Somnolență după consumul de dulciuri, care sunt cauzele

Dacă adormiți frecvent după consumul de alimente, poate fi un semn că aveți hipoglicemie sau zahăr scăzut în sânge. Hipoglicemia nu este o boală, ci de obicei un simptom al unei alte probleme de sănătate existente.  

Majoritatea oamenilor înțeleg că prea mult zahăr le este rău. Cu toate acestea, multe tipuri de alimente conțin adaos de zahăr, în special alimente procesate și băuturi. Chiar dacă încercați să vă limitați aportul zilnic de zahăr, puteți ajunge să obțineți mai mult decât cantitatea recomandată, în funcție de ceea ce mâncați, potrivit MayoClinic.com. Când consumați o cantitate mare de zahăr, s-ar putea să simțiți o creștere instantanee de energie, dar creșterea este trecătoare și de obicei este urmată deo perioadă de somnolență HealthGuidance.org explică faptul că nivelul de zahăr din sânge crește rapid, dar organismul reacționează automat la niveluri ridicate de zahăr, eliberând insulina din pancreas. Aceasta duce la o scădere bruscă a glicemiei, ceea ce vă poate lăsa să vă simțiți foarte letargic și somnolent. De asemenea, este posibil să râvniți la dulciuri în timp ce corpul încearcă din nou să-și recapete echilibrul nivelului de zahăr din sânge, notează Livestrong. 

Diabet

Dacă sunteți diabetic, puteți experimenta somnolență după ce mâncați dulciuri, dacă sunteți pe medicamente, cum ar fi insulina. Medicul vă poate spune dacă ar trebui sau nu să mâncați dulciuri și cum puteți reduce riscul de hipoglicemie cauzat de medicamente. O dietă structurată și un program de exerciții fizice vă pot ajuta să reglați nivelul glicemiei dacă sunteți diabetic. Alte modificări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de alcool, pot ajuta, de asemenea, la reglarea glicemiei.

hipoglicemia

Puteți experimenta hipoglicemie fără să aveți diabet și puteți observa în special simptome precum somnolență după consumul alimentelor simple pe bază de carbohidrați, precum bomboane sau prăjituri. Unii oameni au probleme cu nivelul de zahăr din sânge, în faptul că insulina care apare în mod natural, eliberată în organism după ce a consumat dulciuri provoacă brusc o scădere foarte scăzută a glicemiei, ceea ce provoacă simptome precum oboseală, agitație, amețeli, nervozitate, transpirație și confuzie. Pot apărea două tipuri de hipoglicemie - hipoglicemie reactivă, care se întâmplă la câteva ore după masă și hipoglicemie de post, care este legată de alte probleme de sănătate sau necunoscute, care pot apărea, potrivit datelor National Clearinghouse Information Clearinghouse.

Ingrijire medicală

Dacă observați că sunteți obosit după ce ați consumat anumite alimente, vorbiți cu medicul și testați-vă nivelului glicemiei. Este important să găsiți cauza principală a problemelor de zahăr din sânge. Cauzele hipoglicemiei sunt variate și pot include consumul excesiv de alcool, tumori și deficiențe endocrine, potrivit MayoClinic.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel