Stresul cronic și legătura cu GLICEMIA. Cauzează apariția infecțiilor din organism  

Stresul cronic. FOTO Pexels @ energepic
Stresul cronic ne afectează sănătatea mai mult decât ne putem imagina. 

Stresul psihologic este un factor care duce la creșterea glicemiei, iar pe termen lung modificările sunt în lanț. Stresul cronic nu ne apără și distruge sistemul imunitar uman.

În cazul unei infecții cu un virus sau cu o bacterie intră în luptă globulele albe din sânge, leucocitele, iar acestea au nevoie de energie pe care și-o procură din zahărul din sânge. Motiv pentru care, în orice infecție glicemia crește.

”Hormonii stresului sunt recepționați ca semnale și de către celulele sistemului imunitar. Stresul neuropsihic are afect imunosupresor. Scade capacitatea de reacție a organismului”, afirmă  Prof. Dr. Veronica Lazăr, în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la PRO TV.

Prima oară este afectată imunitatea de la nivelul celular, dependentă de limfocitele T.  Aceste celule ne apără de virusuri și se luptă cu eventuale celule tumorale apărute în organism. Hormonii de stres, pe termen lung, lovesc apoi anticorpii din sânge, iar ”șubrezirea” cauzată de stresul cronic nu doare. Celulele imunitare nu sunt inervate, deci nu dor, apar în schimb des infecțiile virale care pot fi urmate de infecții bacteriene.

Stresul la pacienții cu diabet

Potrivit Asociației Americane a Diabetului, stresul poate fi un factor declanșator pentru diabet, dar și o consecință a acestuia. Stresul pe termen lung poate avea impact negativ asupra controlului diabetului. Acesta poate să:

- crească brusc nivelul zahărului din sânge;

- stimuleze mâncatul compulsiv sau, din contra, tendința de a sări peste mesele principale;

- exacerbeze emoțiile;

- afecteze gândirea și capacitatea de luare a deciziilor.

Studiile realizate de Dr. Joseph și cercetătorii de la Ohio State Wexner Medical Center și Ohio State College of Medicine demonstrează că stresul și depresia sunt cele două cauze principale care influențează nivelul cortizolului. Acest lucru îngreunează controlul nivelului de zahăr din sânge și, de aceea, este important ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să evite stresul.

Potrivit cercetătorilor, factorii de stres care cresc riscul de diabet nu sunt doar cei profesionali, ci și:

- evenimentele din viata de zi cu zi sau experiențele traumatizante;

- stresul emoțional, în general;

- furia;

- somnul perturbat și insomnia.  

Vezi și: Legătura puternică dintre STRES și TIROIDĂ. Corin Badiu: A crescut numărul de cazuri. Ne adaptăm prin LUPTĂ sau FUGĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel