Stafidele, fructele potrivite diabetici. Ce rol au în organism

stafidele - FOTO: Freepick
Stafidele sunt struguri uscați. Acest proces de uscare concentrează atât nutrienții, cât și zaharurile prezente în struguri, făcând stafidele nutritive și bogate în calorii.

Stafidele își au originea în Orientul Mijlociu înainte de a se îndrepta spre Europa, unde au fost deosebit de populare printre greci și romani. Din punct de vedere istoric, stafidele au fost folosite ca monedă, ca premii în evenimente sportive și pentru a trata afecțiuni precum intoxicații alimentare. 

Astăzi, stafidele sunt disponibile la majoritatea supermarketurilor și vin în culori diferite, în funcție de procesul de uscare utilizat. Stafidele galbene aurii sunt de obicei adăugate la produsele coapte, în timp ce soiurile roșii și maro sunt populare pentru gustări.

Stafidele, bogate în nutrienți

Stafidele sunt un aliment dens în nutrienți, care este minim procesat, fără ingrediente adăugate sau conservanți. Dar sunt, de asemenea, bogate în zahăr și calorii, așa că ar trebui consumate doar cu moderație, potrivit WEB.MD.

Un sfert de cană de stafide conține:

Calorii: 108

Proteine: 1 gram

Grăsime: 0 grame

Carbohidrați: 29 grame

Fibră: 1 gram

Zahăr: 21 grame

Stafidele sunt o sursă bună de:

- Fier

- Potasiu

- Cupru

- Vitamina B6

- Mangan

Stafidele conțin, de asemenea, bor. Acest mineral ajută la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, poate îmbunătăți vindecarea rănilor și poate îmbunătăți performanța cognitivă. 

Vezi și: Mavacamten, tratament aprobat de FDA. Boala de inimă pe care o va trata

Beneficiile potențiale de sănătate de stafide

Stafidele sunt o opțiune excelentă de gustare care poate adăuga o gamă de nutrienți în dieta ta. Ca fruct uscat, însă, stafidele nu au conținutul de apă al strugurilor obișnuiți.

Adăugarea unei mâini de stafide la cereale sau gustări poate avea unele beneficii potențiale pentru sănătate

Cercetările arată că stafidele pot reduce riscul de boli de inimă prin reducerea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge. Fibrele din stafide funcționează pentru a reduce colesterolul LDL (rău), ceea ce reduce presiunea asupra inimii.

Stafidele sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu. Studiile au descoperit că nivelurile scăzute de potasiu contribuie la hipertensiune arterială, boli de inima, și accident vascular cerebral.

Cantitatea de potasiu de care corpul nostru are nevoie crește dacă aportul nostru de sodiu este ridicat, ceea ce este comun pentru dietele multor oameni de astăzi. Ca un aliment cu conținut scăzut de sodiu, stafidele sunt o modalitate excelentă de a vă asigura că obțineți suficient potasiu.

Vezi și: Porumbul, sursă de vitamine. Protejează împotriva bolilor creierului

Risc mai mic de boli cronice

Stafidele au niveluri mai ridicate de antioxidanți în comparație cu alte fructe uscate. Procesul de uscare păstrează, de asemenea, acești antioxidanți, promovând o activitate mai mare decât în strugurii proaspeți.

Antioxidanții previn deteriorarea celulelor cauzată de factori naturali, cum ar fi îmbătrânirea și comportamentele stilului de viață. Unii dintre antioxidanții mai puternici din stafide se numesc fitonutrienți.

Acești compuși pe bază de plante s-au dovedit a reduce riscul de afecțiuni cronice cum ar fi diabetul zaharat, osteoporoza, și cancer.

Cercetările sugerează că fitonutrienții pot avea, de asemenea, anti-inflamatorii, ameliorarea durerii, și proprietăți de protecție a creierului.

Sănătate gastro-intestinală

Stafidele sunt o sursă bună de fibre solubile, care ne ajută digestia și pot reduce problemele stomacale.

Stafidele conțin, de asemenea, acid tartric. Cercetările arată că această proteină poate avea proprietăți antiinflamatorii, poate îmbunătăți funcția intestinală și poate ajuta la reglarea echilibrului bacteriilor din intestin.

Un studiu a constatat că poate acționa, de asemenea, pentru a reduce riscul de cancer colorectal. 

Sănătate orală

Unii fitonutrienți din stafide - cum ar fi acidul oleanolic și linoleic - pot avea proprietăți antibacteriene. Studiile au descoperit că acest efect poate limita bacteriile care formează plăci în gura noastră, potrivit WEB.MD.

Acești antioxidanți ajută, de asemenea, la menținerea nivelului sănătos al pH-ului oral. Acest lucru ne poate împiedica saliva să devină prea acidă, ajutând la prevenirea cavității.

Vezi și: Îmbătrânirea pielii, accelerată și de alimente. Ce să nu mănânci

Riscurile potențiale ale stafidelor

Stafidele sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor. De asemenea, au un indice glicemic moderat scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă vârfuri ascuțite și scăderi ale nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate face ca stafidele să fie o opțiune de gustare pentru persoanele cu diabet zaharat.

Reacții adverse

Prea multe fibre în dieta noastră pot provoca probleme digestive cum ar fi gaze, balonare și crampe. 

Stafidele obținute din struguri pulverizați cu pesticide pot conține reziduuri în produsul final. După procesul de uscare a stafidelor, producătorii afumă uneori și zonele de depozitare pentru a ține dăunătorii departe.

Vezi și: Spălatul vaselor ne ajută să fim sănătoși. Care este legătura între sănătate și spălatul vaselor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel