Somnul îndelungat scurtează viața. Există riscul morții premature

somnul - FOTO: Freepick
Somnul este necesar pentru o viață sănătoasă. Însă ce este prea mult strică.

Somnul îndelungat scurtează viața, notează cercetătorii. Mai mult de 9 ore de somn pe noapte și statul mult pe scaun în timpul zilei ar putea fi o combinație periculoasă, în special atunci când se adaugă lipsea de exerciții fizice, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea din Sydney - Studiul 45 and Up.

Descoperirile, publicate în jurnalul PLOS Medicine, arată că o persoană care doarme prea mult, stă prea mult timp pe scaun și nu este suficient de activă fizic are de patru ori mai multe șanse de a muri devreme decât o persoană fără aceste obiceiuri de viață nesănătoase.

Prea mult stat echivalează cu mai mult de 7 ore pe zi și prea puțin exercițiu este definit ca mai puțin de 150 de minute pe săptămână.

Pe lângă noi dovezi privind combinația riscantă dintre somn prelungit, șezut îndelungat și lipsa exercițiilor fizice, cercetătorii au descoperit și o altă amenințare triplă problematică: fumatul, consumul ridicat de alcool și lipsa somnului (mai puțin de 7 ore pe noapte) sunt, de asemenea, legate de un risc de deces prematur - de peste patru ori mai mare.

Vezi și: Erupția dentară, simptome și tratament. Medic: Nu trebuie să subestimăm prezența febrei

Deces prematur

Și alte câteva combinații au dus la mai mult decât dublu riscul de deces prematur. Cercetătorii au analizat comportamente de stil de viață, care sunt deja cunoscute pentru a crește riscul de deces și de boală - fumat, consumul ridicat de alcool, dieta săraci și de a fi inactiv fizic - și a adăugat excesul de relaxare / prea mult somn în ecuație.

Apoi au analizat diferite combinații ale tuturor acestor factori de risc pentru a vedea ce grupări au avut cel mai mare impact asupra riscului unei persoane de a muri prematur din orice cauză.

Pe lângă noile dovezi privind combinația riscantă de somn prelungit, ședere și lipsa exercițiilor fizice, cercetătorii au descoperit și o altă amenințare triplă problematică: fumatul, consumul ridicat de alcool și lipsa somnului (mai puțin de 7 ore pe noapte) este, de asemenea, legat de un risc de deces precoce de peste patru ori mai mare.

Vezi și: Artroza, boala fără simptome evidente. Afecțiunea bătrâneții care afectează și tinerii

Somnul e util

Viața agitată, cu programe de lucru prelungite, cu o multitudine de activități și după lăsarea serii, toate acestea ne dau bătăi de cap atunci când vine vorba de somn, dar mai ales de un somn odihnitor.

Câte ore sunt recomandate, dar și de ce este somnul atât de necesar, a explicat specialistul în neurștiințe Paul Olteanu, în cadrul emisiunii Medicool de la Antena 1.

”Ideal ar fi să dormim cel puțin 7-8 ore, dacă nu vrem să avem mult timp când murim, pentru că realitatea, pe măsurate, este că lipsa somnului este unul dintre cele mai dăunătoare lucruri, atât pentru psihic, cât și pentru viața emoțională și sănătatea fizică”, a spus Paul Olteanu, trainer și specialist în neuroștiință, la Antena 1.

Potrivit lui Olteanu, care îl citează pe cercetătorul britanic Matthew Walker, nu există nicio specie care să nu doarmă. ”Practic, dacă somnul nu ar fi util, dacă nu ar înfăptui o misiune foarte importantă pentru sănătate, pentru evoluție, pentru cum suntem, ar fi fost epurat ca funcție, măcar la unele vietăți.

Ce m-a ajutat și mai mult să înțeleg de ce-i util, este că somnul, în esență, nu este un moft. Creierul nostru, cum se prinde că trebuie să dea drumul la procese de reparație, să regenereze celule, să curețe creierul de mizeria care se acumulează pe parcursul zilei este cu ajutorul ciclurilor circadiene, noapte - zi. Și practic, în momentul în care se face întuneric, noi, preț de sute de mii de ani, specia noastră, sute de mii de ani alte specii, creierul nostru își dădea seama că a venit momentul să intrăm în starea de repaus.

Este un nucleu specific, nucleul superchiasmatic, undeva deasupra cerului gurii, iar printr-o comunicare cu ochii, nucleul comandă eliberarea de melatonică, care practic ne anunță că a venit momentul să ne culcăm”, a mai spus specialistul în neuroștiințe.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel