Tedros Ghebreyesus (OMS): Omicron „rămâne un virus periculos deși provoacă simptome mai puțin severe decât Delta”

Coronavirus Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash
Varianta Omicron, care se răspândește într-un ritm nemaivăzut de la începutul pandemiei de COVID-19, „rămâne un virus periculos”, chiar dacă provoacă simptome mai puțin severe, a declarat miercuri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

„Deși Omicron provoacă simptome mai puțin severe decât Delta (varianta dominantă până acum), acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinați", a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în cadrul unei conferințe de presă.

Varianta mutantă, care a fost identificată pentru prima dată în sudul Africii la sfârșitul lunii noiembrie 2021, s-a răspândit într-un ritm rapid la nivel mondial, mai rapid decât cel al variantelor anterioare, numărul cazurilor de infectări ajungând în numeroase țări la niveluri nemaivăzute de la începutul pandemiei.

Simptomele mai puțin severe ale infecției cu Omicron decât în cazul variantei Delta îi fac acum pe unii să considere boala ca fiind una ușoară.

Însă, avertizează șeful OMS, „mai multă transmitere înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai multe persoane care nu pot lucra, inclusiv profesori și personal sanitar, și mai multe riscuri de a apărea o altă variantă care va fi și mai transmisibilă și mai letală decât Omicron”.

„Nu este o boală ușoară, este o boală care poate fi prevenită cu vaccinuri", a spus și dr Michael Ryan, responsabilul pentru situații de urgență al OMS.

„Nu este momentul să renunțăm, nu este momentul să lăsăm garda jos, nu este momentul să spunem că este un virus binevenit, niciun virus nu este binevenit", a subliniat dr. Ryan, referitor la speranța unora că, din cauza ratei sale extraordinare de transmitere, Omicron va înlocui variantele mai periculoase și va face posibilă transformarea pandemiei într-o boală endemică mai ușor de gestionat. 

Varianta OMICRON a ajuns majoritară în lume. RAPORT OMS

Varianta Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global analizate în laboratoare, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, depăşind astfel Delta şi devenind dominantă la nivel mondial, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Raportul epidemiologic săptămânal al OMS, publicat miercuri, arată că din cele 357.000 de teste realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile, peste 208.000 au detectat varianta Omicron.

Alte 147.000 de teste (circa 41%) au corespuns variantei Delta, care în rezultatele din urmă cu două săptămâni reprezenta încă 96% din cazuri şi care a fost tulpina dominantă în cea mai mare parte a anului 2021. Raportul notează că noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă "să evite imunitatea" şi că există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinaţi şi al celor care au trecut prin boală şi care au dezvoltat anticorpi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel