Trei factori de risc majori duc la...
Toamna este sezonul în care natura ne oferă o abundență de fructe și legume benefice pentru sănătatea noastră, iar acad. prof. dr. Vlad Ciurea ne reamintește importanța unui stil de viață sănătos și echilibrat, în armonie cu mediul înconjurător. Printre alimentele vedetă ale sezonului se numără strugurii negri, recunoscuți pentru efectele lor pozitive asupra funcționării creierului.
"În primul rând noi trebuie să trăim într-un mediu cât mai curat, deci să urmărim ca în jurul nostru să fie cât mai mult oxigen. Odată cu intrarea în toamnă, trebuie să facem tot ce este posibil ca în weekend-uri, când avem timp liber, să mergem spre zona Subcarpatică, pe zona de mânăstiri, și spre zona de acele superbe cultivări pe care le avem.
Adică să intrăm în grădinile românești care sunt pline de fructele de toamnă. Și când am spus fructe, ne gândim superbele pere, prune, merele, gutuile și celebrii struguri ai noștri.
Știți că strugurele negru are resveratrol care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă, este formidabil. Toate legumele și fructele de toamnă ne dau viață. Am venit după o vară călduroasă, plină de caniculă, plină de închiderea vaselor, de ischemie", a explicat acad. prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, la Antena 3 CNN.
Toamna este și un moment ideal pentru regenerarea organismului, după o vară marcată de căldură intensă și vasoconstricție.
"Acum trebuie să luăm apă curată, să luăm oxigen din pădurile care au mai rămas, să luăm lucruri cât mai proaspete. Toate acestea ne duc la o stare benefică. Este o plăcere, mai ales dacă prindem o toamnă să nu fie dură, să fie treptată, frumoasă. Este o plăcere, o plăcere pentru organism, plăcere pentru viață.
Și anotimpul de toamnă trebuie privit ca o plăcere, ca o relaxare și psihică și fizică. Și noi nu trebuie să cedăm activitatea, trebuie să ne gândim că tocmai suntem în plină activitate", a mai explicat acad. prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg.
Beneficiile pentru sănătate ale strugurilor negri au fost studiate pe larg. Substanțele chimice pe care le conțin pot contribui la un păr și o piele mai sănătoase, pot îmbunătăți sănătatea inimii și chiar pot proteja celulele împotriva cancerului, potrivit WebMD.
Vezi și: Crisugabalin, efect în nevralgia post-herpetică. Combate efectele virusului zoster
Strugurii negri - FOTO: Freepik
Unele varietăți de struguri negri sunt mult mai bogate în antioxidanți decât strugurii verzi sau roșii. Acești compuși chimici ajută la protejarea celulelor de deteriorare. Protejează împotriva unor boli precum cancerul, diabetul, Alzheimer, Parkinson și bolile de inimă. De asemenea, pot ajuta organismul să se vindece mai repede în urma bolilor.
Resveratrolul, un antioxidant conținut de struguri, se crede că oferă o protecție excepțională pentru inimă și creier. Este, de asemenea, cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta organismul să lupte împotriva cancerului, virusurilor și inflamațiilor.
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale resveratrolului este îmbunătățirea sănătății inimii. Probabil ați citit că consumul de vin roșu ajută la stabilizarea tensiunii arteriale, la reducerea colesterolului și la scăderea riscului de boli de inimă. Oamenii de știință cred că resveratrolul, găsit în coaja strugurilor roșii și negri, este cel care conferă vinului roșu aceste proprietăți benefice pentru inimă.
Resveratrolul a încetinit creșterea cancerului în teste de laborator și studii pe animale, dar sunt necesare mai multe studii pentru a afla dacă va ajuta oamenii să lupte împotriva cancerului.
Resveratrolul poate încetini progresul bolii Alzheimer. Oamenii de știință au observat că consumul moderat de vin roșu este asociat cu un risc mai scăzut de pierdere a memoriei. În studii, șobolanii tratați cu resveratrol au demonstrat îmbunătățiri ale memoriei și funcției cerebrale.
Cercetătorii au descoperit unele conexiuni chimice între resveratrol și sănătatea creierului, deși sunt necesare cercetări suplimentare.
Resveratrolul și un alt compus din strugurii negri, numit pterostilben, au demonstrat efecte anti-obezitate în studii de laborator și pe animale. Ambii compuși par să ajute organismul să îmbunătățească flora intestinală și să regleze energia, însă sunt necesare teste suplimentare pentru a determina dacă pot combate obezitatea la oameni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...