Sorina Pintea, SCANDALUL apei potabile. Declarația momentului

Apa potabilă
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a făcut declarații în scandalul apei potabile din sectoarele 5 și 6 din București. Ea recomandă în continuare populației să nu bea apă de la robinet, să nu folosească apa la gătit sau pentru baie. Declarațiile ei se bat cap în cap cu ce spune Apa Nova. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vrut să clarifice câteva aspecte legate de un comunicat de presă pe care instituția pe care o conduce l-a dat ieri și în care recomanda populației din întreaga Capitală să nu bea apă de la robinet, să nu o folosească la gătit sau pentru baie. 

Ministrul a povestit cum s-au derulat ieri evenimentele, între DSPMB, Apa Nova și Minsterul

„În cursul zilei de ieri, Direcția de Sănătate Publică a Muncipiului București (DSPMB) a primit o mulțime de sesizări de la bucureșteni care locuiesc în sectoarele 5 și 6 privitor la calitatea apei potabile. În sensul că prezenta un miros și un gust puternic de clor, prezenta un gust de metale grele. În acel moment, conducerea DSPMB a luat legătura cu Apa Nova, comunicându-i aceste aspecte, și cerându-i să posteze pe site-ul propriu amănunte legate de calitatea apei potabile, precum și buletine de analiză din data de 29 ianuarie. Pentru că zilnic se recoltează probe. Apoi, inspectorii DSPMB au prelevat probe pe care le-am analizat, constatând o depășire a nivelului de clor peste limitele legale admise. De asemenea, acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova, împreună cu o adresă prin care i se cerea acesteia să posteze pe site că depășirile de clor sunt peste limitele legale admise, și că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei”, a explicat Sorina Pintea. 

Ce poate să provoace, în cazuri speciale, clorul în exces

Dar, susține ministrul, Apa Nova nu a procedat după cum a cerut DSPMB. 

„Lucru care nu s-a întâmplat! Conform uzanțelor, DSPMB a informat Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății, aseară, a convocat specialiștii, care au consultat ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății, știind că responsabili fiind de sănătatea publică, trebuie să informăm populația din sectoarele 5 și 6 care este rezultatul probelor pe care inspectorii le-au prelevat. Astfel, am transmis în comunicat că, dacă populația consumă apă cu un nivel de clor depășit, acest lucru nu infleunțează asupra sănătății pe teremen scurt sau pe termen lung. Dar poate să provoace persoanelor care au alergii, sunt alergice, persoanelor care suferă de astm bronșic, persoanelor care suferă de anumite boli rare, disconfort și chiar agravarea simptomelor”, arată Sorina Pintea.

Ea spune că indicațiile transmise populației nu au fost cu titlu de obligație.

„Am recomandat, nu am obligat”

„Am recomandat, nu am obligat, populația să nu folosească apa de la robinet nici pentru igiena personală, nici pentru consum. Dar am recomandat. Și am considerat necesar că fiecare trebuie să ia o decizie, cunoscând faptele”, a subliniat ministrul Sănătății. 

Citește și: Ce spune Apa Nova despre clorul din apa de la robinet. Documentul care face lumină

Ea spune că rezultatele analizelor pentru metale grele și alte microorganisme nu au ieșit încă, pentru că „durează un anumit timp, și de aceea am spus și acest lucru, că așteptăm și aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populației”. 

Sorina Pintea ține să sublinieze că nu ar fi spus că apa nu poate fi băută. 

„Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu nivel de clor ridicat și apă potabilă există o diferență. De altfel, DSPMB în cursul dimineții a prelevat probe pentru a testa clorul în sectorul 3. Acolo nu au fost probleme. Prin urmare au și comunicat acest lucru. Dar eu cred că Ministerul Sănătății a fost responsabil și a comunicat exact ceea ce s-a întâmplat. Nu au fost probleme până acum, din ceea ce mi s-a comunicat de la DSPMB, cu calitatea apei Municipiului București. A fost un caz izolat, dar cred că este normal să comunicăm exact ceea ce se întâmplă”. 

Declarații care se bat cap în cap

În timp ce reprezentanții Apa Nova susțineau că au informat autoritățile că, potrivit buletinelor proprii de analiză, nu sunt depășiri ale limitei de clor, ministrul are o altă variantă. 

„Au spus acest lucru și conducerii DSPMB, dar telefonic. Nu au trimis acele buletine de analiză. Au cerut directorilor de la DSPMB să ia probe împreună și să le testeze în laboratorul propriu Apa Nova, lucru care nu este conform uzanțelor. Deci, noi avem niște reguli pe care trebuie să le respectăm. De aceea, probele au fost analizate în laboratoarele DSPMB, iar datele le-am transmis conform uzanțelor. (...) Eu vă asigur că Ministerul Sănătății nu s-a gândit nicio clipă să ducă o luptă cu cineva. Dimpotrivă, noi cred că am prezentat faptele foarte corect, adică nu există efecte directe asupra sănătății la consumul apei cu un nivel ridicat de clor. Da, poate să deranjeze, la gust, la miros, dar recomandăm prudență pentru că este normal ca fiecare să ia o decizie fiind informat. Deci nu este o luptă între nimeni cu nimeni (...) Eu cred că s-a înțeles greșit. Eu cred că nici interesul Apei  Nova nu este să pericliteze sănătatea publică, dimpotrivă! Dar cred că este normal să comunicăm corect și exact ce s-a întâmplat”. 

Vezi aici buletinul de analiză al Apa Nova

Recomandarea de a nu bea apa se menține până vin rezultatele

Ministrul spune că atunci când inspectorii au mers pe teren și atunci când au avut probele, Apa Nova a fost informată. Cât privește recomandarea făcută populației Capitalei să nu consume apă de la robinet, ministrul spune că ea se menține până când vor ieși rezultatele complete ale analizelor.

„Rezultatele ar putea să fie corecte, adică nivelul clorului să scadă până la limitele admise sau nu. În momentul în care le vom avea, le vom comunica. Dar așa cum am precizat, pentru metale grele și alte tipuri de microorganisme testarea durează câteva zile. (...) Astăzi primim alte rezultate. (...) Personal, am primit niște fotografii cu manifestări de la o persoană cu o boală rară care s-a spălat cu această apă, deci au fost niște manifestări ciudate. Apoi am primit telefonic informația de la o persoană care are astm că a avut probleme, de aceea am făcut aceste recomandări și, repet, sunt recomandări. Am spus-o și în comunicat, o spun și acum: populația trebuie să ia decizii în cunoștință de cauză. (...) Este decizia mamelor dacă folosesc apa pentru spălatul copiilor sau nu. Noi am dat niște recomandări și v-am relatat ce spun specialiștii (...) Eu personal? Recomand multă grijă! (...) În acest moment (recomandările sunt, n.r.) pentru sectoarele 5 și 6, pentru că acolo s-a constatat o depășire a concentrației de clor”.

Reacția primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, aici

Dar din comunicatul trimis de Ministerl Sănătății se înțelegea că recomandările sunt pentru toți locuitorii Capitalei. Așa că ministul revine și extinde recomandările: 

„Da, pentru că noi am prelevat probe doar din sectoarele 5 și 6, și există posibilitatea ca și în alte sectoare populația să simptă acel gust de clor, de aceea am făcut o recomandare generală. Care se menține până când vom avea exact rezultatele analizelor”, a arătat Sorina Pintea.

Vezi și: APA NOVA - FAKE NEWS despre apa de la robinet: Mesaj de PANICĂ. APA este POTABILĂ!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel