„Sistemul Informatic al CNAS este în MOARTE CLINICĂ!”, petiție online

SIUI - sistemul informatic al CNAS - e un coșmar pentru medici și pacienți deopotrivă
Peste 3.600 de medici și pacienți au semnat o petiție online „S.O.S.! Sistemul Informatic al CNAS este în MOARTE CLINICĂ!”, prin care cer vehement Casei Naționale de Sănătate (CNAS) să-și repare și să-și modernizeze Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) care dă coșmaruri celor care prestează sau au nevoie de servicii medicale. Mai mult, medicii s-au săturat să fie amendați pentru că nu reușesc să valideze la timp serviciile pentru că SIUI-ul nu funcționează.

Carduri de sănătate și rețete electronice care nu pot fi validate decât noaptea, sistemul de verificare a asiguratului care are blocaje sau dă erori, sunt doar câteva dintre problemele majore semnalate de medicii care se luptă zilnic cu Sistemul Informatic (SIUI) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Petiția online, intitulată „S.O.S.!! Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este ÎN MOARTE CLINICĂ!", care poate fi găsită AICI și care a fost lansată în urmă cu 3 zile, are deja peste 3.600 de semnatari. Iată ce reclamă medicii și pacienții deopotrivă:

Iritare și disperare din cauza sistemului informatic al CNAS

„În numele cadrelor medicale și al pacienților, solicităm Casei Nationale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și celorlalte autorități competente următoarele:

1. Identificarea cauzelor care generează disfunctionalități și blocaje frecvente ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI);

2. Modificarea urgentă a legislatiei, care să permită acordarea offline a serviciilor medicale, întrucât în 15 ani de funcționare, SIUI s-a dovedit incapabil să suporte online, în timp real, solicitările din sistemul de sănătate;

3. Menținerea online doar a funcțiilor strict necesare: verificarea online a asiguraților, deblocarea cardurilor, raportarea lunară a serviciilor medicale de către furnizori, în format electronic;

4. Încetarea amendării / sancționării medicilor pentru serviciile invalidate de casele de asigurări ca urmare a sincopelor de funcționare a SIUI.

De ce este important?

Fie că suntem pacienți, fie că lucrăm în sistemul de sănătate, cu toții am trecut prin momente de iritare, nerăbdare, disperare, din cauza sistemului informatic folosit de CNAS, care este prea ambițios în raport cu posibilitățile reale de a realiza scopul propus.

Ca pacient, este neplăcut să te afli în cabinet și să te uiți în gol în timp ce medicul încearcă din răsputeri să deblocheze sistemul informatic, pentru a putea să îți dea o rețetă compensată sau un bilet de trimitere. Pacientul are nevoie ca medicul să se ocupe de el, nu de calculator.

Medicul are nevoie de informații utile, în timp real, pentru a-și ajuta pacienții: ar fi util să știe ce medicamente se găsesc în farmacii și ce e de negăsit, ce laboratoare mai au fonduri pentru analize, ce specialiști sunt disponibili în raza sa teritorială etc. Dar, în ciuda operării ONLINE, într-un așa numit Sistem Informatic Unic Integrat, aceste informații nu sunt disponibile! Mai mult, medicii din spital sau specialiștii din ambulatoriu nu pot să vadă antecedentele pacientului, iar medicul de familie nu poate să afle relații despre pacientul internat.

„Online, dar plimbăm hârtii”

Toate serviciile medicale sunt online, dar plimbăm în continuare hârtii între cabinete: scrisori medicale, rețete, bilete de trimitere.

Se pune întrebarea: cui servește SIUI dacă nu este de folos nici cadrelor medicale nici pacientului?

Credem că este foarte important să folosim softuri de gestiune a serviciilor medicale, atât pentru păstrarea datelor medicale ale pacientului, cât și pentru decontarea serviciilor de către casele de asigurări, dar credem că aceste obiective se pot atinge și prin înregistrarea offline a serviciilor și datelor, fără sincopele actuale.

Am arătat doar câteva aspecte care ne determină, cadre medicale și pacienți deopotrivă, în calitate de furnizori de servicii medicale și asigurați, să vă cerem să faceți astfel încât SIUI SĂ FUNCȚIONEZE!

Vă asigurăm de sprijinul nostru în cazul în care veți identifica soluții!", arată autorii petiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel