Suplimentele din spanac cresc forța musculară, dar ar trebui interzise. Popeye Marinarul nu e chiar o poveste

Desenele animate cu Popeye Marinarul
În desenele animate cu același nume, Popeye Marinarul care desfăcea cutia de spanac, o mânca, și brusc îi creșteau mușchii. Ei, bine, vă spunem că nu e așa de fantezist precum pare. Un nou studiu publicat în Archives of Toxicology, arată un supliment din spanac crește atât de mult forța musculară încât cercetătorii cer să fie introdus pe lista de substanțe interzise în sport!

În desenele animate cu același nume, slăbănogul Popeye Marinarul devenea brusc invincibil dacă mânca spanac. Povestea care ne-a amuzat în copilrie, nu este atât de fantezistă pe cât credeam. Un nou studiu a examinat potențialul extractului de spanac, ca potențator al performanței atletice. Surpriza e că un compus activ extras din spanac îmbunătățește atât de mult puterea musculară, încât autorii studiului au recomandat interzicerea sa în sport!

Bogat în calciu, magneziu și fier, spanacul e deseori numit „super-aliment". Studii anterioare au sugerat că spanacul are o varietate de beneficii pentru sănătate, cum ar fi faptul că ar ține cancerul la distanță, că ajută la prevenirea astmului, că el controbuie la scăderea tensiunii arteriale și la controlul diabetului.

Noul studiu, care a fost publicat în jurnalul Archives of Toxicology, analizează un alt beneficiu potențial al spanacului, deși ătestele s-au făcut pe un extract din spanac, sub formă de supliment alimentar, și nu pe alimentul în sine.

Cercetătorii conduși de Maria Parr - profesor de chimie farmaceutică la Universitatea Freie din Berlin, Germania - au examinat efectul pe care acest compus – ecdisteronul – îl are asupra performanței atletice și a forței musculare.

Fitosteroidul cheie

Ecdisteronul, care este principalul compus din extractul de spanac, este un fitosteroid - adică un steroid care se găsește în mod natural în plante și aparține unei clase numite fitosteroli, care sunt „structural similari cu colesterolul".

Studiile anterioare efectuate la mamifere au arătat că ecdisteroizii au o gamă largă de efecte benefice. În anii 1980, cercetătorii au numit ecdisteronul „secretul rusesc”, pentru că se credea că sportivii olimpici ruși îl foloseau ca supliment pentru creșterea performanței.

De asemenea, nu trebuie omis faptul că alte studii au demonstrat că ecdisteronul „crește sinteza proteinelor în mușchii scheletici". De fapt, așa cum explică prof. Parr, testele anterioare in vitro și in vivo au arătat că ecdisteronul este mai puternic decât alți steroizi interziși deja în sport, cum ar fi metandienona.

Studierea ecdisteronului și a forței musculare

De data aceasta, Prof. Parr și echipa sa au efectuat un studiu dublu-orb care a implicat 46 de tineri sportivi. Cercetătorii i-au împărțit în două grupe: un grupă a primit extractul de spanac (grupul de intervenție) și altul a primit un placebo. Nici participanții, nici cercetătorii nu știau cine ce au luat, iar intervenția a durat 10 săptămâni.

În timpul studiului, persoanele din grupul de intervenție au primit „doze diferite de suplimente care conțin ecdisteron" pentru a stabili efectele lor asupra îmbunătățirii performanței.

Oamenii de știință au luat probe de sânge și de urină și le-au analizat pentru ecdisteron și „potențiali biomarkeri de îmbunătățire a performanței. Ei au făcut, de asemenea, o examinare completă pentru substanțelor interzise de îmbunătățire a performanței.

Masă musculară și forță, mai mari

Rezultatele au aratat că participanții care au luat ecdisteron a avut creșteri semnificativ mai mari în masa musculară. Experimentele in vitro au replicat rezultatele și Prof. Parr și colegii săi au arătat că ecdisteronul interacționează cu beta-receptorul de estrogen.

Cu toate acestea, testele de sânge și urină nu au prezentat semne de toxicitate la ficat sau la rinichi. După cum explică Prof. Parr și echipa sa în intro-ul studiului, „aceste date subliniază eficacitatea suplimentului cu ecdisterone în ceea ce privește performanțele sportive".

În concluzie, însă, aceiași cercetători arată că „rezultatele noastre sugerează puternic includerea ecdisteronul în lista de substanțe și metode interzise în sport, în clasa [...] alți agenți anabolizanți".

Prof. Parr spune că participanții care au luat o doză mică de supliment au primit două pastile de ecdisteron zilnic, echivalentul a între 250 grame (g) și 4 kilograme (kg) de spanac, în funcție de calitatea plantei.

Ceea ce înseamnă că pentru a avea exact celași efect, dar natural, o persoană ar trebui să mănânce zilnic respectiva cantitate, timp de 10 săptămâni.

Pentru a replica doza mare administrată în studiu, o persoană ar trebui să consume oriunde între 1 și 16 kg de spanac în fiecare zi timp de 10 săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel