Strategia folosită de Republica Moldova pentru tratarea pacienților cu forme ușoare de COVID-19
20 iul 2020, 15:31

Coronavirus
EXCLUSIV
Medicul neurolog Stanislav Groppa a explicat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, cum a apicat Republica Moldova strategia de izolare la domiciliu a pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19. 

La ediția din această săptămână a emisiunii Academia de Sănătate, medicul neurolog Stanislav Groppa a vorbit modul în care au gestionat autoritățile Republica Moldova situația pacienților cu forme ușoare d e COVID-19. 


 "A fost instituit un Centru Național COVID, care primea toți pacienții din regiunea centrală. Astfel de centre s-au creat și în partea de sud și nord, care apreciau starea pacientului, situația acestuia, starea epidemiologică și, în cazul în care, se atesta o formă ușoară și prezența unor condiții favorabile pentru a evalua și totodată pentru a-l izola de ceilalți membri ai familiei, s-a primit această decizie de izolare la domiciliu.  

Rezultatele arată că această strategie poate fi utilizată, însă depinde foarte mult de familia, de conștiința pacientului și de procesul de organizare a asistenței prin intermediul medicului de familie.
Au fost și cazuri în care, după o decizie și o evaluare a pacientului la domiciliu, după o agravare a stării de sănătate, a fost necesară transportarea pacientului într-o instituție medicală. Totul depinde, până la urmă, de posibilitățile sistemului de sănătate, fiindcă și acesta, dacă vorbim integral, nu a fost pregătit și nu putea fi pregătit pentru o asistență și o evaluare a unui număr extrem de mare de pacienți cu patologie contagioasă. 
Un șir de spitale au fost transformate și s-au reorganizat în asistența de urgență", a explicat medicul neurolog Stanislav Groppa

 

 

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?