schimbarea stilului de viață.

Specialiștii Harvard Medical School susțin că nu e cazul unei revizuiri majore a vieții pentru îmbunătățirea tensiunii arteriale și oferă șase sugestii la îndemână:

1. Scăpați de câteva kilograme – e cel mai eficient mijloc de reducere a tensiunii arteriale și nu este cazul să slăbiți enorm; chiar și pierderea a 10 de kilograme poate scădea tensiunea arterială.

2. Citiți etichetele - îndepărtați alimentele bogate în sodiu prin citirea cu atenție a etichetelor. "Este foarte greu să scadă sodiul dietetic fără a citi etichetele, dacă nu vă pregătiți toate alimentele proprii", spune medicul Naomi Fisher.

3. Faceți mișcare – încercați să faceți mișcare o jumătate de oră cel puțin cinci zile pe săptămână și practicați acea activitate care vă face plăcere, fie ciclism, dans și chiar polimbări vioi cu un amic.

4. Pompează ceva fier - adăugați o greutate ridicată la regimul de exerciții fizice pentru a vă ajuta să pierdeți greutate și să rămâneți în formă.

5. Limitați alcoolul la o băutură pe zi - prea mult, prea des, poate crește tensiunea arterială, așa că fiți moderat.

6. Fără stres – scăpați de el prin meditații zilnice sau prin sesiuni profunde de respirație; hormonii de stres nu pot numai să vă contracareze vasele de sânge și să ducă la apariția temporară a tensiunii arteriale, dar, de-a lungul timpului, pot declanșa și obiceiuri nesănătoase care vă pun în pericol sănătatea cardiovasculară; obiceiuri precum: supraalimentarea, somn puțin și neodihnitor, consum de droguri și alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?