Sute de elevi și profesori cu COVID. Ministrul Educației: există județe în care sunt jumătate din numărul celor depistați pozitivi

Cum vor funcționa școlile
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că nu se știe dacă din sutele de îmbolnăviri cu COVID raportate la elevi și profesori în primele patru zile de la reînceperea școlii este și vreun caz de tulpină britanică.

244 de elevi au fost diagnosticați cu COVID în primele patru zile de la reînceperea școlii. 329 de profesori sunt în aceeași situație. Predarea în 171 de clase a fost suspendată. În 8 județe nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor - Argeș, Brăila, Giurgiu, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea. Sunt, în schimb, două județe și Capitala unde s-au depistat jumătate din numărul de cazuri.

”Rata de depistare a cazurilor pozitive în școli este mult mult sub rata generală de infectare a populației din României. Dacă vorbim de elevi, cei 244 înseamnă 1 la 10.000 rată de infectare pe 4 zile, rată cumulată de infectare. Până acum, rezultatele nu sunt cauzate de transmiterea în școli, de acum încolo însă, de săptămâna viitoare, ce va apărea ca plus peste această rată de infectare putem considera, din păcate, că e determinat de școală. Până acum, nu. 

Există 8 județe fără niciun caz confirmat de elev. Există alte 10 județe fără niciun caz confirmat de cadru didactic, după cum există  județe - Cluj, Arad și municipiul București în care, în total, sunt 122 de copii infectați la nivelul zilei de astăzi, ora 18.00, adică jumătate din numărul celor depistați pozitiv în țară. Cred că asta ne face să tragem niște concluzii cu privire la respectarea regulilor”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu la digi24.

Întrebat dacă printre aceste îmbolnăviri este vreuna cu tulpina britanică, oficialul a precizat că ”nu există posibilitate de răspuns pentru că pentru secvențiere timpul necesar este de o săptămână. În cazul în care se fac aceste verificări ele pot fi dictate doar de către DSP și durează o săptămână. Aceste cazuri au fost confirmate pe baza unor teste, teste făcute, într-o măsură mică, în școli, în cabinetele școlare, teste făcute prin intermediul autorităților sanitare, de DSP, 112, plus teste făcute la solicitarea părinților. Deci, iată sunt foarte mulți părinți responsabili”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel