Stimularea creierului cu ultrasunete, tratament eficient pentru boala Alzheimer. STUDIU

Creier. Foto: Pexels
Sincronizarea undelor cerebrale cu ajutorul unor impulsuri de tip ultrasunete reduce acumularea de proteine anormale din creier, caracteristice debutului bolii Alzheimer, arată un nou studiu, ameliorând starea pacientului și îmbunătățind totodată conectivitatea creierului său. Terapia nu are efecte secundare și ar putea fi folosită și în boala Parkinson. 

Odată cu creșterea speranței medii de viață în multe părți ale lumii, anumite boli legate de vârstă au din ce în ce mai frecvente. Boala Alzheimer, din păcate, este una dintre ele, fiind extrem de răspândită în societățile îmbătrânite din Japonia, Coreea și diferite țări europene. În prezent, nu există un tratament curativ sau o strategie eficientă pentru a încetini progresia bolii. Drept rezultat, ea provoacă multă suferință pacienților, familiilor acestora și îngrijitorilor lor, precum și o povară economică masivă pentru acelștia și pentru stat.

Din fericire, un studiu recent al unei echipe de oameni de știință de la Institutul de Știință și Tehnologie Gwangju (GIST) din Coreea a demonstrat că ar putea exista o modalitate de a combate Alzheimer prin utilizarea „antrenării gamma pe bază de ultrasunete”, o tehnică care implică sincronizarea undelor cerebrale ale unei persoane (sau ale unui animal) de peste 30 Hz (numite „unde gamma”) cu o oscilație externă de o anumită frecvență. Procesul are loc în mod natural prin expunerea unui subiect la un stimul repetitiv, cum ar fi un sunet, un tip de lumină sau vibrații mecanice.

Studii anterioare pe cobai au arătat că sincronizarea undelor gamma ar putea lupta împotriva formării plăcilor de beta-amiloid și a acumulărilor de proteine tau, în creier, care sunt semne distinctive ale debutului Alzheimer. În această lucrare recentă, care a fost publicată în jurnalul Translational Neurodegeneration (link direct studiu), echipa GIST a demonstrat că este posibil să se realizeze sincronizarea gamma prin aplicarea impulsurilor de ultrasunete de 40 Hz, adică în banda de frecvență gamma, în creierul unui șoarece care are un model de Alzheimer.

Una dintre principalele beneficii ale acestei abordări constă în modul în care este administrată, au subliniat cercetătorii. „Comparativ cu alte metode de sincronizare gama care se bazează pe sunete sau lumini pâlpâitoare, ultrasunetele pot ajunge la creier în mod neinvaziv, fără a perturba sistemul nostru senzorial. Acest lucru face sincronizarea prin ultrasunetele mai confortabilă pentru pacienți”.

După cum au arătat experimentele lor, cobaii expuși la impulsuri cu ultrasunete timp de două ore pe zi, două săptămâni la rând, au avut o concentrație redusă a plăcii de beta-amiloid și a nivelurilor de proteină tau în creier. În plus, electroencefalografiile făcute acestor cobai au relevat și îmbunătățiri funcționale, sugerând că, de fapt, și conectivitatea creierului beneficiază de pe urma acestui tratament. Mai mult, procedura nu a provocat niciun tip de microsângerare (adică hemoragii cerebrale), ceea ce înseamnă că nu este dăunătoare mecanic țesutului cerebral.

Cercetătorii red că rezultatele promițătoare ale acestui studiu ar putea deschide calea către strategii terapeutice inovatoare, non-invazive, pentru pacienții cu Alzheimer. Mai mult, terapia nu are efecte secundare, iar ea ar putea fi aplicată și în tratamentul altor afecțiuni. 

„Deși abordarea noastră poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților prin încetinirea progresiei bolii Alzheimer, ar putea oferi, de asemenea, o nouă soluție pentru alte boli neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson”, a spus Dr. Tae Kim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel