Sucul de morcovi, 8 beneficii impresionante. Bolile la care ajută: S-a demonstrat că distruge LEUCEMIA

Sucul de morcovi - Foto: Freepick @jcomp
Ce beneficii are sucul de morcovi și la ce boli ajută. 

Sucul de morcovi este extras din morcovi întregi și este extrem de hrănitor.

Acesta nu numai că oferă potasiu și vitamina C, dar este și foarte bogat în provitamina A. Se crede că băutura de suc de morcovi stimulează imunitatea și îmbunătățește sănătatea ochilor și a pielii, printre alte beneficii.

Iată 8 beneficii impresionante ale sucului de morcovi:

1. Foarte hrănitor

Sucul de morcovi este sărac în calorii și carbohidrați, în timp ce conține numeroase substanțe nutritive. O ceașcă (240 ml) conține:

Calorii: 96

Proteine: 2 grame

Grăsimi: mai puțin de 1 gram

Carbohidrați: 22 grame

Zaharuri: 9 grame

Fibre: 2 grame

Vitamina A (ca provitamina A): 255% din valoarea zilnică (DV)

Vitamina C: 23% din VD

Vitamina K: 31% din VD

Potasiu: 15% din VD

Sucul de morcovi furnizează, de asemenea, pigmenții carotenoizi luteină și zeaxantină, care acționează ca antioxidanți în organism. Antioxidanții luptă împotriva moleculelor instabile numite radicali liberi.

Principalul carotenoid din sucul de morcovi este betacarotenul, care este responsabil pentru culoarea portocalie a morcovilor. Organismul dumneavoastră îl transformă în vitamina A, un antioxidant.

2. Poate îmbunătăți sănătatea ochilor


Sucul de morcovi conține cantități mari de substanțe nutritive care sunt benefice pentru ochii tăi.

Mai exact, 1 cană (250 ml) de suc de morcovi conține peste 250% din DV pentru vitamina A, în principal sub formă de carotenoizi provitamina A, cum ar fi betacarotenul.

Vitamina A este vitală pentru sănătatea ochilor. Mai multe studii asociază consumul de fructe și legume care conțin provitamina A cu un risc mai mic de orbire și de boli oculare legate de vârstă.

Mai mult, sucul de morcovi este o sursă excelentă de luteină și zeaxantină, alte două carotenoide care se acumulează în ochi și îi protejează de lumina dăunătoare.

Un aport alimentar ridicat de luteină și zeaxantină vă poate reduce riscul de probleme oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă (AMD). O analiză a 6 studii a asociat un aport alimentar ridicat al acestor compuși cu un risc cu 26% mai mic de AMD târzie, comparativ cu un aport scăzut.

3. Poate stimula imunitatea


Sucul de morcovi poate da un impuls sistemului tău imunitar.

Atât vitaminele A, cât și C care se găsesc în sucul de morcovi acționează ca antioxidanți și protejează celulele imunitare de daunele provocate de radicalii liberi.

În plus, acest suc este o sursă bogată de vitamina B6, furnizând peste 30% din DV în 1 cană (240 ml). Nu numai că vitamina B6 este necesară pentru un răspuns imunitar optim, dar deficiența acesteia este, de asemenea, legată de slăbirea imunității.

De fapt, un studiu pe rozătoare a constatat că un aport alimentar inadecvat de vitamina B6 a interzis creșterea celulelor imunitare numite limfocite.

Cu toate acestea, sunt necesare studii pe oameni.

4. Poate oferi efecte anticancerigene

Studiile în eprubetă sugerează că anumiți compuși din sucul de morcovi pot proteja împotriva cancerului.

Mai exact, poliacetilenii, betacarotenul și luteina din extractul de suc de morcovi pot fi eficienți împotriva celulelor leucemice umane.

Un studiu în eprubetă a constatat că tratarea celulelor leucemice cu extracte de suc de morcovi timp de 72 de ore a dus la moartea celulelor canceroase și a oprit ciclul de creștere celulară.

Un alt studiu în eprubetă a raportat rezultate similare, dar a indicat că poliacetilenii - nu betacarotenul sau luteina - sunt principalii agenți anticancerigeni din sucul de morcovi.

Deși aceste rezultate par promițătoare, sunt disponibile puține studii pe oameni.

Un studiu de 2 săptămâni efectuat pe 22 de bărbați tineri sănătoși a constatat că consumul a aproximativ 1,5 cești (330 ml) de suc de morcovi pe zi nu a afectat în mod semnificativ biomarkerii din fecale legați de cancerul de colon. Totuși, acesta a fost un studiu scurt, cu un eșantion de dimensiuni limitate.

În general, sunt necesare cercetări mai ample. Sucul de morcovi nu ar trebui să fie considerat un tratament împotriva cancerului.

5. Poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge

Consumul unor cantități mici de suc de morcovi poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

În special, studiile efectuate pe șobolani cu diabet de tip 2 arată că sucul de morcovi fermentat scade glicemia și îmbunătățește alți markeri înrudiți. Acest lucru se datorează faptului că sucul conține probiotice, care sunt bacterii benefice care afectează bacteriile intestinale asociate cu diabetul.

