Somnul și vacanța de vară. La ce oră trimiți copilul la culcare în vacanță

Copil și câine
Vacanța de vară poate să aducă și probleme  legate de somnul copiilor. Zilele leneșe de vară pot fi pașnice și relaxante, dar pot provoca haos în ceasul intern al corpului – adică ritmul circadian.

Somnul e problemă în zilele mai lungi de vară, când abundă activitățile de seară în aer liber și lipsesc orelor fixe de mers la școală sau la muncă în dimineața următoare. Toate acestea pot da ușor peste cap chiar și cele mai conștiincioase programe de somn ale unei familii. Iar afectați sunt și copiii.

Somnul contează la copii la fel ca la adulți

Dr. Cheryl Tierney, șef de Departament de comportament și dezvoltare pediatrică la Spitalul de Copii Penn State, a arătat că este nerealist să te aștepți ca părinții și copiii să reușească să păstreze același program riguros de somn din timpul școlii, în această perioadă.

Dar asta nu înseamnă că vara ar trebui să se transforme într-un somn continuu, care să se termine cu o revenire bruscă la realitate, în ziua când începe școala.

„E vorba de echilibru", a spus ea. „Compromisul este rezonabil".

Copiii mai mici se trezesc adesea la aceiași oră în fiecare zi, indiferent dacă trebuie să meargă la școală sau sunt în vacanță. Când se duc la culcare mai târziu, înseamnă că pur și simplu că dorm mai puțin.

Acest lucru poate produce aceleași tipuri de probleme pe care le au adulții atunci când pierd ore de somn – devin iritabili, au dureri de cap și dificultatea de a-și concentra atenția. Pentru că somnul are aceleași efecte nefaste ca la adulți.

„Copiii se pot deveni agitați cu temperamentali pe parcursul zilei, în vacanță", a spus ea. „În loc să pară că au nevoie de un pui de somn, poate să pară o tulburare de atenție / hiperactivitate la unii copii mai mici".

Tierney a explicat că acest comportament se remediază cu un somn bun. „Sunteți mai atenți, cu mintea mai clară și mai capabili să învățați lucruri noi atunci când vă odihniți", a explicat ea. „Memoria se îmbunătățește odată cu somnul. Puteți procesa informații și lua decizii mai eficient"

Cât de târziu îl lași să se ducă la culcare

Ea recomandă copiilor mai tineri să fie menținuți cât mai aproape de programul lor regulat de somn – să meargă la culcare cu maximum o oră mai târziu decât în timpul școlii. În funcție de biologia lor și de ritmurile circadiane naturale, școlarii sau liceenii pot împinge limita un pic.

Totuși, copiii mai în vârstă nu trebuie lăsați să stea mai mult de două ore peste ora obișnuită de culcare. „În caz contrar, vor tot amâna culcarea mai târziu și mai târziu, până când vor ajunge să stea treji toată noaptea și vor dormi ziua".

Un compromis ar putea fi ca ei să se trezească la ora 9 dimineața, dacă în mod obișnuit se trezeau la 6 dimineața pentru a merge la școală. O altă opțiune este să vă țineți de un program regulat normal în timpul săptămânii și să vă relaxați la sfârșit de săptămână.

De asemenea, copiii cu vârste mai mari de cinci sau șase ani ar trebui să evite să tragă un pui de domn după-amiaza, deoarece asta poate face mai dificil pentru ei să adoarmă noaptea.

Pentru copiii care fac activități fizice în timpul zilei și evită folosirea de dispozitive electronice seara va fi mai ușor să meargă la culcare la o oră mai rezonabilă. Totodată, spune expertul, e bine să nu mănânce o masă consistentă înainte de culcare și să le fie păstrat dormitorul rece și întunecat poate, pentru un somn odihnitor.

Tierney recomandă părinților să-i „împingă" pe copii mai aproape de programul norma din timpului anului școlar, începând cu două săptămâni înainte de prima zi de școală: „Acest lucru va face tranziția mai ușoară pentru ei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel