Substanță din veninul unui șarpe din Brazilia, posibil tratament pentru COVID-19

O substanță din veninul șarpelului Bothrops jararacussu, posibil leac pentru COVID-19.  Foto: Rodrigo Tetsuo Argenton / Wikipedia
Cercetători din Brazilia au identificat o substanță în veninul șarpelui Bothrops jararacussu care acționează împotriva COVID-19, oprind reproducerea coronavirusului. 

Cercetători din Brazilia au identificat o substanță în veninul șerpilor din specia Bothrops jararacussu ce împiedică reproducerea virusului care declanșează maladia COVID-19, au informat marți surse științifice.

Molecula identificată - o peptidă - de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Sao Paulo (UNESP) a inhibat cu 75% capacitatea virusului SARS-CoV-2 de a se multiplica în celulele de maimuță cultivate în laborator, a informat universitatea braziliană.

Rezultatele preliminare ale acestei cercetări au fost publicate pe 12 august în ediția online a revistei științifice Molecules și poate să deschidă calea spre dezvoltarea unui medicament care ar putea să trateze COVID-19, potrivit lui Eduardo Maffud, profesor la catedra de Chimie a UNESP și coordonator al studiului.
Specialiștii brazilieni au explicat că cercetătorii universității menționate au identificat mai multe molecule ale veninului șarpelui Bothrops jararacussu care aveau proprietăți antibacteriene și au decis, apoi, să testeze câteva dintre acele peptide pentru a vedea dacă acționează asupra SARS-CoV-2.

„Din fericire, am avut rezultate interesante cu una dintre substanțe. Am identificat una care nu este toxică pentru celule și care inhibă reproducerea virusului", a precizat același cercetător, conform EFE și Agerpres.

Bothrops jararacussu este o specie veninoasă care are habitatul în junglele din vestul, sud-vestul și sudul Braziliei, precum și în zonele sălbatice din Paraguay și din nordul Argentinei. În Brazilia, mușcătura acestor șerpi este cea mai frecvent întâlnită în rândul oamenilor.

Potrivit profesorului Maffud, un posibil medicament dezvoltat pe baza acestei substanțe ar putea frâna reproducerea virusului care declanșează COVID-19 și ar permite astfel organismului să genereze anticorpii necesari pentru a lupta împotriva bolii.

Cercetătorii brazilieni doresc acum să identifice doza corectă pentru administrarea acestei molecule, cu scopul de a dezvolta un medicament anti-COVID-19 și să înceapă testele pe animale.

Brazilia, una dintre țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus, se află pe locul al doilea în lume ca număr de decese, cu peste 575.000 de morți, și pe locul al treilea ca număr de infectări, cu peste 20,6 de milioane de cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel