Studiul care arată proveniența noului coronavirus din China. Cum a ajuns la oameni

Virus
Cercetătorii chinezi au reușit, prin analiză genetică, să găsească posibila origine a noului coronavirus care face ravagii în China și care s-a extins deja în mai multe state. Iată cum a ajuns de la șerpi și lilieci la oameni

Infecțiile virale emergente - de la gripa aviară la Ebola și la infecții cu Zika - reprezintă amenințări majore la adresa sănătății publice globale, iar înțelegerea originilor lor poate ajuta cercetătorii să proiecteze strategii defensive împotriva viitoarelor focare.

Un nou studiu, realizat de cercetători de la Universitatea de Medicină din Peking, oferă primele informații importante asupra originilor potențiale ale celui mai recent focar de pneumonie virală din China, care a început la mijlocul lunii decembrie și se extinde acum la Hong Kong, Singapore, SUA, Thailanda și Japonia. Rezultatele au fost publicate online, aseară, în Jurnalul de Virologie Medicală (the Journal of Medical Virology).

Cum a ajuns coronavirusul să infecteze oameni

Studiul notează că pacienții care s-au infectat cu coronavirusul - care este un tip de virus numit 2019-nCoV de Organizația Mondială a Sănătății - au fost expuși la animale sălbatice dintr-o piață angro, unde fructele de mare, păsările de curte, șerpii, liliecii și animalele de fermă erau vândute.

Prin efectuarea unei analize genetice detaliate a virusului și compararea acestuia cu informațiile genetice disponibile despre diferiți viruși din diverse locații geografice și specii gazdă, anchetatorii au concluzionat că 2019-nCoV pare a fi un virus format dintr-o combinație de coronavirus găsit în lilieci și un alt coronavirus de origine necunoscută. Virusul rezultat a dezvoltat un amestec sau o „recombinare" a unei proteine virale care recunoaște și se leagă de receptorii de la celulele gazdă. O astfel de recunoaștere este esențială pentru a permite virusurilor să intre în celulele gazdă, ceea ce poate duce la infecție și boală.

În cele din urmă, echipa a descoperit dovezi conform cărora 2019-nCoV a provenit probabil în șerpi înainte de a fi transmis oamenilor. Recombinarea în proteina de legare a receptorilor virali pare să fi permis transmiterea încrucișată de la șarpe la om.

„Rezultatele obținute din analiza noastră evolutivă sugerează pentru prima dată că șarpele este cel mai probabil rezervor animal sălbatic pentru 2019-nCoV", au scris autorii. "Informațiile noi obținute din analiza noastră evolutivă sunt extrem de semnificative pentru controlul eficient al focarului cauzat de pneumonia indusă de VV-2019".

Un editorial care însoțește studiul notează că, deși controlul final al infecțiilor virale emergente necesită descoperirea și dezvoltarea vaccinurilor și / sau a medicamentelor antivirale eficiente, în prezent medicamentele antivirale autorizate ar trebui testate în raport cu 2019-nCoV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel