Sorina Pintea, explicații Ordonanța cu coplata: „Nu este vorba de coplată, ci de o contribuție personală a pacientului”

Sorina Pintea
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a încercat să elucideze, în această seară, neînțelegerile legate de proiectul de Ordonanța pus în dezbatere publică din care s-a înțeles că pacienților le vor fi imputate costuri pentru servicii care teoretic le au gratuit. De fapt, spune demnitarul, ar fi vorba doar de clinicile private. 

Prezentă în studioul B1 TV, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a oferit mai multe lămuriri privind „coplata" care ar ar urma să fie reintrodusă în sistemul sanitar prin acest proiect de ordonanță de urgență, aflată deocamdată în dezbatere publică.
Ministrul Sănătății a spus că ar fi vorba de o „contribuție personală a pacientului" și că aceasta va fi făcută doar în sistemul privat de sănătate. Mai mult, demnitarul susține că proiectul se referă strict la sistemul privat de sănătate.

„Nu este vorba de coplată care este o sumă fixă, ci de o contribuție personală a pacientului. Și prima varianta de ordonanță se referea doar la furnizorii privați pentru că avea sintagma transferuri, unitățile care nu beneficiază de transferuri. Este o sintagma uzitată în sistemul medical pentru că am vrut să excludem din start medicina primară, pentru că și medicii de familie sunt considerați furnizori privați de sănătate. După discuții cu Ministerul Justiției, am ajuns la concluzia că este bine să scriem foarte clar cum stau lucrurile", a arătat Sorina Pintea.

„Dăm posibilitate aprivatului să încaseze diferența”

Ea spune că, d efapt, acest proiect nu face decât să ofere cadru legal pentru ceva ce clinicile private oricum practică.

„Casa de Asigurări de Sănătate decontează către instituțiile publice și private servicii medicale la un anumit tarif. În plus, pentru sistemul public se mai decontează influențele salariale, adică acele majorări care au intrat în vigoare încă din 2015. Teoretic valoarea unui act medical este dat de ceea ce decontăm în sistemul public, ori noi pentru privat nu am decontat decât acel tarif, iar noi recunoaștem că valoarea unui act medical este mai mare și atunci am considerat necesar să dăm posibilitatea privatului să încaseze acea diferență. Iar dacă un pacient dorește să acceseze un spital privat, să știe că va trebui să plătească o anumită sumă în plus, ca în orice țara civilizată", a explicat Sorina Pintea, la B1TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel