Când începe, de fapt, degradarea...
După vârsta de 25 de ani, coloana vertebrală începe să își piardă din capacitatea de regenerare, ceea ce poate duce la probleme majore de sănătate. Dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat într-un interviu exclusiv la DC Medical și DC News cum acest proces de degenerare poate afecta viața pacientului și cum pot apărea leziuni severe ale coloanei vertebrale.
La vârsta de 25 de ani, procesele de irigare și nutriție a discului intervertebral încep să scadă semnificativ. Aceasta înseamnă că discul nu mai beneficiază de aceleași condiții de auto-reparare și nutriție ca în tinerețe. Dr. Nica subliniază faptul că acest lucru reprezintă un început al degenerării discului, care devine din ce în ce mai vulnerabil.
Mișcările de amplitudine mare, precum ridicarea de greutăți, dar și obezitatea sau sedentarismul, pot accelera procesul de deteriorare a discului. Aceste comportamente pot pune o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, favorizând cedarea discului.
"După vârsta de 25 de ani irigarea și nutriția discului începe să scadă, nu mai este cum era în tinerețe. Atunci începe degenerescența lui. Mișcările de amplitudine mare sau greutățile, precum obezitatea sau sedentarismul, duc la cedarea discului.
Discul este format dintr-un nucleu și un inel. Este ca o minge pe care te așezi. Când te așezi, mingea se face ovală și încearcă să scape în afară ce este în interior. În afară este inelul fibros care ține nucleul", a explicat dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Când începe degradarea coloanei vertebrale - FOTO: Freepik
În momentul în care inelul fibros al discului intervertebral cedează, nucleul gelatinos din interior începe să iasă în afacere, iar acest lucru poate duce la formarea unei hernii de disc.
"În momentul în care apar fisuri în inelul respectiv și rupturi, ce este în interior, din cauza presiunii tinde să iasă în afară. În momentul în care a ieșit, deja produce compresiuni pe rădăcinile nervoase și apare simptomatologia, în toată floarea ei", a explicat dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Hernia de disc este o afecțiune medicală care apare atunci când un disc intervertebral (una dintre structurile care formează coloana vertebrală) se deplasează sau se rupe parțial, iar nucleul gelatinos din interior iese din locul său natural. Acesta poate exercita presiune asupra nervilor din apropiere, ceea ce cauzează durere și alte simptome.
Un disc intervertebral este compus din două părți:
Nucleul pulpos: Este partea centrală și gelatinoasă a discului, care absoarbe șocurile și ajută la menținerea flexibilității coloanei.
Inelul fibros: Este o structură exterioară mai dură care înconjoară nucleul pulpos și îl menține pe loc.
În cazul unei hernii de disc, inelul fibros poate suferi fisuri sau rupturi, iar nucleul pulpos începe să iasă în afacere, ceea ce poate duce la compresiunea rădăcinilor nervoase și la durere.
Vezi și: Durerea de spate, tratament. Dr. Dan Aurel Nica: Lucrurile se pot liniști
Simptomele variază în funcție de locul în care apare hernia și de severitatea acesteia. Cele mai comune simptome includ:
Durere de spate: Durerea este adesea intensă și poate iradia spre membrele inferioare sau superioare, în funcție de localizarea herniei.
Amorțeală și furnicături: Apare în zona în care nervul afectat este comprimat.
Slăbiciune musculară: Poate apărea în membrele afectate, ceea ce face dificilă realizarea unor activități obișnuite.
Pierdere de control asupra vezicii urinare sau intestinelor: În cazuri grave, hernia de disc poate afecta funcțiile corporale esențiale, necesitând tratament medical urgent.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Când începe, de fapt, degradarea...
Ce se întâmplă dacă moare Papa...
Cum trebuie, de fapt, să alegi...
Se numește NOVA1 și este prezentă la...
Acest simptom banal care apare...
Starea de sănătate a Papei Francisc...
Acest medicament salvator poate, de...
Căscatul apare când suntem obosiți,...