Mindfulness, considerat o soluție...
Legumele fac parte din viața noastră din ce în ce mai rar, iar atunci când le consumăm, de cele mai multe ori nu profităm de beneficiile lor nutriționale.
Dacă nu le preparați corect, s-ar putea să nu beneficiați de efectul complet al vitaminelor și mineralelor. În timp ce majoritatea legumelor sunt mai bune crude, există câteva pe care ar trebui să le gătiți în schimb. Și fiți atenți la metoda de gătire, iar dacă le fierbeți, nu le lăsați prea mult.
Întrebată dacă legumele au același efect sănătos și aceeași nutrienți și dacă sunt gătite, medicul Anca Hâncu ne-a explicat că acesta este motivul pentru care legumele se gătesc al dente.
"Depinde de legume și de aceea legumele le gătim al dente, adică dovlecelul, spanacul, morcovul. Nu-i fierbem până nu mai rămâne nimic din ei. Doar puțin, la abur, ca să păstrăm cât mai mult din vitaminele lor", a declarat Anca Hâncu , medic generalist, doctor în științe medicale, nutriționist și coordonator al Centrului de Medicina Stilului de viață, în exclusivitate, în cadrul emisiunii "Pastila de Frumusețe".
Mai mult, medicul ne-a vorbit despre supa de roșii și ne-a făcut dezvăluiri despre efectul uimitor al acestui preparat pe care mulți dintre noi în iubim și-l mâncăm.
Roșiile sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanți și compuși vegetali care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Cercetările sugerează chiar că acești nutrienți pot proteja împotriva mai multor boli, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului.
Savurarea supei de roșii poate fi o modalitate delicioasă de a profita la maximum de beneficiile pentru sănătate ale roșiilor.
"Însă roșiile, prin gătire, făcând supa de roșii, vor crește cantitatea de licopen, care este bună pentru văz, cu beneficii pentru prevenirea degenerescenţei maculare, a unei afecțiuni care apare în timp la nivelul ochilor", a mai spus medicul Anca Hâncu.
Printe beneficiile supei de roșii se numără faptul că este bogată în antioxidanți, că poate avea proprietăți de combatere a cancerului și că promovează sănătatea pielii și a vederii.
Consumul de supă de roșii este o modalitate excelentă de a profita de capacitatea antioxidantă a roșiilor. Acestea sunt bogate în licopen, flavonoide, vitaminele C și E și alți antioxidanți.
Licopenul și alți carotenoizi prezenți în supa de roșii pot reduce riscul de cancer de prostată și de sân. Roșiile gătite par să aibă un efect mai puternic decât roșiile crude.
Mai multe studii au constatat o asociere directă între un aport ridicat de licopen, în special din roșiile gătite, și un risc redus de cancer de prostată.
Cercetările sugerează că licopenul poate induce moartea celulelor canceroase. De asemenea, acesta poate încetini creșterea tumorilor într-un proces numit anti-angiogeneză
Mai mult, licopenul din roșii poate contribui la menținerea unor oase mai puternice și la reducerea riscului de fracturi.
Supa de roșii poate ajuta la reducerea mai multor factori de risc pentru bolile de inimă datorită conținutului de carotenoide și vitamina C.
Un bol cald de supă de roșii vă poate ajuta să vă simțiți mai bine atunci când nu vă simțiți bine, datorită conținutului de carotenoizi și vitamina C.
În plus, Anca Hâncu ne-a dat un exemplu sănătos de cină care ne-ar putea hidrata și ne-ar putea oferi sațietate. Potrivit ei, o supă de roșii cu puțină brânză ar fi meniul unei cine extraordinare.
"Seara ar merge o supă de roșii cu o feliuță de brânză, care ne-ar hidrata și ne-ar asigura o încheiere a zilei foarte plăcută", a mai spus Anca Hâncu.
Nu în ultimul rând, medicul nutriționist atrage atenția că cei mici ar trebui să fie învățați din ce în ce mai mult să se împrietenească cu legumele și cu fructele. Anca Hâncu spune că aude mulți părinți care spun că ai lor copii scot salata, roșia sau castravetele din sandwich.
"Vorbim mult de legume, pentru că vara este sezonul lor și ar trebui să vorbim despre împrietenirea copiilor cu legumele, cu vegetalele. Cu cât copiii se obișnuiesc cu mai multe culori în farfurie, și culorile vin de la vegetale, cu atât vor fi mai atrași de farfurie și de sănătate, de legume și vegetale", a conchis medicul nutriționist
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Mindfulness, considerat o soluție...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...