Substanța din casă care provoacă DIABET: nu poate fi evitată

Diabet
Un nou studiu arată că o anume substanță din casă, întâlnită frecvent, produce diabet la adulți. Substanța se pare că străbate bariera placentară și se transmite la copiii mamelor expuse la substanță.

Studiul realizat de UC Riverside a expus șoareci-femele gestante la substanțe ignifuge asemeni celor găsite în casele americanilor și au constatat că, puii ajunși la maturitate au făcut diabet.
Acești ignifugi, numiți PBDE, au fost asociați cu diabetul la omul adult. Acest studiu demonstrează că PBDE cauzează diabet la șoarecii care au fost expuși la substanța chimică numai prin mame.
„Șoarecii au primit PBDE de la mamele lor în timp ce se aflau în pântece și ca pui mici prin laptele matern”, a spus Elena Kozlova, autorul principal al studiului și doctorand în neurologie UC Riverside. „În mod remarcabil, la vârsta adultă, mult după expunerea la substanțe chimice, descendenții femele au dezvoltat diabet.”
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Scientific Reports.
PBDE sunt produse chimice obișnuite pentru uz casnic adăugate la mobilier, tapițerie și electronice, pentru a preveni incendiile. Sunt eliberați în aer, oamenii respiră în casă, în mașinile lor  în avioane, deoarece legătura lor chimică cu suprafețele este slabă.
"PBDE sunt peste tot în casă. Sunt imposibil de evitat complet", a declarat neurologul UCR și autorul corespunzător al studiului, dr. Margarita Curras-Collazo.

Risc mai mare pentru descendenții mamelor expuse

Având în vedere asocierea acestor substanțe cu diabetul la adulți și la femeile însărcinate, Curras-Collazo și echipa ei au dorit să înțeleagă dacă aceste substanțe chimice ar putea avea efecte nocive asupra copiilor mamelor expuse la PBDE. Dar astfel de experimente se pot face doar pe șoareci.
Diabetul duce la niveluri crescute de glicemie sau zahăr din sânge. După masă, pancreasul eliberează insulină, un hormon care ajută celulele să utilizeze glucoza din alimente. Atunci când celulele sunt rezistente la insulină, aceasta nu funcționează așa cum ar trebui, iar nivelurile de glucoză rămân ridicate în sânge, chiar și atunci când nu a fost consumat niciun aliment.
Menținerea ridicată a nivelurilor de glucoză pot provoca leziuni la nivelul ochilor, rinichilor, inimii și nervilor. De asemenea, poate duce la afecțiuni care pun viața în pericol.
„Acest studiu este unic, deoarece am testat atât mamele, cât și descendenții lor pentru toate semnele distinctive ale diabetului prezentat la om”, a spus Curras-Collazo. „Acest tip de testare nu s-a făcut până acum, în special pe descendenții de sex feminin”.

Dereglări ale poftei de mâncare

Cercetătorii au dat PBDE mamelor șoareci la niveluri scăzute, comparabile cu expunerea medie la mediul uman atât în ​​timpul sarcinii, cât și în perioada de alăptare.
Toți puii au dezvoltat intoleranță la glucoză, niveluri ridicate de glucoză la repaus alimentar, insensibilitate la insulină și niveluri scăzute de insulină din sânge, care sunt toate semnele distinctive ale diabetului. În plus, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că puii aveau niveluri ridicate de endocannabinoizi în ficat, care sunt molecule asociate cu pofta de mâncare, metabolism și obezitate.
Deși mamele au dezvoltat o anumită intoleranță la glucoză, nu au fost la fel de afectate ca descendenții lor.
„Descoperirile noastre indică faptul că substanțele chimice din mediu, cum ar fi PBDE, pot fi transferate de la mamă la descendenți, iar expunerea la acestea în perioada timpurie de dezvoltare dăunează sănătății”, a spus Curras-Collazo.
Echipa de cercetare consideră că sunt necesare studii longitudinale viitoare la oameni pentru a determina consecințele pe termen lung ale expunerii timpurii la PBDE.

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel