Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Boala Parkinson este o boală neuro-degenerativă progresivă caracterizată prin mișcări incontrolabile, cum ar fi tremurături, dificultăți de vorbire și probleme de echilibru care se agravează în timp, fiind cauzată de deteriorarea celulelor nervoase care produc dopamină, cunoscută și ca ”hormonul bunăstării”.
Deși poate fi genetică sau în urma unor traumatisme craniene ori a factorilor de mediu, această boală are impact atât asupra persoanei diagnosticate cu Parkinson, cât și asupra familiei acesteia, viața tuturor fiind dată peste cap.
Din păcate nu există tratament pentru această afecțiune, cercetătorii lucrând intens în acest sens, tot ceea ce este disponibil la momentul actual fiind medicația pentru reducerea din intensitatea simptomelor pe care le are pacientul cu Parkinson.
Totodată, acesta are și posibilitatea schimbării dietei, precum și administrarea unor suplimente care să îl ajute printr-un aport crescut de nutrienți suplimentari care îi lipsesc organismului și care pot avea un impact asupra bolii.
”Deși sunt un fan al unei abordări bazate mai întâi pe alimente, administrarea unui supliment de vitamina B12 poate încetini pierderea funcției cognitive reduse. Persoanele cu boala Parkinson cu debut precoce tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina B12, ceea ce poate reduce funcția cognitivă”, explică dr. Lisa Young, expert medical pe nutriție, pentru Eat This.
Dr. Young sugerează că vitamina B12 (numită și cobalamină) ajută la menținerea sănătății celulelor nervoase. Dacă adoptați abordarea dietei vitamina B12 poate fi găsită în principal în produsele de origine animală.
Vitamina B12 se găsește în mod natural în produsele de proveniență animală, cum ar fi carnea de pește, carnea de porc, ouă și lactate. Nu se găsește de obicei în alimentele vegetale.
Alimente bogate în vitamina B12
Printre cele mai cunoscute alimente bogate în vitamina B12 se numără:
- șunca
- carnea de vită
- carnea de pește, în special eglefin și ton
- carnea de porc
Alte alimente bogate în vitamina B12 sunt:
- carnea de pasăre de curte
- produsele lactate, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul
- unele produse nutritive din drojdie
- ouă
- carnea de miel
În plus, unor tipuri de cereale pentru micul dejun și lapte de soia li se adaugă vitamina B12.
Un studiu publicat în International Parkinson and Movement Disorder Society sugerează că pacienții aflați în stadii incipiente ale bolii Parkinson care prezintă un nivel scăzut de vitamina B12 au cunoscut un declin motor și cognitiv mai rapid. Acest lucru sugerează că suplimentele de vitamine pot ajuta la încetinirea progresiei acestor simptome.
În cadrul studiului, cercetătorii au măsurat vitamina B12 și alți factori legați de B12 la 680 de participanți cu boala Parkinson în stadiu incipient, netratată.
Ei au urmărit apoi 456 de probe. Rezultatele au arătat că 13% dintre acești participanți aveau niveluri de B12 la limita inferioară, iar 7% aveau niveluri ridicate de homocisteină - un aminoacid ale cărui niveluri sunt invers legate de un deficit de vitamine.
Homocisteina ridicată poate crește riscurile de demență, boli de inimă și accident vascular cerebral fără tratament.Prin urmare, studiul a arătat că nivelurile scăzute de vitamina B12 erau frecvente la cei cu stadii incipiente ale bolii Parkinson. Un nivel scăzut de vitamina B12 a prezis o înrăutățire mai mare a mobilității, în timp ce homocisteina ridicată a prezis un declin cognitiv mai mare.
Apariția coșmarurilor mai târziu în viață ar putea fi un semn timpuriu al bolii Parkinson, potrivit unei noi cercetări la bărbații în vârstă, notează Science Alert.
Astfel, visele neliniștitoare au fost asociate de mult timp cu boala neurologică, în special în rândul bărbaților, însă acesta este primul studiu care investighează dacă aceste simptome sunt un avertisment al bolii Parkinson sau un produs secundar al afecțiunii.
Urmărind timp de 12 ani starea de sănătate a 3.818 bărbați mai în vârstă cu o funcționare cerebrală tipică, cercetătorii au descoperit că cei care au avut coșmaruri frecvente au fost de două ori mai predispuși să dezvolte Parkinson. Cele mai multe dintre diagnostice au apărut în primii cinci ani ai studiului.
Diagnosticarea timpurie a bolii Parkinson, o provocare pentru cercetători
Potrivit sursei citate, rezultatele sugerează că adulții mai în vârstă ar putea fi depistați pentru Parkinson prin chestionarea lor cu privire la conținutul viselor lor.
Intervențiile timpurii ar putea fi apoi folosite pentru a ajuta la întârzierea posibilei apariții a simptomelor fizice, cum ar fi tremurăturile, rigiditatea și lentoarea.
Una dintre cele mai mari provocări în cazul bolii Parkinson este diagnosticarea timpurie. În momentul în care majoritatea oamenilor își dau seama că suferă de această boală, au pierdut deja între 60 și 80 la sută din neuronii care eliberează dopamină într-o parte a trunchiului cerebral. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Demența, primele simptome. La ce trebuie să fii atent
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...