Un alt studiu pe rozătoare a constatat că sucul de morcovi mov stimulează controlul glicemiei datorită efectului antiinflamator al pigmenților săi antocianici.

Cu toate acestea, acestea sunt tipuri foarte specifice de suc de morcovi. Nu se știe dacă sucul de morcovi obișnuit are efecte similare.

Chiar și așa, sucul de morcovi are un indice glicemic (IG) scăzut - o măsură a gradului în care un anumit aliment crește nivelul de zahăr din sânge. Consumul de alimente și băuturi cu indice glicemic scăzut poate contribui la îmbunătățirea gestionării glicemiei la persoanele cu diabet.

Astfel, sucul de morcovi poate fi un bun înlocuitor al sucurilor de fructe cu IG ridicat. Cu toate acestea, este important să țineți sub control mărimea porțiilor, deoarece o cantitate prea mare poate crește nivelul de zahăr din sânge.

6. Poate îmbunătăți sănătatea pielii

Substanțele nutritive din sucul de morcovi pot fi deosebit de benefice pentru sănătatea pielii.

O cană (250 ml) de suc de morcovi furnizează peste 20% din VD pentru vitamina C, un nutrient solubil în apă necesar pentru producția de colagen. Acest compus este cea mai abundentă proteină fibroasă din organism și asigură elasticitatea și rezistența pielii.

În plus, vitamina C acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja pielea de daunele provocate de radicalii liberi.

Betacarotenul din sucul de morcovi poate, de asemenea, să vă ajute pielea. Un studiu a constatat că o dietă bogată în carotenoizi vă poate proteja pielea de daunele provocate de ultraviolete (UV) și poate îmbunătăți aspectul pielii.

7. Poate stimula sănătatea inimii

Sucul de morcovi poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă.

În primul rând, sucul de morcovi este o sursă bună de potasiu, un mineral care joacă un rol important în reglarea corectă a tensiunii arteriale. S-a demonstrat că o dietă bogată în potasiu protejează împotriva hipertensiunii arteriale și a accidentului vascular cerebral.

Compușii antioxidanți din sucul de morcovi pot fi, de asemenea, benefici pentru inima dumneavoastră.

Un studiu de 3 luni la 17 adulți cu niveluri ridicate de colesterol și trigliceride a constatat că consumul a 2 căni (480 ml) de suc de morcovi pe zi a crescut semnificativ antioxidanții din sânge și a scăzut oxidarea lipidelor din sânge care poate duce la boli de inimă.

Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pe oameni.

8. Vă poate proteja ficatul

Se crede că carotenoizii din sucul de morcovi promovează sănătatea ficatului.

Mai multe studii indică faptul că efectele antiinflamatorii și antioxidante ale carotenoizilor protejează împotriva bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD).

NAFLD apare atunci când grăsimea se acumulează pe ficat, de obicei ca urmare a unei diete proaste, a excesului de greutate sau a obezității. În cele din urmă, poate progresa până la cicatrizarea ficatului și daune de durată.

Un studiu de 8 săptămâni la șobolani a constatat că sucul de morcovi a redus unii markeri ai NAFLD. Un alt studiu pe rozătoare a produs rezultate similare, dezvăluind că sucul de morcovi nu a redus grăsimea de pe ficat, dar a diminuat markerii inflamatori din sânge.

Cu toate acestea, sunt necesare studii la om.

Precauții privind sucul de morcovi: Este incredibil de nutritiv


Deși sucul de morcovi este perfect sigur pentru majoritatea oamenilor, există câteva precauții de care trebuie să țineți cont.

Este posibil ca unele sucuri de morcovi, în special varietățile proaspăt preparate, să nu fi fost pasteurizate pentru a distruge bacteriile dăunătoare. Femeile însărcinate, adulții în vârstă, copiii mici și cei cu sistemul imunitar compromis ar trebui să evite sucul de morcovi nepasteurizat.

În plus, consumul unor cantități foarte mari de suc de morcovi poate duce la carotenemie, o afecțiune care face ca pielea să devină galben-portocalie ca urmare a nivelului ridicat de betacaroten din sânge.

Deși nu este dăunătoare, poate fi alarmantă. Îndepărtarea temporară a surselor de betacaroten din dieta ta rezolvă de obicei problema.

În cele din urmă, sucul de morcovi are mai puține fibre decât morcovii întregi și conține zaharuri naturale. Deoarece conținutul mai mic de fibre înseamnă că zaharurile sale sunt absorbite mai repede, dacă beți prea mult, puteți crește nivelul de zahăr din sânge.

În timp ce IG scăzut al sucului de morcovi înseamnă că nu vă crește glicemia la fel de mult ca alte sucuri, ar trebui totuși să aveți grijă să vă moderați consumul dacă aveți diabet - mai ales dacă îl beți singur.

Deci, sucul de morcovi este incredibil de nutritiv, oferind potasiu, mai multe carotenoide și vitaminele A, C și K.

Consumul acestui suc de legume poate contribui la îmbunătățirea sănătății ochilor, la stimularea sistemului imunitar și la întărirea pielii. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări mai ample pe oameni.

Deoarece conține zaharuri naturale, este posibil să doriți să îl beți cu moderație, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel