Spasmofilia poate fi cauzată de STRES. Ce manifestări are aceasta

spasmofilia FOTO: Pexels @mart production
Spasmofilia: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Cât de mult ajută psihoterapia și medicamentele antidepresive?

Spasmofilia este un sindrom care apare în anumite patologii și se caracterizează prin apariția contracțiilor musculare involuntare în anumite părți ale corpului. 

Cauze

Studiile medicale arată că cea mai frecventă cauză a spasmofilie este deficitul de calciu sau dezechilibrul electrolitic dintre calciu și magneziu. Din acest motiv, spasmofilia apare mai des la femei din cauza anumitor condiții fiziologice care consumă calciul din organism: lactația sau pierderile de sânge din perioada menstruației.

Totodată, condiția mai apare în urma hipoglicemiei, a stărilor de tensiune nervoasă puternice sau secundar unor boli organice.

Simptome

Spasmofilia este o stare de hiperexcitabilitate neuromusculară care determină apariția altor simptome, precum:

-spasme/tremor muscular, care apare frecvent la nivelul ochilor sau a buzelor;

-stare de neliniște până la depresie;

-insomnii

-creșterea frecvenței cardiace;

-tulburări gastrointestinale: greață, diaree, crampe abdominale;

-dureri de cap;

-transpirații.

Dacă spasmofilia este cauzată de lipsa calciului, pot apărea oboseala, modificări la nivelul oaselor (osteoporoză), piele uscată sau pierderi de memorie. Spasmofilia asociată cu starea de hipoglicemie este însoțită de senzație de foame, vedere neclară și dureri de cap.

Deficitul de magneziu se caracterizează prin scăderea poftei de mâncare, greață, vomă, stare de somnolență și este însoțit de spasmofilie.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul de spasmofilie este bănuit atunci când apar tremurături musculare involuntare. Deși este un diagnostic destul de greu de stabilit, medicul specialist poate recurge la teste de sânge pentru a vedea dacă există deficit de calciu sau de magneziu. Totodată, acesta poate recomanda o electrocardiogramă pentru a elimina suspiciunea unei boli cardiovasculare care determină spasmofilie.

Tratamentul spasmofiliei este stabilit în funcție de cauza declanșatoare. Atunci când contracțiile musculare apar în urma deficitului de calciu sau de magneziu, simpla suplimentare a acestor elemente poate rezolva problema. De asemenea, rezolvarea stării de hipoglicemie oprește automat și spasmofilia determinată de lipsa glucidelor, iar tratamentul bolilor organice asociate cu spasmofilie va remedia problema.

Situația este puțin mai complicată atunci când spasmofilia are cauze psihice. În aceste cazuri este recomandată psihoterapia, iar atunci când situația impune, medicul psihiatru poate prescrie medicamente antidepresive. 

Vezi și: Hipoglicemia, pericol real. Care sunt simptomele: Netratată duce la COMĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel