Tăieturile de hârtie: cu toții le-am...
Cercetătorii care au realizat studiul anticipează că, din cauza pandemiei COVID-19, speranța medie de viață a SUA în 2020 va scădea cu 1,13 ani, ajungând la 77,48 ani. Studiul a fost publicat joi (14 ianuarie) în revista Proceedings a Academiei Naționale Americane de Științe (link direct studiu). Acesta este cel mai mare declin al speranței de viață din ultimii 40 de ani și ar aduce speranța de viață a țării în cel mai scăzut nivel din 2003 încoace, au spus cercetătorii.
Cel mai recent, speranța de viață a SUA a scăzut cu 0,1 ani în anii 2015, 2016 și 2017 - o tendință care a fost atribuită creșterilor „deceselor din cauza disperării”, inclusiv supradozelor de droguri și a sinuciderilor. Noul declin estimat datorat COVID-19 este, însă, de 10 ori mai mare.
Mai mult, studiul a arătat scăderi și mai mari în 2020 în rândul comunităților afroa-mericane și latino-americane, care au fost afectate în mod deosebit de puternic de pandemie. În general, aproape 400.000 de decese au fost atribuite COVID-19 în SUA, potrivit tabloului de bord al răspândirii coronavirusului realizat de specialiștii de la Universitatea Johns Hopkins.
Studiul a estimat că speranța de viață pentru persoanele de culoare va scădea cu 2,1 ani, până la 72,78 ani, iar speranța de viață pentru persoanele latino-americane va scădea cu 3,05 ani, până la 78,77 ani. În schimb, se preconizează că speranța de viață a persoanelor albe va scădea cu 0,68 ani până la 77,84 ani.
„Studiul nostru analizează efectul acestui număr excepțional de decese asupra speranței de viață pentru întreaga națiune, precum și consecințele pentru grupurile marginalizate”, a spus co-autorul studiului Theresa Andrasfay, de la Universitatea din California de Sud, într-un comunicat dat publicității.
„Efectul disproporționat al pandemiei COVID-19 asupra speranței de viață a americanilor de culoare și cei latino are probabil legătură cu expunerea lor mai mare prin locul de muncă sau contact cu familia extinsă, la care se adaugă faptul că primesc îngrijiri medicale de mai slabă calitate, ducând la mai multe infecții și rezultate mai proaste”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Tăieturile de hârtie: cu toții le-am...
Tromboza reprezintă formarea unui...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Genele lungi și voluminoase au...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Cercetările scot la iveală o...
Cafeaua, băutura care îmbină istoria,...
Mâncărimea la axile poate fi un...