Spitale COVID-19, monitorizate ANTI-TORTURĂ de Avocatul Poporului. Tătaru și Arafat, reacții dure

Foto: MAPN
După ce Avocatul Poporului a anunțat mai multe spitale că sunt asimilate cu centrele de detenție și sunt monitorizate printr-un mecanism anti-tortură, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Raed Arafat au luat poziție. Explicația-bombă a reprezentantului Avocatului Poporului...

Mai multe spitale din linia întâi a luptei cu COVID-19 au primit o notificări de la Avocatului Poporului prin care sunt anunțate că sunt monitorizate „prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii", a anunțat Digi24. Documentul integral se găsește AICI. 

Prin respectivul document, unităților medicale li se cere să trimită Avocatului Poporului o serie de documente, de la numărul de pacienți, până la datele fiecăruia dintre ei și modul în care au fost tratați. 

Mai mult, spitalele respective sunt îndemnate să afișeze, în spațiile de circulație, pliante prin care pacienții, dar și angajații, să fie informați că unitatea este monitorizat prin acest mecanism. Conform documentului, angajații spitalelor, pacienții și aparținătorii acestora sunt „încurajați” să spună tot, sub protecția anonimatului! Și mai ciudat, managerilor respectivelor unități li s-a explicat că spitalele sunt asimilate cu centre de detenție!

Nelu Tătaru va consulta avocații

„Nu este normal că după o perioadă grea cineva îți pune un stigmat de centru de detenție, iar tratamentul sub suportul torturii. Asta am înțeles. Vreau să consult un jurist, un drept internațional să văd ce convenție poate transforma un spital într-un centru de detenție, iar tratamentul în tortură, iar noi acum trebuie să combatem acea tortură. Vreau ca unitățile sanitare să tragă un semnal de alarmă către Ministerul Sănătății. Nu am primit sesizări de rele tratamente. Au fost solicitări ale pacienților asimptomatici de a fi externați, dar de tratament agresiv nu am avut! Nu am văzut condiții de rele tratamente, în schimb am văzut doctori cu mâinile goale care salvau pacienți, am văzut secții întregi, terapii întregi care nu s-au gândit că poate peste două luni cineva va veni să ceară niște documente pentru a evidenția o tortură”, a punctat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Raed Arafat spune că documentul e periculos

„Există drepturile pacienților. (...) Putea să se meargă pe drepturile pacientului și dacă ele sunt respectate. Dacă nu se revine pe treaba asta, credeți-mă că o să faceți medicii să nu mai ia decizii. Spitalul este un loc de tratament sau de măsuri medicale. (...) Care este pericolul acestui document? Nu e ideea că vrea cineva să știe cum au fost decise tratametele și internările, dar legătura cu cuvântul tortură înseamnă că un spital este considerat că a fost un loc de detenție, înseamnă că medicul este considerat potențial torționar. Acest lucru s-a înțeles de către colegii noștri”, a spus secretarul de stat Raed Arafat, la Digi24

Explicația-bombă a semnatarei

La același post TV, Raluca Ecaterina Alexandru, adjunctul Avocatului Poporului și semnatara documentului cu tortura, a venit cu o explicație bombă: „Termenul de „tortură” este dur, dar așa se cheamă domeniul pe care îl coordonez”, a susținut ea. 

„Cred că s-a înțeles greșit sensul acestor adrese având în vedere mandatul pe care îl exercit, acela de coordonator al mecanismului de prevenire al torturilor în locurile de detenție. (...) Locul de detenție conform prevederilor internaționale se înțelege orice loc în care persoanele sunt private de libertate în baza unei decizii a unei autorități, la cererea acesteia sau cu acordul expres sau tacit. Mai mult, privarea de libertate înseamnă orice formă de detenție, ori plasarea unei persoane – și aici ne încadrăm într-un loc public sau privat – pe care nu îl poate părăsi după voia sa prin decizia oricărei autorități judiciare, administrative sau de altă natură. În contextul legislației naționale specifice în această perioadă de epidemie cu coronavirus am considerat necesar să facem această monitorizare a acestor spații” a explicat aceasta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel