Stresul vizual: 5 simptome pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Stresul vizual este unul dintre cei mai nocivi factori care ne afectează sănătatea în societatea actuală. 80% dintre persoanele care lucrează pe computer se confruntă cu simptome ale stresului vizual. Află care sunt acestea și cum îți poți proteja vederea. 

Privitul ore în șir la ecranul unor dispozitive electronice, lucrul în spații iluminate necorespunzătr, expunerea la raze ultraviolete sau la toxine din mediu... Sunt cauze care duc la apariția a ceea ce specialiștii numesc stresul vizual. 

Îngrijorător este faptul că mulți oameni tind să ignore simptomele. În ciuda disconfortului experimentat, aceștia nu se tratează la timp și pot ajunge chiar la deteriorări ale vederii. Învață să recunoști principalele simptome ale stresului vizual, iar dupa ce le-ai identificat, consultă un medic oftalmolog.

Senzația de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat este unul dintre cele mai frecvente simptome ale stresului vizual. Este un simptom incomod manifestat prin uscăciune oculară, mâncărimi (prurit ocular), lăcrimare, senzație de corp străin în ochi. Această problemă este cauzată de o cantitate insuficientă de lacrimi. Da, avem nevoie de lacrimi pentru a ne proteja ochii, iar filmul lacrimal este stimulat prin clipiri repetate. Însă atunci când lucrăm ore întregi la calculator, uităm adesea să clipim, iar filmul lacrimal nu se reînnoiește cât ar fi necesar. Pentru a înlătura efectele privirii fixe este recomandat să efectuați câteva exerciții de clipiri dese la intervale scurte de lucru. 

Amețeli

Stresul vizual se manifestă nu doar prin simptome vizuale, ci și neurologice. Printre cele mai răspândite simptome de acest fel se numără amețeala și lipsa de coordonare. Din cauza suprasolicitării vizuale, sunt afectați centri nervoși responsabili cu coordonarea dintre vedere și aparatul locomotor. Astfel apar amețelile.

Migrene

Durerile de cap intense pot fi de asemenea asociate stresului vizual. Aceste reacții sunt cauzate de creșterea presiunii intraoculare, un factor care duce la apariția glaucomului. De altfel, glaucomul și stresul reprezintă un cerc vicios, se influențează reciproc, iar pentru a vă păstra vederea sănătoasă este esențial să țineți stresul sub control.

Hipersensibilitate la lumină

Persoanele care petrec prea multe ore în fața calculatorului experimentează deseori episoade recurente de hipersensibilitate la lumină. Principala cauză a acestui fenomen este expunerea excesivă la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor electronice. Aceasta afectează microcirculația sanguină la nivelul ochilor și abilitatea de a percepe lumina naturală.

Vedere încețoșată

Vederea în ceață și dificultățile în a vedea în detaliu pot semnala stresul vizual, dar și instalarea presbiopiei, adică scăderea vederii asociată cu înaintarea în vâstă. În acest caz, este foarte posibil să ai nevoie de ochelari de vedere. 

Recomandări pentru a vă proteja sănătatea ochilor

Permite-le ochilor tăi să se odihnească de mai multe ori pe parcursul orelor de muncă. Practică acest exercițiu după fiecare oră de lucru: uită-te 10 secunde la un obiect aflat la cel puțin 3 metri de locul de muncă. Te poți uita la orice - o plantă, un tablou, pe fereastră, dar nu la ecran.

Ajustează ecranul aşa încât să stai faţă în faţă cu el, într-o poziţie cât mai comodă. Păstrează o distanță de 50-60 cm față de ecran.

Odihnește-te suficient. Somnul de cel puțin 7-8 ore pe noapte este important și pentru o sănătate vizuală optimă.

Poartă ochelari de soare indiferent de sezon și optează pentru lentile certificate din punct de vedere a protecției față de ultraviolete.

Dacă ai un viciu de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) sau o afecțiune oculară și ești purtători de ochelari, mergi periodic la control. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel