Stresul, redus în 20 de minute petrecute în natură. Rezultate semnificative

Sănătatea trupului, a minții și a sufletului
Stresul poate fi redus semnificativ cu o „pastilă” de natură de 20 de minute. Cercetătorii au denumit, astfel, în mod simbolic, efectul pe care îl are interacțiunea cu natura, asupra hormonului de stres, cortizol.

O plimbare de 20 de minute în natură scade semnificativ nivelul hormonilor de stres, aceasta este constatarea unui studiu care a cercetat și stabilit, pentru prima dată, care este cea mai eficientă „doză” a experienței „natură în mediul urban”, pe care au denumit-o, simbolic, „pastila” de natură. Practicanții din domeniul sănătății pot folosi această descoperire, publicată în Frontiers in Psychology, pentru a prescrie "pastile naturale", știind că au un efect real, măsurabil, potrivit sciencedaily.com.

"Știm că petrecerea timpului în natură reduce stresul, dar până acum nu era clar cât timp în natură era necesar, cât de des și chiar ce fel de experiență în natură ne va fi de folos", spune Dr. MaryCarol Hunter, Universitatea din Michigan și principalul autor al acestei cercetări. „Studiul nostru arată că, pentru cel mai eficient efect în ceea ce privește reducerea nivelului de hormon de stres cortizol, ar trebui să petreceți 20-30 de minute sezând sau mergând pe jos într-un loc care vă oferă un sentiment de natură.”

Un remediu gratuit și natural de ameliorare a stresului

„Pastila de natură” ar putea fi o soluție ieftină pentru a reduce impactul negativ asupra sănătății care decurge din creșterea urbanizării și stilul de viață petrecut în interior, dominat de vizionări pe ecranele dispozitivelor. Pentru a asista practicienii din domeniul sănătății, Hunter și colegii săi au proiectat un experiment care ar da o estimare realistă a unei doze eficiente de timp petrecut în natură.

În decursul unei perioade de opt săptămâni, participanților li sa cerut să ia o „pastilă” cu o durată de 10 minute sau mai mult, de cel puțin trei ori pe săptămână. Nivelurile de cortizol, un hormon de stres, au fost măsurate din probele de saliva administrate înainte și după o „pilulă” de natură, o dată la două săptămâni. "Participanții au fost liberi să aleagă timpul, durata și locul experienței lor în natură, oriunde au considerat ei că este un loc care îi face ă simtă că interacționează cu natura.

A fost câteva restricții pentru activități care sunt cuoscute că iflențează stresul, precum exercițiile fizice, social media, internet, telefoane, citit sau conversații”, explică Hunter. "Realizând un experiment personalizat, ne-a permis să identificăm durata optimă a unei «pilule» de natură, indiferent când sau unde este luată și în circumstanțele normale ale vieții moderne, cu impredictibilitate și fără programare".

„Pastila” de natură scade nivelul cortizolului

Datele au arătat că doar o experiență de douăzeci de minute în natură a fost suficientă pentru a reduce semnificativ nivelul de cortizol. Dar dacă ați petrecut un pic mai mult timp într-o experiență în natură, la 20-30 minute de ședere sau de mers pe jos, nivelurile de cortizol au scăzut la cea mai mic nivel. După aceasta, beneficii suplimentare de detensionare continuă să se adauge, dar cu o rată mai mică.

"Practicienii din domeniul sănătății pot folosi rezultatele noastre ca o regulă bazată pe dovezi cu privire la ceea ce trebuie să punem într-o prescripție pentru «medicamentele» naturale", spune Hunter. "Acesta oferă primele estimări privind modul în care experiențele în natură influențează nivelurile de stres în contextul vieții cotidiene normale. Aceasta deschide un teren nou prin abordarea unor complexități de măsurare a unei doze eficiente de natură".

Noi perspective pentru starea de bine

Hunter speră că acest studiu va constitui baza cercetărilor ulterioare în acest domeniu. „Abordarea noastră experimentală poate fi folosită ca un instrument pentru a evalua modul în care vârsta, sexul, capacitatea fizică și cultura influențează eficacitatea experiențelor naturale asupra stării de bine. Acest lucru va permite prescripțiile personalizate de «pilule» de natură, precum și o perspectivă mai aprofundată asupra modului de a proiecta orașe și programe de bunăstare pentru public."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel