Spălatul pe dinți poate ține la distanță și bolile de inimă

Spălarea dinților în mod frecvent este legată de riscuri mai mici de fibrilație atrială și insuficiență cardiacă, potrivit unui studiu publicat astăzi în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC) .

Cercetările anterioare sugerează că o igienă orală precară duce la bacterii în sânge, provocând inflamații în organism. Inflamația crește riscurile de fibrilație atrială (bătăi ale inimii neregulate) și insuficiență cardiacă (capacitatea inimii de a pompa sânge sau de a se relaxa și a se umple de sânge este afectată). Acest studiu a examinat legătura dintre igiena orală și apariția acestor două afecțiuni.

Studiul retrospectiv de cohortă a înscris 161.286 de participanți la sistemul național coreean de asigurări de sănătate cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, fără antecedente de fibrilație atrială sau insuficiență cardiacă. Participanții au fost supuși unui examen medical de rutină între 2003 și 2004. Au fost colectate informații despre înălțime, greutate, teste de laborator, boli, stil de viață, sănătate orală și comportamente de igienă orală, notează Eurekalert.

Pe parcursul unei urmăriri mediane de 10,5 ani, 4.911 (3,0%) participanți au dezvoltat fibrilație atrială și 7 971 (4,9%) au dezvoltat insuficiență cardiacă.

Periajul dinților de trei sau mai multe ori pe zi a fost asociat cu un risc cu 10% mai mic de fibrilație atrială și cu un risc mai mic de 12% de insuficiență cardiacă în timpul urmăririi de 10,5 ani. Rezultatele au fost independente de o serie de factori incluzând vârsta, sexul, statutul socioeconomic, exercițiile fizice regulate, consumul de alcool, indicele de masă corporală și comorbidități precum hipertensiunea.

În timp ce studiul nu a investigat mecanismele, o posibilitate este aceea că periajul frecvent al dinților reduce bacteriile din biofilmul subgingival (bacteriile care trăiesc în buzunar între dinți și gingii), împiedicând astfel translocarea în fluxul sanguin.

Autorul principal al studiului, Dr. Tae-Jin Song de la Universitatea Ewha Womans din Seul, Coreea, a menționat că analiza a fost limitată la o singură țară, iar studiul observațional nu dovedește cauzalitate. Dar el a adăugat: „Am studiat un grup mare pe o perioadă lungă, ceea ce adaugă forță concluziilor noastre".

„Este cu siguranță prea devreme să recomandăm periajul dinților pentru prevenirea fibrilării atriale și insuficienței cardiace congestive. În timp ce rolul inflamației în apariția bolilor cardiovasculare devine din ce în ce mai evident, sunt necesare studii de intervenție pentru a defini strategiile de importanță pentru sănătatea publică, a mai spus acesta

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel