Substanțe psihoactive, Europa adoptă o nouă legislație

Europa implementează un sistem mai bun de a studia noile substanțe psihoactive, adoptând o legislație care va aduce un răspuns rapid cu privire la noile substanțe. Legislația se aplică de astăzi după cum informează Centrul de Monitorizare Europeană a Medicamentelor și Adicțiilor la Medicamente.

Substanțe psihoactive sunt acele droguri sintetice noi care iau mințile tinerei generații, deseori comercializate sub titlul de „substanţe euforizante legale”, „substanţe chimice în curs de cercetare”, „îngrăşăminte pentru plante”, ba chiar şi „săruri de baie”. Sunt substanțe sintetice foarte toxice, care duc apariția unor grave probleme foarte grave de sănătate și, în unele cazuri, la deces.

Noua legislație, cu privire la substanțele psihoactive (SEN) vine pentru a răspunde rapid la sănătatea publică și la amenințările sociale cauzate de noi substanțe psihoactive.

Prin această legislație, aplicabilă în întreaga Europă începând cu 23 noiembrie 2018, se consolidează sistemul de avertizare (EWS UE) și procedurile de evaluare a riscurilor privind SEN și scurtează procesele de control.

Legislația vine ca răspuns la creșterea recentă a disponibilității SEN și conține propuneri venite din partea Comisiei Europene (CE). Mai conține un regulament privind schimbul de informații, precum și un sistem de avertizare timpurie și de evaluare a riscurilor și o procedură pentru noile substanțe psihoactive.

O noutate o constituie evaluarea riscurilor potențiale generate de mai multe SEN cu o structură chimică similară împreună într-un raportul combinat de evaluare a riscurilor. Pe parcursul noii proceduri sunt introduse termene mai scurte.

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) va continua să joace un rol de lider în ceea ce privește avertizarea timpurie și monitorizarea NPS raportate UE și va iniția o investigație științifică cu privire la orice substanță nouă care provoacă îngrijorare. În urma prezentării de către agenție a raportului său inițial, CE va avea la dispoziție două săptămâni să evalueze posibilele riscuri prezentate de substanță, care urmează să fie prezentate sub forma unui raport în termen de șase săptămâni. Pe baza raportului de evaluare a riscurilor, Comisia poate propune controlul substanței. Consiliul UE și Parlamentul European vor avea la dispoziție două luni pentru a decide dacă sunt de acord cu aceasta. Autoritățile din statele membre vor avea șase luni (în loc de 12 în cadrul sistemului anterior) de controla substanța, odată ce decizia intră în vigoare.

Noi substanțe, structură nouă pentru efectuarea evaluărilor științifice ale riscurilor

În conformitate cu noua legislație, vor fi implicate și agențiile UE, inclusiv Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, Agenția Europeană pentru Produse Chimice și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Noi substanțe vor fi analizate de o structură nouă pentru efectuarea evaluărilor științifice ale riscurilor.

 "În ultimii zece ani, apariția unor noi substanțe psihoactive a însemnat mari provocări la adresa sănătății și siguranței publice. Acestea sunt adesea substanțe sintetice foarte toxice, de aceea avem nevoie de o legislație eficientă și de instrumente operaționale care să permită o acțiune mai rapidă de interzicere a acestor substanțe în UE, pentru a preveni apariția unor grave probleme medicale și, uneori, chiar moartea. Noile norme UE vor proteja mai bine cetățenii noștri din întreaga lume de la aceste substanțe periculoase, în special tinerii", a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel