Somn întrerupt la bebeluș, părinții nu trebuie să-și facă griji

Părinții nu trebuie să-și facă griji dacă copilul lor nu va dormi toată noaptea până la un an, arată un studiu efectuat pe 400 de sugari. Cercetătorii nu au găsit nici o asociere între somnul întrerupt și problemele ulterioare de dezvoltare a copilului.

Oamenii de știință de la Universitatea McGill au descoperit că există un procent mare de copii sănătoși care nu dorm toată noaptea nici măcar la un an, potrivit ScienceDaily.com.

Echipa de cercetare a examinat dacă sugarii care nu au dormit timp de șase sau opt ore consecutive au avut mai multe șanse de a avea probleme cu dezvoltarea psihomotorie și mentală și nu au găsit nici o asociere. De asemenea,nu au găsit nici o corelație între sugarii care se trezesc pe timp de noapte și starea de spirit a mamelor lor.

Părinții se așteaptă adesea ca bebelușul să doarmă toată noaptea de la aproximativ șase luni. Ei primesc de multe ori mesaje de la pediatri și alții despre importanța consolidării timpurii a somnului.

Dar autorii unui studiu din ediția din decembrie 2018 a revistei americane de Pediatrie au constatat că un procent mare de copii sănătoși nu ating această etapă la șase luni sau chiar la un an.
Cercetătorii au analizat informțtiile din studiul de cohorta care a recrutat participanți din clinicile obstetricale din Montreal, Québec și Hamilton, Ontario. Somnul a fost definit ca fiind de șase sau opt ore de somn fără trezire. A fost disponibilă măsurarea somnului în cazul a 388 copii cu vârsta de șase luni și 369 copii cu vârsta de un an.

La vârsta de șase luni, conform rapoartelor mamelor, 38% dintre copiii nu dormeau cel puțin șase ore consecutive pe timp de noapte; mai mult de jumătate (57%) nu dormeau opt ore. La vârsta de douăsprezece luni, 28% dintre sugari nu dormeau șase ore pe zi, iar 43% nu dormeau opt ore. Cercetătorii au văzut o diferență între tiparele de somn ale băieților și fetelor.

La șase luni, un procent ușor mai mare de fete decât băieții a dormit timp de opt ore (48% față de 39%). Cercetătorii au descoperit că bebelușii care nu dormeau timp de șase sau opt ore consecutiv aveau o rată semnificativ mai mare de alăptare, ceea ce oferă multe beneficii pentru bebeluși și mame.

Un "standard de aur" care ar putea fi necesar să fie revizuit

A dormi toată noaptea undeva între șase și douăsprezece luni este, în general, considerat "standardul de aur". Dar cercetătorul Marie-Hélène Pennestri, de la Departamentul de Psihologie Educațională și de Consiliere al Universității McGill speră că rezultatele studiului vor atenua unele din grijile părinților.

,,Constatările noastre sugerează ca părinții ar putea beneficia de educație despre dezvoltarea normală și larga variabilitate a ciclurilor de somn-trezire.Este ceva care va trebui să fie luat în considerare în studiile viitoare," susțin cercetătorii.

Studiul integral îl puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel