Sucul natural care ucide Salmonella. Luptă împotriva infecțiilor bacteriene din intestine

sucul de rosii - FOTO: Freepik@imrandk
Sucul natural care ucide Salmonella poate lupta împotriva infecțiilor bacteriene din intestine. Este preparat dintr-o legumă plină de vitamine.

Una dintre cele mai consumate legume din lume, este plină de antioxidanți, vitamine și alți compuși - dintre care doi au fost identificați de o echipă de cercetători de la Universitatea Cornell din SUA pentru proprietățile lor puternice de a ucide bacteriile într-o serie de experimente celulare.

Echipa de cercetare, condusă de microbiologul de la Cornell, Jeongmin Song, s-a concentrat asupra Salmonellei, un gen de bacterii enterice care invadează intestinul și provoacă adesea intoxicații alimentare.

Sucul de roșii ucide Salmonella

În mod specific, echipa s-a concentrat pe un serotip tifoidal al Salmonellei, Salmonella enterica Typhi, care trăiește doar în organismul uman și cauzează febra tifoidă atunci când pătrunde în sânge din intestin și se răspândește în corp.

Așa cum se întâmplă și în cazul altor patogeni alimentari, manipularea și stocarea corectă a alimentelor, împreună cu accesul la antibiotice, pot ajuta oamenii să evite intoxicația alimentară cu Salmonella.

Cu toate acestea, febra tifoidă rămâne o mare problemă de sănătate publică în multe părți ale lumii unde oamenii nu au acces la apă curată, igienă sau vaccinuri împotriva febrei tifoide. Aceasta se răspândește de la persoană la persoană prin intermediul alimentelor și apei contaminate, iar copiii sunt cei mai expuși riscului.

În 2016, prima epidemie de febră tifoidă extrem de rezistentă la medicamente a afectat Pakistanul, iar după opt ani, experții în boli infecțioase încă se tem că ar putea duce la epidemii regionale sau globale dacă nu este controlată.

Malnutriția este și ea frecventă în Pakistan și în alte țări din Asia, Africa, America Latină și Caraibe. Un studiu din 2023 în 64 de țări a descoperit că aproape jumătate dintre copiii sub 2 ani nu consumau fructe sau legume în dieta lor.

"Scopul nostru principal în acest studiu a fost să aflăm dacă roșiile și sucul de roșii pot ucide patogenii enterici, inclusiv Salmonella Typhi, și, în caz afirmativ, ce calități au care le fac eficiente", explică Song, potrivit Science Alert.

Vezi și: De ce majoritatea femeilor au prima zi de menstruație joi sau vineri. Răspunsul este fascinant

Culturile de Salmonella, eliminate în 24 de ore

Culturile de Salmonella Typhi crescute în laborator și expuse la suc proaspăt de roșii au fost eliminate în decurs de 24 de ore, și nu din cauza acidității sucului.

Cercetătorii au scanat genomul roșiilor (Solanum lycopersicum) în căutarea genelor care codifică proteine mici numite peptide, care ar putea acționa ca agenți antimicrobieni.

Din patru candidați inițiali, echipa a identificat două peptide antimicrobiene care au inhibat creșterea Salmonellei Typhi și au ucis chiar și o tulpină rezistentă la ciprofloxacină, antibioticul principal folosit pentru tratarea febrei tifoide.

În final, cercetătorii au modelat forma celor două peptide candidate și au simulat interacțiunile lor cu membranele celulare ale bacteriilor. Așa cum a prezis modelarea, cele două peptide au rupt membranele celulare ale Salmonellei Typhi în doar 45 de minute.

În experimente ulterioare, compușii au ucis și Salmonella Typhimurium, o tulpină de Salmonella non-tifoidală care provoacă intoxicații alimentare neletale.

Vezi și: Tensiunea arterială fluctuantă, la fel de periculoasă ca hipertensiunea. Poate duce la atac de cord, AVC și fibrilație atrială

Suc de roșii - FOTO: Freepik@artemsh

Roșiile, parte a unei diete echilibrate

Având în vedere că acestea sunt doar experimente celulare, descoperirile studiului nu sunt un motiv să consumați suc de roșii în cantități mari. Niciun tip de aliment nu va face minuni singur.

Vezi și: Shannen Doherty, dezvăluiri despre lupta împotriva cancerului: Căutăm miracole în locurile greșite

Mai degrabă, studiul subliniază mesajele de sănătate publică care încurajează oamenii să consume roșii ca parte a unei diete echilibrate, care include multe alte fructe și legume - cu condiția să fie pregătite cu metode bune de igienă alimentară, acest lucru ar putea ajuta la prevenirea bolilor și intoxicațiilor alimentare.

Studiul a fost publicat în revista Microbiology Spectrum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel