Somn: 5 lucruri neplăcute care se întâmplă în corpul vârstnicilor care dorm prea mult

Pacientă
Somnul insuficient ne afectează sănătatea, dar nici somnul prea mult nu este benefic. Iată care sunt riscurile celor mai în  vârstă, care dorm prea mult.

Este deja cunoscut faptul că somnul are o mare importanță pentru sănătatea generală, dar dormitul exagerat aduce alte probleme. Iată ce se întâmplă în corpul celor trecuți de 50 de ani, dacă dorm prea mult.

Un studiu global publicat în Sleep Health, care include persoane care trăiesc în 79 de țări diferite, estimează că puțin mai puțin de 6 adulți din 10 au suferit tulburări de somn în ultima vreme.

„În general, tulburările de somn au fost accentuate, 56,5% din eșantionul nostru raportând niveluri clinice de simptome de insomnie în timpul pandemiei”, comentează dr. Megan Petrov, profesor asociat la Colegiul Edson de Nursing și Inovare în Sănătate din Arizona State University. „Somnul este o parte esențială a vieții, la fel ca aerul, apa și alimentele. Sănătatea și funcționarea corpului sunt compromise atunci când calitatea aerului pe care îl respiri, a apei pe care o bei și a alimentelor pe care le consumi sunt slabe. La fel se întâmplă dacă somnul este de proastă calitate și insuficient în cantitate."

A adormi și a dormi în mod constant noapte în și noapte este, fără îndoială, un lucru pozitiv. Dar, deși lipsa somnului poate fi o mare problemă, timpul excesiv petrecut adormit este, de asemenea, asociat cu o serie de probleme și afecțiuni de sănătate. În plus, multe dintre problemele de sănătate legate de somnul excesiv sunt deja destul de comune în rândul adulților în vârstă, ceea ce face ca somnul prea mult să fie deosebit de îngrijorător pentru cei peste 50 de ani.

1 Creierul este afectat

Cu cât știința modernă descoperă mai mult pericolele somnului excesiv, cu atât devine mai evident că creierul este unul dintre primele organe care suferă. O nouă cercetare tocmai publicată în revista științifică Brain raportează că atât somnul prea mult, cât și prea puțin este legat de declinul cognitiv în continuare la bătrânețe.

Cercetătorii au urmărit un grup de adulți în vârstă și au descoperit că cei care dormeau, în general, fie mai puțin de patru ore și jumătate pe noapte, fie cei care dormeau mai mult de șase ore și jumătate pe noapte, și-au văzut scorurile la teste la o serie de evaluări cognitive scăzând în decurs de patru ani și jumătate.

Foarte important, aceste constatări s-au menținut chiar și după ce autorii studiului au luat în considerare semnele bolii Alzheimer, sugerând că debutul demenței nu este în întregime de vină pentru relația dintre somnul excesiv și declinul cognitiv.

„Studiul nostru sugerează că există un interval mediu, sau „punctul favorabil”, pentru timpul total de somn în care performanța cognitivă a fost stabilă în timp. Perioadele scurte și lungi de somn au fost asociate cu performanțe cognitive mai proaste, probabil din cauza somnului insuficient sau calității slabe a somnului. ”, explică autorul primului studiu Brendan Lucey, MD, profesor asociat de neurologie și director al Centrului de Medicină a Somnului de la Universitatea Washington.

„A fost deosebit de interesant de observat că nu numai cei cu timp scurt de somn, ci și cei cu somn excesiv au avut mai mult declin cognitiv”, adaugă coautorul principal David Holtzman, MD, profesor de neurologie.

2 Risc crescut de probleme cardiace

Dormitul prea mult pentru prea mult timp poate expune și adulții în vârstă la un risc suplimentar de a avea o listă lungă de probleme și evenimente cardiace. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere că persoanele în vârstă de peste 50 de ani au deja mai mare riscul de a se confrunta cu probleme grave ale inimii.

Această cercetare de la Colegiul American de Cardiologie constată că timpul de somn pe care îl doarme un adult în vârstă în fiecare noapte pare să influențeze acumularea atât de grăsimi, cât și de placă în artere. Peste 1.700 de adulți au fost examinați pentru acest studiu, cu o vârstă medie de 64 de ani. Cei care au dormit aproximativ șapte până la opt ore pe noapte au avut mult mai puține semne de rigidizare a arterelor și acumulare de placă. Cu toate acestea, s-a observat un oarecare nivel de acumulare a plăcii, ceea ce sugerează un risc mai mare de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. „Mesajul, bazat pe constatările noastre, este „dormiți bine, dar nu prea mult”. A dormi prea puțin pare că este rău pentru sănătate, dar prea mult pare să fie și mai dăunător”, spune autorul principal Evangelos Oikonomou, MD.

Un alt studiu, acesta realizat de Societatea Europeană de Cardiologie, a efectuat o meta-analiză masivă pe un set de date care cuprinde peste un milion de adulți care trăiesc fără boli cardiovasculare. Pe parcursul a aproximativ nouă ani, autorii studiului spun că cei care dormeau mai mult de 6-8 ore pe noapte au avut cu 33% mai mare riscul de a dezvolta sau de a muri de boală/accident vascular cerebral.

„Descoperirile noastre sugerează că prea mult sau prea puțin somn poate fi dăunător pentru inimă. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica exact de ce, dar știm că somnul influențează procesele biologice precum metabolismul glucozei, tensiunea arterială și inflamația - toate acestea au un impact asupra bolilor cardiovasculare”, explică autorul studiului, Dr. Epameinondas Fountas, de la Centrul de Chirurgie Cardiacă Onassis, Atena, Grecia.

3 Somnolență excesivă

Somnul ar trebui să ne asigure că suntem treji și alerti în timpulzilei dar, în mod ironic, prea mult somn poate duce la un strat gros de somnolență în timpul zilei, de care este foarte greu de scuturat.

Această cercetare publicată în Psychosomatic Medicine a descoperit că cei care dorm prea mult, adică cei care dorm de obicei mai mult de opt ore pe zi, tind să raporteze mai multă somnolență în timpul zilei și să se simtă deosebit de „somnoroși” la trezire, în fiecare dimineață. De asemenea, merită remarcat faptul că cei care dorm prea mult se plâng de probleme de somn, cum ar fi trezirea frecventă în timpul nopții sau probleme de a adormi, mai des decât cei care rămân cu 7-8 ore de somn pe noapte. Acest lucru arată doar că somnul pentru o perioadă lungă de timp nu se corelează neapărat cu un somn de calitate.

4 Risc de mortalitate crescut

Numeroase proiecte de cercetare au ajuns la concluzia că prea mult somn poate duce la un risc general de mortalitate mai mare.

Un studiu a examinat relația dintre obiceiurile de somn și mortalitate la peste 10.000 de adulți. Fluctuațiile modelului de somn au fost observate pe o perioadă de cinci ani, iar apoi cercetătorii au ținut cont de aceste date în timp ce analizau ratele de mortalitate în rândul eșantionului de populație 11-17 ani mai târziu. Adulții care au început să doarmă opt sau mai multe ore pe noapte au avut mai mult de două ori mai multe șanse de a muri în comparație cu alții care au rămas cu un program consecvent de somn de șapte ore.

Un alt studiu publicat în PLOS Medicine raportează că persoanele care dorm mai mult de nouă ore pe noapte și duc un stil de viață în mare parte sedentar au un risc de peste patru ori mai mare de a muri prematur. Având în vedere că mulți adulți în vârstă renunță la obiceiurile de a face exerciții pe măsură ce avansează în vârstă, este mult mai important pentru cei peste 50 de ani să țină cont de aceste constatări.

5 Creștere în greutate

S-a demonstrat că dormitul prea mult în mod regulat promovează creșterea în greutate suplimentară. Acest studiu publicat în Sleep a urmărit obiceiurile de viață ale a 276 de adulți pentru un total de șase ani. Desigur, atât cei care dormeau câte 5-6 ore, cât și cei care dormeau câte 9-10 ore, au câștigat mai mult în greutate în acea perioadă. În ceea ce privește în mod specific persoanele care dorm în exces, astfel de persoane au avut cu 21% mai mare riscul de a dezvolta obezitate, pe parcursul cercetării.

Pentru a ajuta la contracararea acestor efecte, asigurați-vă că dormiți aproximativ 7-9 ore pe noapte și puneți-vă corpul în mișcare încercând aceste 4 exerciții cât mai curând posibil pentru un corp slab pentru bine, spune antrenorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel