Activitatea fizică poate fi aliatul...
Strugurii, cultivați de mii de ani, au fost venerați pentru producerea vinului și ca o gustare rapidă și delicioasă. Disponibili în diverse culori și forme, cum ar fi stafide, jeleuri și sucuri, strugurii sunt disponibili și în varietăți cu și fără sâmburi. Ei oferă numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor ridicat de nutrienți și antioxidanți.
Strugurii sunt plini de nutrienți, oferind o varietate de vitamine și minerale esențiale. O porție de 1 ceașcă (151 de grame) furnizează 104 calorii, 27 de grame de carbohidrați și cantități notabile de cupru (21% DV) și vitamina K (18% DV), ambele importante pentru producția de energie, coagularea sângelui și sănătatea oaselor.
Strugurii sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine B (tiamină, riboflavină și B6), care susțin creșterea, dezvoltarea și metabolismul proteinelor. În plus, strugurii conțin cantități mici de fibre, potasiu, vitamina C, mangan și vitamina E.
Strugurii sunt o sursă bogată de antioxidanți, care pot ajuta la repararea daunelor cauzate de radicalii liberi, care provoacă stres oxidativ. Acești compuși pot proteja împotriva bolilor de inimă prin scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.
Cu toate acestea, aporturile de potasiu care sunt atât prea scăzute, cât și prea ridicate pot duce la hipertensiune arterială. Cercetătorii recomandă să rămâneți la recomandarea actuală de aport zilnic de 4,7 grame.
Strugurii pot ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol prin diminuarea absorbției colesterolului. Studiile au arătat că consumul a 3 căni de struguri roșii pe zi poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol total și LDL la 69 de persoane cu colesterol ridicat. În plus, s-a demonstrat că dietele bogate în resveratrol, un antioxidant din struguri, cum ar fi dieta mediteraneană, scad nivelul colesterolului.
Antioxidanții din struguri pot avea, de asemenea, efecte anticancerigene. Resveratrolul, un antioxidant din acest fruct, poate ajuta prin reducerea inflamației, acționând ca un antioxidant și blocând creșterea și răspândirea celulelor canceroase în corpul dumneavoastră. Extractele de struguri pot conține, de asemenea, antioxidanți quercetină, antocianină și catechină, care pot avea efecte de combatere a cancerului. Studiile pe eprubetă și pe animale arată că extractele de struguri pot bloca creșterea și răspândirea celulelor canceroase umane de colon și de sân.
O dietă bogată în alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi strugurii, a fost asociată cu un risc mai scăzut de cancer. Deși sunt necesare mai multe cercetări pe oameni, antioxidanții din struguri pot preveni creșterea și răspândirea mai multor tipuri de cancer.
Strugurii pot, de asemenea, să protejeze împotriva diabetului și să reducă nivelul zahărului din sânge. Indicele lor glicemic (IG), care măsoară cât de repede un aliment crește glicemia, variază între 49-59, în funcție de soiul de struguri.
Strugurii și suplimentele din struguri au redus semnificativ ceea ce se numește evaluarea modelului homeostatic de rezistență la insulină (HOMA-IR), o măsură a rezistenței la insulină. În special, compusul resveratrol poate îmbunătăți capacitatea organismului de a utiliza insulina prin scăderea rezistenței la insulină, creșterea sensibilității la insulină, protejarea celulelor beta ale pancreasului, îmbunătățirea producției de insulină și creșterea numărului de receptori de glucoză pe membranele celulare.
Gestionarea în timp a nivelului de zahăr din sânge este importantă pentru reducerea riscului de diabet și prevenirea complicațiilor legate de diabet. Deși strugurii au un conținut ridicat de zahăr, IG scăzut până la moderat îi face destul de siguri pentru a fi consumați cu moderație dacă aveți diabet. În plus, compușii din struguri pot proteja împotriva nivelului ridicat de zahăr din sânge.
Strugurii conțin compuși vegetali care pot proteja împotriva bolilor oculare comune, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă (AMD), glaucomul, cataracta și boala oculară diabetică. Strugurii conțin, de asemenea, antioxidanți luteină și zeaxantină, care ajută la menținerea sănătății ochilor, la îmbunătățirea performanței vizuale și la prevenirea bolilor oculare comune legate de vârstă.
Foto: Freepik @8photo„
Consumul de struguri poate îmbunătăți memoria, atenția și starea de spirit, precum și poate proteja împotriva bolii Alzheimer prin reducerea inflamației creierului și eliminarea peptidei amiloid-beta. Studiile au arătat că administrarea zilnică a 250 mg de supliment de struguri a îmbunătățit semnificativ scorurile la testele care măsoară atenția, memoria și limbajul la adulții în vârstă sănătoși. Consumul a 7,8 uncii de suc de struguri a îmbunătățit starea de spirit și viteza abilităților legate de memorie la 20 de minute după consum.
Strugurii conțin, de asemenea, minerale necesare pentru sănătatea oaselor, inclusiv potasiu, mangan și vitaminele B, C și K, care ajută la prevenirea osteoporozei, o afecțiune care duce la oase fragile.
Studiile pe animale și pe oameni demonstrează că resveratrolul poate îmbunătăți densitatea osoasă. De exemplu, șobolanii hrăniți cu pulbere de struguri liofilizată au avut o absorbție osoasă și o retenție a calciului mai bune decât șobolanii care nu au primit această pulbere. Un studiu de 2 ani la femei aflate în postmenopauză a arătat că administrarea a 75 mg de resveratrol de două ori pe zi a îmbunătățit densitatea minerală osoasă și a încetinit pierderea osoasă, reducând riscul de fracturi majore și fracturi de șold.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pe oameni pentru a înțelege pe deplin beneficiile potențiale ale strugurilor în diferite aspecte ale sănătății lor.
Strugurii sunt bogați în compuși care pot proteja împotriva bacteriilor și ciupercilor dăunătoare, pot încetini semnele de îmbătrânire, pot reduce inflamațiile, pot fi benefice pentru sănătatea pielii și a părului, pot avea efecte anti-obezitate, pot ameliora constipația și pot favoriza somnul. Resveratrolul, antocianinele și vitamina C sunt unii dintre compușii găsiți în struguri care pot avea efecte benefice împotriva microorganismelor dăunătoare.
Resveratrolul are proprietăți antimicrobiene care inhibă dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor precum Campylobacter jejuni și Candida albicans. De asemenea, acesta poate preveni bolile de origine alimentară atunci când este adăugat la diferite tipuri de alimente. Strugurii sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, cunoscută pentru beneficiile sale asupra sistemului imunitar.
Strugurii conțin compuși vegetali care pot afecta îmbătrânirea și durata de viață, cum ar fi reducerea stresului oxidativ, creșterea rezistenței la stres și îmbunătățirea răspunsului inflamator. Aceste beneficii au fost observate în studiile pe animale, dar aceste beneficii au fost observate doar în studiile pe animale. În plus, strugurii activează gena SirT1, care este activată de dietele hipocalorice și a fost asociată cu o durată de viață mai lungă.
Resveratrolul și antocianinele din struguri au fost asociate cu proprietăți antiinflamatorii puternice, suprimând expresia markerilor inflamatori precum factorul de necroză tumorală alfa (TNF-alfa) și interleukina-6 (IL-6). Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări privind efectele consumului de struguri asupra pielii și părului.
Obezitatea poate crește riscul mai multor afecțiuni, inclusiv diabet, boli de inimă și cancer. Antocianinele din struguri pot avea efecte anti-obezitate, suprimând creșterea în greutate corporală și reducând conținutul de grăsime din ficat. Cercetările pe animale au constatat că extractul de proantocianidină din semințe de struguri poate crește nivelul hormonului de sațietate GLP-1, care poate scădea pofta de mâncare și reduce aportul alimentar.
Constipația poate fi ameliorată prin creșterea aportului de fibre și lichide, deoarece strugurii sunt 81% apă, ceea ce îi face o sursă bună de apă și fibre. Strugurii sunt, de asemenea, o sursă naturală de melatonină, un hormon care favorizează somnul și care reglează ciclul somn-veghe. Melatonina se găsește în principal în coaja strugurilor, deci este prezentă în produse precum sucul de struguri și vinul.
Strugurii sunt ușor de adăugat la o dietă sănătoasă, existând diverse moduri de a-i savura. Pot fi consumați singuri ca gustare, amestecați cu spanac, castraveți, banane, kale și mentă pentru un smoothie bogat în nutrienți, serviți deasupra iaurtului cu nuci zdrobite și miere, savurați înghețați ca un deliciu răcoritor de vară sau asociați cu felii de mere, căpșuni și ciocolată neagră pentru un desert dulce, dar sănătos. Se recomandă, de asemenea, consumul de suc de struguri 100% și consumul moderat de vin roșu.
Strugurii și sucul de struguri sunt ambele sănătoase, dar fructele întregi sunt în general mai sănătoase din cauza procesului de producție care reduce conținutul de antioxidanți cu 44%. Sucurile de fructe furnizează, de asemenea, puține sau deloc fibre și au un conținut mai ridicat de zahăr.
Dietele pe bază de fructe integrale sunt mai eficiente pentru gestionarea greutății, datorită nivelului mai lent al zahărului din sânge și golirii întârziate a stomacului. Doar aproximativ 5% dintre americani îndeplinesc aportul recomandat de fibre de 38 și 25 de grame pe zi pentru bărbați și, respectiv, femei. Prin urmare, este recomandat să consumați struguri proaspeți în loc de suc de struguri ori de câte ori este posibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...