Soia: aduce sau nu beneficii pentru sănătate. Contradicțiile cercetătorilor

Colesterolul este redus cu 3-4% de soia, arată un studiu  FOTO: pexels.com
Colesterolul ar putea scădea cu ajutorul soiei, un aliment la care FDA se gândește să-i retragă „declarația de sănătate”. Cercetătorii au contraargumente.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au descoperit un efect important al proteinei din soia, care scade colesterolul. Datele au fost colectate din zeci de studii clinice care au avut loc în ultimele două decenii. Studiul pune sub semnul întrebării propunerea curentă a Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente de a revoca declarația de sănătate a proteinelor din soia și bolile de inimă.

"În nici un moment nu a fost pusă sub semnul întebării declarația inițială pentru soia ca un reducător al colesterolului seric", spune David Jenkins, profesor de științe nutriționale și medicină la U de T. "A fost permanent din 1999. Datele au rămas neschimbate."

Cercetătorii au arătat o reducere, atât în colesterolul total, cât și în colesterol lipoproteinelor cu densitate joasa, care pot deteriora inima. Efectul este constant în toate cele 46 de studii pe care FDA le-a citat în 2017, când a propus pentru prima data revocarea declarației de sănătate pentru soia pe baza studiilor recente care au aratat rezultate variabile.

Efectul soiei, în studii combinate

Jurnalul American Heart Association a publicat concluziile actuale. "Uneori vedeți o regresie la mijloc, unde analizele cu studii mici produc efecte mari care se diminuează în timp, deoarece dimensiunile eșantionului se măresc și rezultatele devin mai precise", spune John Sievenpiper, profesor de științe nutriționale și medic, om de știință la Spitalul Sf. Mihail, care a co-autorizat studiul. "Am văzut asta cu uleiul de pește, de exemplu, dar în acest caz nimic nu s-a schimbat".

Cercetătorii au efectuat o meta-analiză cumulativă, care le-a permis să privească efectul soiei în toate studiile combinate, dar în momente diferite în timp, cu adăugarea de date din fiecare nou studiu. FDA va lua probabil o decizie asupra declarației de sănătate a soiei în această vară; opțiunile includ retragerea completă, sau păstrarea unei mențiuni de sănătate calificate.

„Aceste date sprijină puternic raționamentul din spatele declarației originale FDA de sănătate pentru soia”, spune Jenkins, care este, de asemenea, un cercetător la Joannah & Brian Lawson Centrul pentru Nutritie Copilului la U de T și un clinician, om de știință la St. Michael's Hospital . "Și este important să rețineți că, în timp ce reducerea colesterolului a fost mai mică de cinci procente, dacă puneți împreună cu alte alimente pe bază de plante într-un portofoliu, veți obține un efect mult mai puternic".

Alimentele care influențează indicele glicemic

Jenkins și colegii săi din anii 1980 au făcut muncă de pionierat în indicele glicemic, care arată efectul diferitelor alimente asupra nivelurilor de zahăr din sânge. Mai recent, el a ajutat la dezvoltarea unui portofoliu alimentar care include nuci, proteine pe bază de plante, fibre vâscoase și steroli vegetali, care împreună pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă cu până la 30%.

Acest portofoliu de alimente a fost încorporat în ghidurile dietetice de către Heart UK și Societatea Europeană de Ateroscleroză, printre altele. Health Canada a lansat un ghid alimentar național care încurajează alimentația pe bază de plante în acest an, iar FDA menține declarații de sănătate pentru alte alimente din plante în portofoliul dietetic.

"Este deranjant faptul că FDA s-a concentrat pe soia", spune Jenkins. "Vom vedea date similare pentru alte alimente din portofoliu.”

Unele companii au avut o creștere uriașă în acest an cu alternative de plante care să înlocuiască carnea. O companie intenționează să ofere burger pe bază de soia la nivel național în S.U.A până la sfârșitul anului 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel