Telefoanele inteligente îmbunătățesc memoria. Care sunt riscurile folosirii incorecte

telefoanele inteligente imbunatatesc memoria. FOTO: Freepik @jannoon028
Telefoanele inteligente pot îmbunătăți memoria, însă în anumite condiții, potrivit unui studiu.

Specialiștii anunțau, în urmă cu câteva luni, faptul că folosirea excesivă a telefoanelor inteligente pot duce la depresie și demență, însă noi date arată un alt aspect, total diferit. 

Un studiu publicat recent în Journal of Experimental Psyhology a constatat că utilizarea telefoanelor inteligente îi poate sprijini pe oameni să își amintească informații suplimentare, notează VeryWellMind.

Cercetătorii au analizat rezultatele testelor de memorie efectuate cu 158 de participanți și au constatat că utilizarea stocării externe a unui telefon inteligent poate facilita stocarea în memorie a unor detalii suplimentare în creier. Deși au existat argumente pro și contra, aceste constatări susțin tehnologia smartphone ca fiind un ajutor util pentru stocarea memoriei creierului uman.

Stocarea informațiilor de importanță mare și mică

Această cercetare a inclus trei studii separate pentru a verifica modul în care utilizarea unui dispozitiv digital poate avea un impact asupra memoriei în rândul a 158 de voluntari.

Participanților li s-a cerut mai întâi să îndeplinească o sarcină de memorie pe un dispozitiv digital, care le-a permis să seteze memento-uri pentru jumătate dintre sarcini.

Cei mai mulți au setat memento-uri pe dispozitiv pentru informațiile cu valoare mai mare și s-au bazat pe propria memorie pentru informațiile cu valoare mai mică.

Cercetătorii au constatat că voluntarii și-au amintit mai multe informații de valoare mai mică, deoarece memento-urile de pe dispozitiv au facilitat stocarea suplimentară în creierul lor, deoarece rezultatele au arătat că indivizii au fost mai predispuși să își amintească atât informațiile salvate, cât și cele nesalvate atunci când au folosit memento-uri.

Din nefericire, un dezavantaj al acestei abordări este că se pot pierde informații critice dacă tehnologia ar eșua, așa că acest lucru ar trebui luat în considerare atunci când se planifică modul în care să se utilizeze cel mai bine memento-urile de pe smartphone.

Vezi și: Telefoanele inteligente și GPS-ul, nocive pentru creier. Neurolog: Risc crescut de depresie și demență

Folosirea corectă a tehnologiei

”Acest studiu ne spune o mulțime de lucruri noi despre modul în care unele tehnologii pot de fapt să ne îmbunătățească memoria și starea generală de bine atunci când sunt folosite corect. Cu toate acestea, dacă este folosită incorect, poate face contrariul”, susține dr. Julian Lagoy, psihiatru la Mindpath Health, în contextul în care cele mai multe din studiile pe această temă au fost despre modul în care tehnologia poate avea un impact negativ asupra oamenilor.

La rândul său, neurologul Clifford Segil, Providence Saint John's Health Center, afirmă că acest studiu notează că externalizarea memoriei, prin trecerea informației în telefon sau chiar pe o listă, are ca rezultat ”beneficiul unei șanse crescute de a-și aminti acel element plasat pe listă”, tocmai prin crearea unei separări a lucrurilor care trebuie reținute în valoare mare și valoare mică poate ajuta la reamintirea fiecăruia dintre aceste elemente”.

Vezi și: Stresul și depresia, risc pentru boala cardiovasculară. Trifan: Nu e ușor să-l eviți într-o lume din ce în ce mai haotică. Să nu mai punem la inimă!

Cum putem să ne îmbunătățim memoria

Memoria are nevoie de exercițiu pentru a se menține în formă, însă din când în când, asemenea memoriei unui calculator este nevoie de o atenție deosebită, de o curățare, pentru a ne debarasa de lucrurile care nu ne mai sunt utile.

În acest scop avem la dispoziție câteva lucruri, precum;

- Somnul suficient consolidează memoria informațiilor asimilate în timpul zilei. Cel mai aprig dușman al memoriei este inactivitatea cerebrală, tocmai de aceea sunt recomandate sporturile cerebrale care întăresc memoria semantică, ce permite nu doar stocarea informațiilor generale, ci și amintirea lor rapidă.

- Mișcarea și aerisirea. Practicarea unei activități fizice susținute, o plimbare mai lungă sau chiar și numai câțiva pași atunci când vă aflați la serviciu sunt metode eficiente care permit corpului să ”respire”, iar mintea să se ”aerisească”.

- Acumularea stresului și a anxietății poate produce perturbări ale memoriei și concentrării, astfel, deși este dificil, gestionarea stresului vă poate ajuta.

- Concentrarea pe lucrurile importante este o altă metodă prin care ne putem îmbunătăți memoria, iar acest aspect se poate realiza prin prioritazarea activităților pe care le avem de făcut zi de zi, acasă, la serviciu, ori chiar în plan personale.

- Curiozitatea este unul dintre cele mai bune stimulente ale memoriei.

- Acordarea atenției la discuțiile în care suntem implicați. Pentru a înregistra informațiile este nevoie de atenție, altfel acestea se pot pierde în neantul de informații cu care suntem bombardați, zi de zi.

- O alimentație echilibrată și sănătoasă, începând cu micul dejun, potrivit PassionSante.

Vezi și: Cele mai bune 12 alimente pentru creier. Ciocolata neagră se află printre ele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel