Superstițiile, între magie și vrăjitorie. Ce înseamnă, de fapt, mâncărimea în palmă, cifra 13, pisica neagră. Leca: Mii de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza lor

Superstitiile - Foto: Freepick @eddows-animator @luisanm @wirestock
EXCLUSIV
Superstițiile sunt credințe de lungă durată care par să fie înrădăcinate în tradiția unor popoare. Ce înseamnă superstițiile și când ne afectează.

Superstițiile sunt adesea legate de credințe păgâne sau practici religioase care au fost răspândite în trecut. Strămoșii noștri nu au venit cu superstiții pentru că erau mai ignoranți sau mai naivi decât noi, ci pentru că le lipseau multe modalități concrete de a influența rezultatele supraviețuirii vieții lor. 

Majoritatea superstițiilor sunt distractive și inofensive, indiferent dacă crezi sincer în ele sau nu. Dar unele superstiții pot fi efectul unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă.

VEZI ȘI: Sindromul de anorexie cașexie. Cancerele care afectează pofta de mâncare. Georgescu: Carnea se topește și se transformă în apă. Tumora dă o adevărată FURTUNĂ metabolică

Superstițiile, tradiție a poporului român

Psihologul Radu Leca a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce sunt, de fapt, superstițiile. 

"Noi ca și popor suntem superstițioși. De peste 2000 de ani, poporul român a fost alături de tot ceea ce înseamnă structura magiei și a vrăjitoriei. Dacă avem senzația că celebrele rune care astăzi sunt popularizate în diferite seriale pe Netflix au fost inventate doar de Vikingi, trebuie să le readuc aminte cititorilor că primele rune total diferite de cele vikinge au fost realizate de către daci. Ele au stat la baza a tot ceea ce înseamnă structura magică a lui Zamolxe, zeul dacilor.

Superstițiile se conectează cu magia și cu vrăjitoria. Lucrurile acestea sunt existente. Noi afirmăm că lucrurile acestea nu există, dar există. Afirmăm că nu există farmece și sunt mii de oameni care se îmbolnăvesc anual din cauza diferitelor tipuri de farmece care sunt făcute.

Afirmăm că nu există superstiții, iar dacă ții cont măcar de o parte dintre ele, viața ta este mai bună și nu mai ai atât de mult ghinion. Nu prea ai cum să fugi de lucruri care sunt evidente", a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

Superstițiile poporului român, mai multe tipuri

Superstițiile care fac parte din tradiția poporului român pot fi de mai multe tipuri. Încă din cele mai vechi timpuri, sau chiar din basmele scriitorilor români, superstițiile sau magia au fost prezente.

”Superstițiile au evoluat de la daci până în prezent. Ele au rămas în istoria poporului român sub diferite evenimente și sub diferite forme pe care le putem denumi:

Celebrele focuri aprinse în camp pentru alungarea spiritelor rele

VEZI ȘI: Dieta anti-cancer. Adevărul despre pătrunjel și sucul de plante în cancer. Georgescu: E ca și cum pui apă peste un jar aprins

Celebrele focuri realizate în interiorul trunchiurilor trosnite sau lovite de fulger pentru alungarea ghinionului.

Punerea de praf de pușcă între pietre, să îi dăm foc. Aici avem o structură de alungare a tot ceea ce înseamnă energie negativă

Jocul ielelor, adică tot ceea ce înseamnă structură mistică în apropiere de apă și de pământ. Cum cele două s-au împletit de-a lungul timpului și cum au fost vizualizate de către magi și vrăjitori români.

Avem celebra structură a pendulului care te poate duce într-o zonă de comunicare cu spiritele

Ghicitul în oase, cafea, în tarotul românesc

Mai avem ghicitul în ghioc, care este unic la nivel est-european. Noi suntem singurul popor care are ghicitul în ghioc

Celebrul citit în palmă care a apărut mult mai devreme decât la popoarele italiene”, a mai precizat psihologul.

Supersiții comune. Semn rău și noroc?

Iată ce înseamnă superstițiile comune și când să fii preocupat de comportamentele superstițioase, potrivit Healthline.

- Pisici negre

La un moment dat, pisicile negre au devenit asociate cu forțele răului și a vrăjitoarelor care schimbă forma. În tradiția germană se crede că o pisică neagră care îți traversează calea de la stânga la dreapta este un semn de vești proaste și moarte în viitorul apropiat.

Interesant, unele culturi cred că pisicile negre sunt un semn de noroc.

- Mersul pe jos sub o scară

Când scările sunt în uz, ele creează o formă triunghiulară. Culturi, cum ar fi egiptenii antici au găsit triunghiurile ca fiind sacre, și mersul pe jos sub o scară perturbă forma unui triunghi perfect.

Mersul pe sub scări este văzut ca un act de sfidare și o invitație la ghinion.

- Spargerea unei oglinzi

Privind la propria reflecție nu a fost doar o modalitate de a verificare sau admirare.  În culturile antice, privitul în oglindă a fost o modalitate de a consulta viitorul. Privind într-o oglindă spartă ar duce la o reflecție distorsionată, care ar indica tragedie sau ghinion în viitor.

- Numărul 13

În unele tradiții religioase, "12" este considerat ca fiind numărul perfect. Numărul care vine după 12 ar fi considerat imperfect sau pângărit.

În tradițiile creștine și nordice timpurii, cel de-al 13-lea oaspete la o masă este cel care va aduce întregul grup în jos. 

- Trifoi cu patru foi

VEZI ȘI: Elizabeth Hurley, avertisment pentru toate femeile: A fost diagnosticată când nimeni NU vorbea despre asta. Îi era jenă să vorbească chiar și cu medicul ei. Era subiect TABU

Nu este clar de ce trifoiul cu patru foi a ajuns să fie asociat cu norocul. Probabil, un trifoi cu patru foi este mai greu de găsit, de aceea acesta este asociat cu norocul. 

Cele patru frunze ale trifoiului cu patru foi sunt menite să simbolizeze credința, speranța, dragostea și norocul.

- Ciorile

Ciorile sunt păsări măturătoare și mulți cred că pot simți moartea înainte ca aceasta să se petreacă. Din acest motiv, unii oameni cred că a vedea o cioară singuratică înseamnă că răul este prezent.

- Bătaie în lemn

Bătutul în lemn este un alt soi de superstiție. Bateți în lemn atunci când vreți să alungați spiritele rele.

Bogăție, sănătate și prosperitate:

- Mâncărimi ale mâinilor

Anecdotic, atunci când vă mănâncă palma spuneți că există posibilitatea de a câștiga bani. Desigur, aceasta poate însemna, de asemenea, că aveți pielea uscată sau o altă afecțiune a pielii.

- Aruncarea sării

Sarea a fost asociată cu energia spirituală. Sarea, care înainte era extrem de greu de procurat și singura modalitate de a păstra în siguranță carnea, era atât de valoroasă încât putea fi folosită ca monedă de schimb.

Vărsarea sării a fost văzută ca fiind atât de iresponsabilă, încât a fost asociată cu o invitație la catastrofă. Aruncarea sării peste umărul stâng, însă, s-a crezut că anulează ghinionul.

Superstițiile, cauze

Superstițiile au două cauze principale: tradiția culturală și experiențele individuale.

Dacă ați crescut cufundat în superstițiile unei anumite culturi sau religii, puteți duce aceste credințe mai departe, chiar și subconștient.

Aceste comportamente sunt pur și simplu modalități de a calma anxietatea sau de a pregăti creierul să se concentreze. Sunt mai mult ca niște obiceiuri care dau persoanei care le face un sentiment de control asupra necunoscutului.

Potrivit American Psychological Association, mulți oameni știu că ritualurile sau credințele lor superstițioase sunt deconectate de la realitate. Dar asta nu înseamnă că sunt gata să renunțe la credință.

Un studiu din 2016 sugerează cu tărie că superstițiile sunt intuiții puternice pe care creierul nostru nu vrea să le corecteze. În timp ce partea logică dintre noi poate ști că comportamentele noastre superstițioase nu afectează rezultatele, menținerea lor este încă o modalitate de a "juca în siguranță".

Când ne afectează superstițiile sănătatea mintală

VEZI ȘI: Obiceiul zilnic care crește riscul de Alzheimer și demență. Îl facem cu toții și habar nu aveam

Pentru majoritatea oamenilor, superstițiile sunt inofensive. Dar există momente în care superstițiile pot deveni un obstacol în viața de zi cu zi.

Pentru persoanele cu TOC (Tulburare obsesiv-compulsivă), superstițiile se pot manifesta ca anumite fixații. Persoanele cu TOC se pot simți incapabile să respingă comportamentele sau credințele superstițioase. Acest lucru poate declanșa gânduri obsesive sau anxietate, printre alte simptome. Acest lucru este uneori menționată ca "gândire magică" TOC.

Persoanele care au alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată, pot fi, de asemenea, afectate negativ de superstiții.

Atunci când superstițiile devin un motivator puternic pentru participarea sau evitarea anumitor activități, este un indiciu că o condiție de sănătate mintală subiacentă poate fi prezentă.

VEZI ȘI: Supa considerată antibiotic. Are de 100 de ori mai multă putere decât un antibiotic. Susține ficatul, previne boala Alzheimer și scade tensiunea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel