Singura legumă care conține Vitamina B12. Poate fi consumată și de vegetarieni. Deficitul duce la pierderi de memorie ireversibile

singura leguma - FOTO: Freepik@stokkurs
Singura legumă care conține vitamina B12 poate fi consumată și de vegetarieni. Scade colesterolul și are proprietăți antimicrobiene.

Singura legumă care conține vitamina B12 și poate fi consumată și de vegetarieni este varza murată. Cea mai semnificativă diferență dintre B12 și alte vitamine din grupul B este că B12 poate fi stocată în organism, în special în mușchi și ficat.

Din acest motiv, deficiența apare de obicei după 5 până la 10 ani în care nu se consumă B12 din alimentație. Deoarece este absentă din alimentele vegetale și se obține în principal din proteinele animale, cel mai evident grup care dezvoltă deficiență sunt vegetarienii și veganii.

Deficitul este, de asemenea, frecvent la persoanele în vârstă din cauza lipsei de apetit B12 este esențială în funcționarea normală a organismului, deoarece este o componentă importantă în replicarea celulelor, metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților și este necesară pentru producerea de globule roșii.

”Singurul aliment care conține vitamina B12 și poate fi consumat și de către vegetarieni/vegani e varza murată. Celelalte alimente în care se găsește această vitamină sunt carnea de pui, produsele lactate, ouăle și peștele.

Vitamina B12 este strâns legată de câteva dintre cele mai importante funcții ale organismului. Printre ele se numără formarea celulelor roșii, funcționarea nervilor și menținerea funcției cognitive.

Deficitul de vitamina B12 se manifestă prin oboseală, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune, scăderea bruscă în greutate. Nivelul vitaminei B12 în corp nu este măsurat în mod obișnuit, pentru că nu se află pe lista investigațiilor curente. Hipovitaminoza duce la anemie, dar și la leziuni care pot afecta memoria și raționamentul”, a explicat dr. Cătălin Țiplea - medic specialist hematolog, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babeș Timișoara.

Vezi și: La ce să fii atent când mănânci porumb fiert. Carmen Dorobăț: Trebuie să avem rețineri

Varza murată, beneficii

Produsul oferă mari beneficii datorită compoziției sale chimice bogate. Vitaminele, mineralele, fibrele și acidul lactic joacă un rol important în organism. Acestea au un efect benefic asupra aproape tuturor sistemelor:

- îmbunătățirea microflorei intestinale;

- prevenirea și tratarea avitaminozelor;

- întărirea imunității;

- îmbunătățirea stării de spirit;

- creșterea rezistenței la stres;

- scăderea colesterolului;

- stimularea proceselor metabolice;

- proprietăți antibacteriene, arată Healthy Food Near Me.

Vezi și: Ce se petrece în corp când renunți la anticoncepționale. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care te confrunți

Varza murată, probiotic natural

"Probiotic" este numele dat microorganismelor care trăiesc în corpul nostru - în principal în intestine - menținând echilibrul, curățând ficatul și luptând împotriva infecțiilor. Unele dintre cele pe care le obținem din alimente sunt create ca urmare a fermentației.

Alimentele au fost fermentate în diferite culturi de milenii. În antichitate, probabil că a fost folosită inițial pentru a împiedica stricarea alimentelor. Pe măsură ce timpul a trecut, oamenii au observat și alte beneficii pentru sănătate în urma consumului acestor alimente.

Fermentarea este procesul lent care permite microorganismelor naturale (drojdie, mucegai și bacterii) să descompună carbohidrații (glucoza) fără oxigen fie în etanol (un fel de alcool), fie în acid lactic. Alcoolul are un efect (gândiți-vă la bere și vin), iar acidul lactic cu totul altul.

Corpul nostru este în permanență plin de bacterii, unele periculoase, altele benigne, dar în cea mai mare parte sunt bune pentru noi. Bacteriile din sistemul nostru digestiv sunt cele care ajută la descompunerea alimentelor, astfel încât să le putem folosi pentru energie. Ceea ce a ieșit la iveală într-un studiu recent este că alimentele fermentate nu numai că ne ajută digestia, dar ne susțin și sistemul imunitar, potrivit Daily Health Post.

Deficititul de Vitamina B12, simptome

Deficitul de vitamina B12 este o afecțiune tratabilă care apare dacă nu consumați suficientă vitamina B12 în alimentație sau dacă organismul dumneavoastră nu o absoarbe în mod corespunzător. Deficitul de vitamina B12 poate provoca simptome fizice, neurologice și psihologice. Aceasta poate fi tratată cu medicamente pe bază de vitamina B12.

Vitamina B12 este un nutrient important care ajută organismul dumneavoastră să mențină sănătatea celulelor nervoase și a celulelor sanguine. De asemenea, ajută organismul dumneavoastră să producă ADN, materialul genetic din toate celulele dumneavoastră.

Organismul dumneavoastră nu produce vitamina B12 pe cont propriu, așa că trebuie să consumați alimente și băuturi care au vitamina B12 pentru a o obține. Vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală pe care le mâncați și le beți, cum ar fi carnea, lactatele și ouăle. De asemenea, poate fi găsită în alimentele îmbogățite (alimente la care s-au adăugat anumite vitamine și nutrienți), cum ar fi anumite cereale, pâine și drojdie nutritivă.

Adulții au nevoie de aproximativ 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B12 pe zi, iar persoanele care sunt însărcinate sau care alăptează au nevoie de mai mult. Cantitatea de vitamina B12 de care au nevoie bebelușii și copiii variază în funcție de vârstă.

Vezi și: Băutura care redă elasticitatea arterelor. Poate reduce riscul de moarte prematură

Ce este anemia prin deficit de vitamina B12?

Anemia prin deficit de vitamina B12 apare atunci când organismul dumneavoastră nu are suficiente globule roșii sănătoase, deoarece corpul dumneavoastră are un deficit de vitamina B12. Vitamina B12 este necesară pentru a produce celule roșii din sânge. Din acest motiv, o lipsă de vitamina B12 poate provoca anemie. Oamenii pot avea o deficiență de vitamina B12 fără a avea anemie.

Care sunt simptomele deficienței de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate provoca simptome fizice, neurologice și psihologice. Simptomele deficienței de vitamina B12 se pot dezvolta lent și se pot agrava în timp. Este posibil ca unele persoane să nu aibă niciun simptom, în ciuda faptului că au un nivel scăzut de vitamina B12 în organism. Persoanele cu deficiență de vitamina B12 pot avea simptome neurologice și/sau leziuni neurologice fără anemie (lipsă de globule roșii).

Simptomele fizice generale ale deficienței de vitamina B12 pot include:

- Senzație de oboseală sau slăbiciune foarte accentuată.

- Experiența de greață, vărsături sau diaree.

- Nu vă simțiți la fel de înfometați ca de obicei.

- Pierderea în greutate.

- Având o gură sau o limbă inflamată.

- Având pielea gălbuie.

Simptomele neurologice ale deficienței de vitamina B12 pot include:

- Amorțeală sau furnicături în mâini și picioare.

- Probleme de vedere.

- A avea dificultăți în a vă aminti lucruri sau a vă confunda ușor.

- Având dificultăți în a merge sau a vorbi ca de obicei.

Dacă apar probleme neurologice din cauza deficienței de vitamina B12, este posibil ca acestea să nu fie reversibile.

Simptomele psihologice ale deficienței de vitamina B12 pot include:

- Senzație de depresie.

- Senzația de iritabilitate.

- Experimentarea unei schimbări în modul în care vă simțiți și vă comportați, potrivit Cleveland Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel