Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Stresul psihologic este un factor care duce la creșterea glicemiei, iar pe termen lung modificările sunt în lanț. Stresul cronic nu ne apără și distruge sistemul imunitar uman.
În cazul unei infecții cu un virus sau cu o bacterie intră în luptă globulele albe din sânge, leucocitele, iar acestea au nevoie de energie pe care și-o procură din zahărul din sânge. Motiv pentru care, în orice infecție glicemia crește.
”Hormonii stresului sunt recepționați ca semnale și de către celulele sistemului imunitar. Stresul neuropsihic are afect imunosupresor. Scade capacitatea de reacție a organismului”, afirmă Prof. Dr. Veronica Lazăr, în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la PRO TV.
Prima oară este afectată imunitatea de la nivelul celular, dependentă de limfocitele T. Aceste celule ne apără de virusuri și se luptă cu eventuale celule tumorale apărute în organism. Hormonii de stres, pe termen lung, lovesc apoi anticorpii din sânge, iar ”șubrezirea” cauzată de stresul cronic nu doare. Celulele imunitare nu sunt inervate, deci nu dor, apar în schimb des infecțiile virale care pot fi urmate de infecții bacteriene.
Potrivit Asociației Americane a Diabetului, stresul poate fi un factor declanșator pentru diabet, dar și o consecință a acestuia. Stresul pe termen lung poate avea impact negativ asupra controlului diabetului. Acesta poate să:
- crească brusc nivelul zahărului din sânge;
- stimuleze mâncatul compulsiv sau, din contra, tendința de a sări peste mesele principale;
- exacerbeze emoțiile;
- afecteze gândirea și capacitatea de luare a deciziilor.
Studiile realizate de Dr. Joseph și cercetătorii de la Ohio State Wexner Medical Center și Ohio State College of Medicine demonstrează că stresul și depresia sunt cele două cauze principale care influențează nivelul cortizolului. Acest lucru îngreunează controlul nivelului de zahăr din sânge și, de aceea, este important ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să evite stresul.
Potrivit cercetătorilor, factorii de stres care cresc riscul de diabet nu sunt doar cei profesionali, ci și:
- evenimentele din viata de zi cu zi sau experiențele traumatizante;
- stresul emoțional, în general;
- furia;
- somnul perturbat și insomnia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...