Suplimente alimentare: riscuri și beneficii. Alina Epure: Pot manipula simptomele prezente

suplimente alimentare foto:freepik
EXCLUSIV
Suntem tentați să administrăm suplimente alimentare - cât de multe se poate, în funcție de carențele pe care considerăm că le avem. Însă, nutriționiștii avertizează că ele pot face mai mult rău decât bine, dacă nu sunt administrate în mod responsabil. ”Cu anumite suplimente putem manipula simptomele prezente, fără rezolvarea cauzei reale, ceea ce adâncește prăpastia sănătății personale”.

Consumul de suplimente alimentare, în special de vitamine și minerale, trebuie analizat, în contextul unei alimentații echilibrate și a nevoilor individuale.

Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society, a explicat de ce suplimentele alimentare nu trebuie luate fără un plan concret. Într-adevăr, acestea pot avea beneficii valoroase pentru organism, însă, administrate iresponsabil, pot înrăutăți problemele medicale.

Vezi și: Slăbitul rapid nu este o soluție. Alina Epure: Trebuie să înțelegem nevoile corpului nostru. Soluțiile rapide nu sunt eficiente

Care sunt beneficiile și riscurile consumului de suplimente alimentare, în special în ceea ce privește suplimentele de vitamine și minerale?

foto: Freepik

Alina Epure consideră că suplimentele alimentare pot fi benefice atunci când sunt utilizate pentru a completa dieta și pentru a corecta anumite deficiențe sau dezechilibre nutriționale, identificate prin analize medicale. În acest fel, consumul de suplimente poate contribui la menținerea unei sănătăți optime și la prevenirea apariției unor probleme de sănătate asociate cu deficiențele nutriționale.

Cu toate acestea, Alina Epure avertizează că utilizarea nejustificată sau excesivă a suplimentelor alimentare poate fi problematică. Consumul lor fără a fi necesar poate duce la manipularea simptomelor fără a rezolva cauza reală a problemelor de sănătate și poate accentua riscul de dezechilibre nutriționale sau alte complicații de sănătate.

”Din punctul meu de vedere, suplimentele completează alimentația echilibrată și numai atunci când este identificată o anumită carență, un anumit dezechilibru, astfel încât să știm concret ce urmărim, ce monitorizăm, ce reevaluăm. Altfel, cu anumite suplimente putem manipula simptomele prezente, fără rezolvarea cauzei reale, ceea ce adâncește prăpastia sănătății personale”, ne-a spus Alina Epure, în exclusivitate pentru DC Medical.

Este mai important să abordăm responsabil tot ceea ce înseamnă suplimentele alimentare, decât să le administrăm după bunul plac. Consultarea unui medic specialist înainte de a începe orice tip de regim cu suplimente poate avea doar efecte pozitive. Acesta va identifica nevoile individuale și va stabili dacă suplimentele sunt necesare și benefice în contextul unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață sănătos. Nu toată lumea trebuie să ia suplimente alimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel